Jeg er litt skuffet i dag

Mathilde Merethe Klaesson var første dressurrytter ut for Norge i Riesenbeck i dag. Fasit ble drøye 67 %. – Jeg er litt skuffet i dag, fastslår den unge rytteren. Her forteller hun om dagens ritt og hvorfor hun sitter igjen med den følelsen.

av
Rebecca Ballestad-Mender
Mathilde Merethe Klaesson/Sandbæks Rio El fra dagens EM-ritt. (Foto: Lukasz Kowalski)

-Han ble veldig spent der inne, fastslår Mathilde om sin partner på banen, Sandbæks Rio El (Skovens Rafael/De Noir, oppdretter Eigil Kirkegaard Nielsen, eier familien Klaesson & Blikstad.)

Mathilde og Rio red inn rundt banen rett etter at sveitsiske Charlotte Lenherr akkurat hadde gjennomført et godt program som publikum viste sin begeistring for.

Kanskje skulle jeg ha hatt en annen plan

Men høylytt publikum og applaus er ikke noe hennes Sandbæks Rio El er så glad i. – Han reagerer på publikum og applaus, og det var mye applaus etter forrige rytter. Jeg fikk også ganske kort tid på meg rundt railen.

Mathilde red inn ved A på en spent og våken hest som ikke klarte å holde seg i ro i holdtet. – Jeg visste at jeg ikke ville klare å få ham til å stå stille, så jeg måtte bare ri frem igjen fort.

At hesten ikke står stille, trekker mye ned.

-Vi startet programmet på 45 % omtrent, da er det vanskelig å komme opp igjen, og det skal noe til at dommerne da raskt gir så høye karakterer. Han fortsatte å være spent, han var ikke så god i kontakten, han mistet ryggen – holdtene våre trakk ned, og spenninger i skritt også, reflekterer rytteren strengt mot seg selv.

-Kanskje jeg skulle ha hatt en annen plan og ventet med å gå inn på banen for å unngå denne applausen, kanskje jeg skulle ha gamblet på enda mindre tid og bare ri rett opp midtlinjen, legger hun til.

Samtidig var det ting hun var fornøyd med:

-Saksen var fin, men i piruettene har jeg litt å gå på. Jeg var litt redd for at han ville bytte bak når han var så spent, så min plan var å begynne litt stort og så gjøre piruetten mindre etter hvert. Men jeg kom ikke helt frem til ham, så piruettene for ble store. I piaffen følte jeg at han ikke helt klarte å stable beina, jeg tenkte også der at jeg skulle begynne litt stort og heller ta ham tilbake, men fikk det ikke helt til som jeg ønsket.

Mathilde har forberedt seg til EM med opphold hos Isabel Freese og så frem til å vise frem sin Rio i EM. - Han har vært så stabil i det siste, jeg håpet å få vist frem det, sier Mathilde etter dagens ritt. (Foto: Lukasz Kowalski)

Fikk ikke vist ham slik hun ønsket

Rytteren var fornøyd med saksen – og hun sier seg også fornøyd med seriene, noe hun har all grunn til å være. Både ener- og toerserien ble utført helt feilfritt, av en hest i en fin form, i god og luftig oppoverbakke, gode bakben – de var uttrykksfulle og gode. – Jeg er fornøyd med seriene, og fornøyd med at det ikke kom noen feil der, det kan det fort bli når hesten er spent, sier Mathilde.

Denne gode, glade oppover-energien i seriene var ikke bare noe man så her, de preget også hele programmet. Ikke minst fikk Mathilde i aller høyeste grad også vist frem sine ferdigheter som rytter gjennom måten hun taklet spenningene i hesten sin. Hun holdt ham hele tiden innenfor rammene, red klokt og avpasset i forhold til de ulike oppgavene øvelsene i programmet satte henne på og fikk ham til å vise seg på beste måte selv om det boblet innunder huden hans. Han var spent, men likevel hele tiden glad og spilte på lag med sin rytter i øvelsene.

-Det kunne jo gått verre, innrømmer hun, men skuffelse kjenner hun likevel på: - Han har vært så stabil i det siste, jeg hadde håpet å få vist frem det! Men nå er det bare å heie på Isabel!

Isabel Freese/Total Hope (Totilas/Blue Hors Don Schufro, oppdretter Christine Arns-Krogmann, eier Lone Bøgh-Henriksen/Paul Schockemöhle Hengsthaltung GmbH) har starttid klokken 14:45.

Start- og resultatlister

Mathilde er streng mot seg selv når hun oppsummerer dagens ritt - men det var også mange gode momenter gjennom programmet, og Mathilde fikk vist sitt ferdighetsnivå som rytter i hvordan hun loset Rio rundt og hele tiden sørget for at han var en glad hest.