Jeg trodde ikke det var mulig å få så stor utvikling i løpet av samme sesong

Det sier Maria Henriksson som toppet NM-klassen enbet hest på Starum med sin Jelviro. Innsatsen på Starum rommet en suveren dressur, dernest to sterke andreplasser bak ekvipasjen som tok sølvet, Jeanette Lund Støen/Penlangrug Black Knight i maraton og presisjon.

av
Rebecca Ballestad-Mender
Maria Henriksson/Jelviro. (Foto: NRYF)

40,13 i straff var tallene Maria fra Hedemarken Rideklubb vant dressuren med – fire velfortjente tall. – Vi startet dressuren veldig bra, han var egentlig utrolig fin, veldig avspent. Gjennom hele programmet kunne jeg virkelig sitte og kjenne på en god følelse. Da vi var ferdige, var jeg ganske sikker på at det var bra – kanskje et av de beste programmene vi har kjørt i år. Jeg var utrolig fornøyd med ham, sier Maria om sin nå ni år gamle KWPN-vallak (Stuurboord/Patijn, oppdretter H. Meyering).

Norgesmester i klassen hest enbet - Maria Henriksson/Jelviro, her sammen med stevneleder Gøril Engen Mosteid og Terje Rogne fra Forbundsstyret. (Foto: Privat)

Nå er han veldig komplett

Da Maria fikk Jelviro – eller Joe – var hennes oppfatning at han ikke var noen maraton-hest. Men nå ser hun ganske annerledes på det:
- Han har utviklet seg helt enormt denne sesongen, han har virkelig forstått hva det går ut på. Han har alltid hatt en god innstilling, men jeg ser nå at også på slutten, når han begynner å bli trøtt, da kjemper han alt han kan, med toppede ører. Han er ganske enkelt helt rå! I starten har jeg enormt mye power i ham, han er styrbar og fin – på slutten har han fremdeles en veldig god innstilling selv om han kjenner på at han blir trøtt, han gjør alt for meg. I de siste konkurransene har vi til og med hengt i toppen også i maraton – det var noe jeg kanskje ikke helt trodde ville skje for et år siden. Nå er han veldig komplett.

Konkurrent og motivator

En favoritt til seier i maraton var Jeanette Lund Støen og hennes magiske Penlangrug Black Knight – og den seieren tok de også. Denne ekvipasjens enorme styrke i denne delprøven har imidlertid bare vært motiverende for Maria. – Det er utrolig gøy med maraton nå, at vi kan henge på Jeanette som er enormt rask, i maraton har vi ligget langt etter henne, smiler Maria.
– Det har vært et mål å komme nærmere, og det har vi klart i løpet av året – det kjennes bra!

Jeanette Lund Støen/Penlangrug Black Knight ble grenmestere i maraton presisjon, og tok sølvet sammenlagt. (Foto: Privat)

Med sin råsterke kjøring i maraton og presisjon satt sølvet for Jeanette Lund Støen/Penlangrug Black Knight (Torneyside The Terminator/Derwen Railway Express, oppdretter Mr. & Mrs. A.W. Abberley) fra Larvik og Sandefjord Rytterklubb. Bronsen i klassen, som telte 6 ekvipasjer, var det Solveig Erica Wiger med Brustad Blesen (Vårdølen/Haga Pil, oppdretter Elling Lillevangstu) fra Stav Kjøre- og Rideklubb som sikret seg.

Solveig Erica Wieger med Brustad Blesen ble årets bronsevinner. (Foto: NRYF)

Før ble jeg nervøs for presisjonen

Den siste avgjørende delprøven, presisjonen, er en prøve Maria har hatt mye fokus på det siste året. – Vi har jobbet med det – og vi har blitt flinke på det. Før var jeg veldig nervøs for presisjon, nå begynner jeg å kjenne at vi har kontroll på det. Vi er ganske sikre på tiden og vi har hatt flere clear round i år. Det styrker selvtilliten og gjør at man kjenner litt mindre press siste dagen – det er deilig, for jeg har for min del følt at presisjonen har vært litt flaks eller uflaks. Men nå føler jeg at vi har kommet dit hvor vi har den kontrollen som kreves – det er gøy!

Maria summerer opp gullet og sesongen slik: - Vi har hatt en sesong som er over all forventning, og jeg trodde ikke at det var mulig å få så stor utvikling på en hest i løpet av samme sesong. Hjelpen jeg har fått fra Boyd Exell har vært uvurderlig. Nå i høst blir det en konkurranse til i september, så blir det fokus på VM i Frankrike neste år.

To av helgens dommere - danske Henning Clausen sammen med norske Anne Grundvig. (Foto: Ellen Olsen)

All honnør til arrangør

Sølvvinner Jeanette Lund Støen hadde atter en gang et svært sterkt mesterskap, i år ble hun grenmester i maraton og presisjon. Hun begynner med sin oppsummering med å rose de som sørget for at det var medaljer å kjøre om – arrangøren.

-Jeg må bare aller først si at stevnet har vært helt supert! Hurdal Hestesportklubb har gjort en formidabel jobb for å gjøre et strålende mesterskap for oss, et mesterskap som gikk veldig bra! Vi følte oss veldig godt tatt var på som utøvere, og det var lagt veldig godt til rette så man skulle prestere best mulig på et mesterskap!

Sølvet glitrer fint for Jeanette:

-Ja, det er jeg godt fornøyd med – og så ble jeg grenmester i både maraton og presisjon som er våre grener, smiler hun. – Maria tok velfortjent norgesmestertittelen, sammen med Joe er hun virkelig i en klasse for seg selv i dressuren og kan med god margin bære tittelen som Norges beste kusk.

I hverdagen er det nær link mellom Maria og Jeanette, med et samarbeid og felles engasjement for hestene og sporten de brenner for. Visst er de konkurrenter når startsignalene går, men det er altså flere sider ved den saken. Om Marias seier sier Jeanette:

-Det er like gøy som å vinne selv når vi har så godt samarbeid og hjelper hver andre til å yte vårt beste hele tiden, selv om vi er konkurrenter.

-Hurdal Hestesportklubb har gjort en formidabel jobb for å gjøre et strålende mesterskap for oss, et mesterskap som gikk veldig bra, sier sølvvinner Jeanette Lund Støen. (Foto: Privat)

Glad og stolt

Jeanette gleder seg også over det hun ser blant landets yngre kusker – hun har selv flere elever, og ikke minst presterer hennes datter godt – Adriana Johansen Lund Støen føyde i helgen til enda en gjev medalje i sin samling, igjen ble det mestertittel.

-Jeg er veldig stolt av alle de gode ungkuskene. Det er stas med så mange flinke elever som stadig leverer knallgode runder og virkelig viser at det er fremtidens stjerner på vei opp, smiler Jeanette.

Å dele sport med datteren er spesielt. – Adriana har jobbet veldig hardt det siste året for å få ting litt mer på plass i alle tre grenene og kan smykke seg med norgesmestertittelen for fjerde året på rad. Det er ganske utrolig når man er 15 år gamme (16 om tre dager)l! Rimelig stolt mamma er det lov å være da!

En fantastisk line-up av medaljevinnere i ulike valører. (Foto: Stall Holand)

Medaljefordeling hest:

GULL: Maria Henriksson-Jelviro, Hedemarken Rideklubb

SØLV: Jeanette Lund Støen-Penlangrug Black Knight, Larvik og Sandefjord Rytterklubb

BRONSE: Solveig Erica Wieger-Brustad Blesen, Stav kjøre og rideklubb