Jeg fokuserer på det jeg kan påvirke – det er meg og Dalera

Fersk europamester Jessica von Bredow-Werndl sier dette om dagens møte mellom hennes hoppe og de mange utfordrerne i Grand Prix Special. - Det jeg gjorde var å ikke tenke på det. Det eneste jeg kan påvirke er Dalera og meg selv. Slik håndterte jeg det – og slik vil jeg fortsette å gjøre det i fremtiden.

av
Rebecca Ballestad-Mender
Så ble hun europamester igjen - tyske Jessica von Bredow-Werndl med hoppen TSF Dalera BB. (Foto: FEI/Leanjo de Koster)

Tyske Jessica von Bredow-Werndl med TSF Dalera BB møtte til EM i Riesenbeck som regjerende europamester og olympisk mester, og i vår vant hun World Cup-finalen. Med seg opp midtlinjen hadde hun også en rykende fersk Grand Prix seier i mesterskapet.

Trene smart, ikke hardt

-Det var mye forventninger før Aachen og før World Cup finalen, så dette med forventninger har jeg jobbet med i en god del måneder nå. Til slutt var jeg bare glad for å gå dem i møte, sier fersk gullmedaljevinner i dressur, tyske Jessica von Bredow-Werndl.

Hun fortsetter om taktikken med fokus på det hun kan påvirke, ikke på det hun ikke kan påvirke. – Fordi om det ikke er noen Glamourdale så vil det alltid være noen andre. Og det er bra for sporten og for konkurransen, hvis det ikke var noen, så ville jeg ikke kunne forbedre meg. Vi har forbedret oss i skritt, i passage, piaff, galopprogrammet, byttene – mange ting. Kunsten er å putte det sammen maksimalt, men samtidig ha en glad hest som vil presentere seg selv fordi hun er sterk nok.

-Og det er bare mulig hvis du trener smart, ikke hardt, hjemme.

Jessica nyter hvert øyeblikk med Dalera, som også er flink til å ta vare på seg selv. – Dalera er god på å slappe av. Hun kan skru av på et blunk – hun går til stallen, og hun skrur av. Hun ligger ned hver natt, hun reiser super godt og hun vet hvordan hun skal spare på sin egen energi.

-Til slutt var jeg bare glad for å gå alle forventningene i møte, sier Jessica von Bredow-Werndl. (Foto: FEI/Leanjo de Koster)

En drøm for Nanna

Jessica og 16 år gamle TSF Dalera BB (Easy Game/Handryk, oppdretter Silke Druckenmüller) tok seieren med 85,593 %, hvilket er personlig rekord for Jessica og Dalera, og det skulle bli danske Nanna Skodborg Merrald som etter en litt trøblete dag i går, viste enorm styrke ved å komme tilbake og gjøre et fantastisk godt program sammen med sin store 15-åring Blue Hors Zepter (Blue Hors Zack/Wolkentanz, oppdretter Bernhard Sieverding). Med et klasseritt til 82,796 % dyttet hun Charlotte Dujardin/Imhotep ned til bronseplass. Fjerdeplassen gikk til Charlotte Fry/Glamourdale (Lord Leatherdale/Negro, oppdretter J.W. Rodenburg).

-Det var en drøm som gikk i oppfyllelse i dag, sa Nanna etterpå. – Jeg visste at det var mulig for meg å kjempe om medaljer i år, men jeg visste også at jeg red mot tre fantastiske, sterke kvinner som kunne gjøre det samme (von Bredow-Werndl, Dujardin og Fry). Jeg hadde så sterkt fokus på å gjøre min test i dag så god som mulig og se hva jeg kunne få til – det var egentlig veldig tett, så det er de små, små detaljene som teller.

Kun 0,213 skilte sølv og bronse denne gang.

-Jeg visste det var mulig å ta medalje, men jeg visste jeg også red mot noen fantastiske sterke kvinner, sa sølvvinner Nanna Skodborg Merrald fra Danmark. (Foto: FEI/Leanjo de Koster)

Det partnerskapet jeg har med mine hester betyr alt for meg

Men britiske Dujardin var mer enn lykkelig over å ta bronse sammen med sin 10 år gamle Imhotep (Everdale/Vivaldi oppdretter T. Huixing).

– Jeg elsker å ha unge hester og trene dem opp til Grand Prix. Partnerskapet jeg har med mine hester betyr alt for meg. Pete kan bli litt usikker, du kan høre det på pusten hans – jeg klapper ham og forteller ham at han er så flink. Jeg må holde hånden hans litt! Men hver hest jeg har hatt har vært litt forskjellig. Med Valegro presset jeg på 10’ern, og så gikk han for en 10’er. Men Pete, som er fantastisk å ri, han er en fantastisk hest – han kan jeg ikke trykke på 10’ern på. Men neste år kan jeg gå for 10, sa Dujardin.

- Jeg elsker å ha unge hester og trene dem opp til Grand Prix, fastslår en fornøyd bronsevinner, Charlotte Dujardin. (Foto: Leanjo de Koster)

– Å sitte her med en medalje rundt halsen for en hest som er så uerfaren, han har gått denne klassen seks ganger før – i går var det ikke så mye atmosfære her, men i dag kunne man virkelig kjenne vibe’n.. Det krever sin hest å gå inn i den atmosfæren, å gå opp den midtlinjen, gjøre holdt og så gjøre en perfekt test. At han gjør det når han har så lite rutine – jeg er så stolt over ham! Han har et hjerte av gull, og han ønsker bare å jobbe for meg hele veien.

Dette trekløveret er sammen med 15 ryttere til videre til søndagens freestyle, en av disse 15 er Norges Isabel Freese med Total Hope.