Isabel Freese og Celina Bådstangen vant: To norske Grand Prix-seire på én helg

Isabel Freese og Total Hope feide all konkurranse av banen i sin internasjonale Grand Prix-debut ved CDI4*-stevnet i tyske Mannheim søndag – og tok seieren blant toppnavn med nesten 76 %. Dermed sikret de seg også en soleklar VM-kvalifisering. I CDIU25 i ungarske Mariakolnok sørget enda en rytter for norsk Grand Prix-seier – der gikk Celina Bådstangen helt til topps i küren. – Dette er megastort, bare helt fantastisk – dette er stort for hele den norske dressuren, sier en glad og stolt landslagsleder Pether Markne.

av
Rebecca Ballestad-Mender
Isabel Freese/Total Hope. (Arkivfoto: NRYF)

Isabels seier med den 10 år gamle hingsten Total Hope e. Totilas/Blue Hors Don Schufro kom i en klasse der verdensnavnene sto tett på startlisten – i det som var hingstens internasjonale Grand Prix-debut. Men Isabel og den særdeles velgående hingsten holdt dem alle bak seg etter å ha ridd inn 75,956 %, en av dommerne hadde til og med ekvipasjen oppe på hele 78,696 %.

Bak den Tyskland-baserte norske rytteren fulgte ikke mindre seks tyske toppryttere på rad og rekke. Matthias Rath/Destacado FRH e. Desperados/Londonderry måtte ta til takke med andreplassen med 75,217 %, Dorothee Schneider tok tredjeplassen med First Romance e. Fürst Romancier/Day Dream med 75,109 % mens dressurdronningen Isabell Werth/Superb e. Surprice/Donautanz ble nummer fire med 73,870 %.

Toppkvalitet hele veien

-Dette er bare helt fantastisk, fastslår Pether som fortsetter om Isabel og Total Hope: - Her er det rett og slett toppkvalitet hele veien, på rytteren, på hesten – og så med trener Holga Finken som spisser dem. Total Hope er også en avlshingst, og å få det til å fungere slik midt i avlssesongen – å ha kontroll slik Isabel har, det er intet mindre enn imponerende. Jeg vil også gi eier Lone Bøgh Henriksen stor honnør for at Total Hope har fått gå litt uten å bedekke også – det er med på å gjøre det mulig for Isabel å ri til slike prosenter, og det er med på å gjøre det mulig for oss i Norge å ha en slik hest som et flaggskip.

Det er en riktig glad landslagsleder som nå venter spent på dagens klasse i Mannheim – Isabel og Total Hope skal i dag ut i Grand Prix Special.

-Ja, ingen er gladere enn meg i dag, dette er over all forventning – dette er megastort, sier han med ettertrykk. – Jeg er ikke bare glad, men også veldig stolt over Isabel. Hun har vært syk med korona, og har vært plaget av det. Men likevel presterer hun slik – og det gjør hun attpåtil ved et stevne av dette kaliberet. Hun gikk rett ut i en Grand Prix som dette, i en prestisjefylt konkurranse med et startfelt med toppnavn. Hun er førsteberider hos Paul Schockemoehle – hun har virkelig et press på seg. Og så går hun ut, rir bra og tar ikke bare premie, men vinner med en råsterk prosent - det er ikke for alle å gjøre det Isabel gjør, det er bare imponerende!

Resultater Mannheim

Eplet har ikke falt langt fra stammen

Om dette var Total Hopes første internasjonale Grand Prix, så mangler det ikke på sterke resultater gjennom hingstens gullkantede karriere så langt. Med Isabel Freese vant han i 2019 Nuremberg Burg Cup og tok så seieren i Louisdor Prize i 2021 – det var første gang i historien at samme unge dressurhest har toppet begge disse prestisjefylte tyske unghest-klassene. Utover sterke resultater nasjonalt i Tyskland, har hingsten en tredjeplass i finalen for 7-åringer i unghest-VM i 2019 å vise til, og i seksårs-finalen ble han nummer ni, da med svenske Pernilla André Hokfelt som rytter.

Hingsten er definitivt et eksempel på at eplet ikke faller langt fra stammen, Total Hope har en gullkantet stamme på begge sider. Ikke bare har han Totilas som far, han har også Isabell Werths gullhest Weihegold som mor.

Stort for norsk dressur

Denne mandagen er det ikke bare Isabels fabelaktige seier som gjør landslagslederen lettere euforisk. At det to ganger i løpet av en helg blir norsk i toppen av internasjonal dressur, er ikke hverdagskost.

U25-rytteren Celina Bådstangen vant med hesten Lacoste e. Locksley/Wolkenstein U25 küren søndag med 71,675 %. Ekvipasjen toppet også Intermediaire II fredag og ble nummer to lørdag i Grand Prix kort-program.

Snart 23 år gamle Celina har for tiden base i Tyskland hos verdenseneren på rankingen, Jessica von Bredow-Werndl, og hennes bror Benjamin Werndl ved deres treningsstall Gut Aubenhausen,

-Dette er en rytter som rir virkelig fint og som satser nå. Hun er U25 i år, så får vi se hva det leder til neste år. Iblant må man i denne rollen virkelig klype seg i armen – for et års tiden siden var det ikke så mange på papiret for oss, men så bare skjer sånt som dette. Det kan virkelig se ut som om vi har et lag til VM, smiler Pether.

Helgens fantastiske norske dressurresultater har en stor verdi for norsk dressur understreker Pether.

-Resultater som dette, både Isabel og Celina – at vi får det norske flagget lengst opp på resultatlisten, det gjør noe for hele den norske dressuren. Vi blir lagt merke til, blant dommere, hos publikum - det setter Norge på kartet – vi legges merke til for god ridning og god kvalitet – det åpner virkelig for norsk dressur. Så ja, ingen er gladere enn meg i dag!

Resultater Mariakolnok