Isabel og Total Hope videre til Grand Prix Special

En dyr feil til tross; Isabel Freese og Total Hope glitret på EM-banen i Riesenbeck i dag og er videre til Grand Prix Special fredag. For laget ble fasit at OL-muligheten glapp denne gangen. Medaljemessig ble fordelingen gull til Storbritannia, sølv til Tyskland og bronse til Danmark.

av
Rebecca Ballestad-Mender
Isabel Freese viste et program med flere høydepunkter, deriblant galopprogrammet. Foto: Lukasz Kowalski
Laster annonse...

Isabel og Total Hope (Totilas/Blue Hors Don Schufro, oppdretter Christine Arns-Krogmann, eier Lone Bøgh-Henriksen/Paul Schockemöhle Hengsthaltung GmbH) viste et herlig harmonisk program, helt avspent og med god flyt hele veien. Seriene var forbilledlige, uttrykksfulle, i oppoverbakke, saksen fløt fint. I hingsten ser man både hans far og hans mor – Isabell Werths tidligere store stjerne, hoppen Weihegold. Total Hope har også arvet sin fars gode skritt, og viste dette på beste måte i programmet Hjørnepasseringer slik de skal ris og økninger både i trav og galopp helt til punktet slik de skal ris var også nydelig å få med seg.
I første piaff var Total Hope bittelitt mer på skuldrene enn optimalt, og dette var helt rettet opp inn i mot neste – der hingsten kom inn i en herlig piaff og gjorde fine overganger. Det så ut til å sitte helt i boks, men så kom det inn en bakovertendens og hingsten misset i et steg – en feil som kostet dem dyrt der totalscore droppet fra 74 til 71 %. Så klatret de oppover igjen og endte på gode 74,084 %. Med det prosentresultatet – og en 16. plass for dagen blant de 69 ekvipasjene- sikret Isabel seg deltagelse i fredagens Grand Prix Special dit de 30 beste i dagens Grand Prix kvalifiserte.

Så glad for å være videre

-Jeg er egentlig kjempefornøyd, sier Isabel etter sitt ritt. – Det er veldig varmt her, jeg var litt bekymret for deg, det har gått fra 10 grader til 30 grader superfort. Min hest er jo en avlshingst, og han bruker mye energi på oppvarmingen sammen med de andre hestene. Det var også lenge å vente i dag – nå er jeg bare så glad for å være videre!

Feilen i piaffen tar hun på egne skuldre. – Det var min skyld. Jeg stolte litt for mye på ham og passet ikke på.

-Jeg er bare så glad for å være videre, sier Isabel. (Foto: Lukasz Kowalski)

Så nære, så nære – men likevel ikke

Dagen rommer også en skuffelse over at det ble stang ut for laget i forhold til kvalifisering til OL. Laget hadde en mulighet, selv om det målet stilte høye krav til prosentresultatet. Lagvenninne Mathilde var uheldig ved at hennes Sandbæks Rio El ble spent grunnet all applausen idet han gikk rundt railen før start, og ble preget av det i programmet. Hadde de ikke hatt uhellet med dette – og hadde ikke feilen i piaffen skjedd for Isabel skjedd, så kunne laget ha klart det. De tre lagene som med innsatsen i EM har sikret seg plass i EM i tillegg til de som allerede er kvalifisert, ble Østerrike, Belgia og Spania. Hadde Norge fått 6,3 % mer totalt hadde de vært foran Spania og vært et av de tre lagene som kunne juble over plass i OL.

-Det var utrolig synd med Mathilde, så veldig uheldig. Rio går så godt for tiden, og Mathilde rir bare så godt, de har hevet seg begge to, og Rio er en fantastisk fin liten hest! Min hest hadde ikke brydd seg om denne applausen, men Rio… og de er så strenge her, de pusher oss inn, og vi må ri til høyre når vi kommer inn. Det burde ha vært en trøstefinale, slik at man fikk én mulighet til. Vi gjør så mye for dette, så utrolig mye jobb, vi gjør så mye for hestene våre, vi passer på dem med alt, de får det beste av det beste, vi bekymrer oss – og så er det én liten ting og noen få minutter som får så stor betydning..

Resultatet for det norske laget, som i tillegg til Isabel og Mathilde også rommet Trude Hestengen med Christianslund Fürstino, ble til slutt på en 11. plass. Gullmedaljen for lag gikk til Storbritannia, foran Tyskland med Danmark på bronse.

Storbritannia sikret seg laggullet - foran Tyskland og Danmark. (Foto: Leanjo de Koster)
Dagens beste prosent gikk til regjerende europamester og olympisk mester Jessica von Bredow-Werndl/TSF Dalera BB som fikk 84,612 %. (Foto: FEI/Leanjo de Koster)

I morgen har jeg ingenting å tape

For Isabel handler det nå om videre fokus – på fredagens Grand Prix Special, en klasse som også rommer en individuell medaljeutdeling. Det er hun helt klar for – og hun er helt klar for å satse. Planen for morgendagen, for hvordan hun skal gi Total Hope de beste forutsetningene i forhold til varmen og oppvarmingen som han bruker så mye energi på:

-Jeg skal ta en kortere oppvarming, for han har mer å vise enn det han gjorde i dag. Jeg skal satse mer, for jeg har ingenting å tape. Vi kjemper på videre, og det vi har som et mål der fremme – vi håper jo på Paris 2024!

Og gjentar hun dagens prestasjon som ga en 16. plass, så er ytterligere en prestasjon i boks - da vil hun bli blant det 18 ekvipasjer store startfeltet i søndagens freestylefinale.

Isabels starttid fredag er klokken 12.25.

Resultater lag

Resultater individuelt

Laster annonse...