Jeg føler meg privilegert

-Jeg føler meg privilegert som ennå kan være med i toppen av idrettsutøvere med funksjonshemming, sier Jens Lasse Dokkan i forkant av Idrettsgallaen på lørdag. Der vil han og Ann Cathrin Lübbe få oppmerksomheten rettet mot seg som nominerte innen kategorien Årets mannlige og Årets kvinnelige parautøvere. Begge to sikter videre mot nye høydepunkter i karrieren – VM i Danmark til sommeren er sesongens mål.

av
Rebecca Ballestad-Mender
PRIVILEGERT: Jeg føler meg privilegert som ennå kan være med i toppen av idrettsutøvere med funksjonshemming, sier Jens Lasse Dokkan i forkant av Idrettsgallaen. (Foto: Roland Thunholm)

Det ble viet mye oppmerksomhet rundt Geir Gulliksens OL-deltagelse i Tokyo som med sine 61 år var Norges eldste OL-deltager. Men minst like imponerende er det at Jens Lasse, som fyller 61 år 14. februar, også fremdeles er en av verdens aller, aller beste pararyttere.

Fortsetter å utvikle seg

Mens Jens Lasse føler seg privilegert, er det følelsen av å være imponert den følelsen de som følger ham i sporten føler. Imponert over at man til tross for stigende alder klarer å håndtere de utfordringer en funksjonshemming gir. Og ikke bare fortsetter han med å prestere, han utvikler seg også.

Jens Lasse har ganske så fersk erfaring som nominert til en pris som deles ut under Idrettsgallaen. I 2020 møtte han festpyntet opp etter en fantastisk 2019 sesong der han tok tre strake førsteplasser og to gull i EM i Rotterdam. Da som nå var han nominert i kategorien "Årets mannlige parautøver".

Han nevner en følelse til som han kjenner på – og som han har all grunn til å føle også:

-Jeg er jo en smule stolt over hva jeg har fått til, sier han beskjedent.

VM er målet i 2022

Jens Lasse har mange sterke sesonger bak seg. 2021 er en av dem.

-Jeg er fornøyd med sesongen 2021 på tross av pandemien. Jeg har oppnådd det jeg trodde var mulig. Jeg fikk trent det jeg ønsket. Jeg kom til Paralympics, ble blant de 5 beste og kom til kürfinalen med min kjære venn Aladdin, sier topprytteren.

Jens Lasse har levert og levert – og er klar til å levere mer.

-Jeg har som mål for sesongen 2022 å ri VM i Danmark, holde kroppen i form slik at jeg fremdeles kan hevde meg i toppen, fastlår han.

FORNØYD MED SESONGEN 2021: - Jeg har oppnådd det jeg trodde var mulig. Jeg fikk trent det jeg ønsket. Jeg kom til Paralympics, ble blant de 5 beste og kom til kürfinalen med min kjære venn Aladdin, sier Jens Lasse. (Foto: FEI/Liz Gregg)

Stolt og ydmyk

I Tokyo var det Jens Lasses lagvenninne gjennom en årrekke, Ann Cathrin Lübbe, som nådde pallen – et sted hun har vært flere ganger før. Hun har tidligere fortalt at hun har en treningssyklus i forhold til Paralympics, det er det som er målet, det er der hun når toppformen. Igjen og igjen. I tillegg til fjorårets bronse har hun fra før tre gull, fire sølv og to lagbronser.

Hun kjenner på stolthet og ydmykhet når det gjelder årets nominasjon til prisen som skal deles ut lørdag. Hun forteller om en reise hun er på sammen med sitt team. Hun kjenner på takknemlighet; nominasjonen er en bonus til ikke bare henne, men til hele teamet.

Og selv om formtoppsyklusen tradisjonelt er fireårig for Ann Cathrin, er det nå den forestående begivenheten i danske Herning til sommeren som står skrevet i rødt for rytteren.

Med all den rutine og kompetanse hun har, en bakgrunn som nylig har blitt utvidet med en utdanning som mentaltrener ved Rasmus Baggers Master of Mental Training ™, sikter hun mot VM i Herning. Med daglig tilhold i Danmark, i likhet med Jens Lasse, betyr det nærmest et VM på hjemmebane for Ann Cathrin.

-Og så har vi noen stevner i forkant som jeg gleder meg til, smiler hun, helt klar for 2022.

Ecco FEI World Championships: Mer om VM i Herning 6.-14. august 2022 finner du her

PARALYMPISK INNSATS: I sommer la Ann Cathrin en individuell bronse til sin samling med olympiske medaljer. (Foto: Søren Jul Lamberth/Aller Foto & Video)

Ønsker alltid å bli bedre

Selv om det er stevnene som kroner innsatsen med sløyfer og medaljer, så er det likevel hverdagen som driver henne.

-Den daglige treningen, med mange gode input, det er supermotiverende for meg, sier Ann Cathrin.

Årets nominasjon faller klart også i kategorien «motiverende».

-Det var en hyggelig bonus å starte året med en nominasjon på Idrettsgallaen, og en motivasjon til videre arbeid fremover. Og at vi er to ryttere med en nominasjon hver på, det er veldig gøy – det gleder meg virkelig, sier Ann Cathrin.

Tilbake til den ydmykheten hun kjenner på.

Ydmykhet over resultater, over sporten. Over hestene.

Bronsemedaljøren fra Tokyo påpeker:

-Jeg har masse jeg vil lære, og jeg ønsker alltid å bli bedre!

TOPPRESULTATER: Tre gull, fire sølv, to lagbronser - og en fersk individuell bronse - slik er samlingen til Ann Cathrin. Men: - Jeg har masse jeg vil lære, og jeg ønsker alltid å bli bedre! (Foto: Søren Jul Lamberth/Aller Foto & Video)

Se Idrettsgallaen direkte på NRK1 lørdag 8. januar fra klokken 19.50!

Webinar med Ann Cathrin

Du kan lære av Ann Cathrin! I regi av Norges Rytterforbund holder hun webinar mandag 10. januar klokken 19.00 – ca. 20.30 på Teams. Påmeldingsfrist: Mandag 10. januar klokken 15.00.

Se mer om webinaret her