Internasjonal dressurglede

Allerede på fredag inntok et lite juniorfelt med dressurryttere NOVA Spektrum arena, og denne lørdagen fikk de selskap av at et knippe internasjonale seniorryttere – til stor glede for mange hestevenner på plass under Norwegian Horse Festival.

Den første vinneren på dressurbanen under Norwegian Horse Festival - Emma Løkken med Mr. Gold G i AGRIA Youth Dressage CDIJ fredag. (Foto: Equinesportphotography/Helene Gjerde Aamdal)
av
Sille Kasin

Fredag kveld inntok et lite felt bestående av fire juniorryttere banen på NOVA Spektrum arena som for anledningen ikke bare var julepyntet, men der også dressurrail hadde fått sin rettmessige plass. Det var med andre ord duket for årets første dressurklasse under Norwegian Horse Festival, AGRIA Youth Dressage CDIJ.

Vinner av klassen ble vel fortjent regjerende norgesmester junior Emma Løkken. For anledningen hadde hun som tidligere denne sesongen hentet frem mamma Louise Almlund Løkken tidligere internasjonale Grand Prix-hest, den hjemmeavlete hingsten Mr. Gold G. Ekvipasjen oppnådde 70.142 prosentpoeng og var med dette klassens eneste som krysset den magiske 70 %-grensen.

Regjerende norgesmester junior, Emma Løkken og Mr Gold G, sikret seieren i fredagens CDIJ. Foto: Equinesportphotography/ Helene Gjerde Aamdal.

Deretter var det tid for nok en obligatorisk veterinærsjekk, denne gangen for de åtte starthestene, som entret ringen lørdag ettermiddag under AGRIA CD13* Grand Prix.

Blant dressurhestene som ble vist på den obligatoriske veterinærsjekken i forkant av de internasjonale seniorklassene, var Catharina Lorentzen Lunds Thiara de Lorentzia. Foto: Privat

- Flere av rytterne som vi ser ri dressurklassene under Norwegian Horse Festival, har vært landslagsutøvere i sine respektive hjemland, så dette bør være gode klasser som det er verdt å få med seg, forteller Wenche Alm entusiastisk. – Flere av disse rytterne rir både på trenings- og salgsstaller, og Joachim Thomsen er blant annet en trener som ofte er i Norge, han for eksempel som mangeårig trener for Tine Øye. Og mange av Grand Prix-rytterne som starter denne helgen, har profilert seg helt tilbake til ponnitiden, så nivået er bra.

Selv har Wenche Alm ansvaret for koordineringen av alle som er involvert i dressurklassene under Norwegian Horse Festival, så som dommere, skrivere, protokollbærere og railvakter. Hun har til enhver tid ansvaret for 14 gode hjelpere som er i sving denne helgen.

- Det er fantastisk hyggelig for dressurrytterne å få være med og vise seg frem under et slikt arrangement som her på Lillestrøm, sier Wenche Alm. -Dressurklassene her betyr ekstremt mye for norsk dressursport, da man gjennom slike klasser kan skaffe seg kvalifiseringer til internasjonale mesterskap, påpeker hun. - Dette er takket være at arrangøren har valgt å invitere et dommerpanel hit bestående av hele tre femstjernersdommere som kan dømme de store internasjonale mesterskapene, så som OL og VM. Vi skulle selvsagt gjerne ha hatt både flere klasser og flere starter denne helgen, men da måtte tidsskjemaet ha gitt rom for dette. Men det er vel alltids lov å håpe dette neste år, smiler hun optimistisk.

Blant de åtte ekvipasjene til start under seniorenes Grand Prix, gikk Charlotte Heering og den 16 år gamle KWPN-vallaken Bufranco (Negro x Zavenster) til topps. Den danske rytteren som blant annet bidro til lagbronse ved EM i Hagen, Tyskland i 2021, red inn til 71.978 prosentpoeng.

Danske Charlotte Heering ogBufranco ble vinnerekvipasjen i seniorenes Grand Prix lørdag. (Foto: NRYF)

Norske Cathrine Rasmussen red inn til 67.283 prosentpoeng med den 11 år gamle westfalerhingsten Zoulmate (Zack x Donnerhall 11). Med dette ble ekvipasjen nummer seks og første uplasserte.

Cathrine Rasmussen og Zoulmate ble nummer seks i klassen. (Foto: NRYF)

Spenning var det blant andre også knyttet til norske Catharina Lorentzen Lund som debuterte i seniorenes internasjonale Grand Prix-klasse med hjemmeavlete Thiara de Lorentzia (Blue Hors Zack x Lemond). Catharinas mor, Connie Lorentzen, red moren til denne ti år gamle NWB-hoppa som på høyt nivå.

Catharina Lorentzen Lund tok sin hjemmeavlede Thiara de Lorentzia ut i internasjonal Grand Prix-debut lørdag. (Foto: NRYF)

Stas var det også å stifte helgens første bekjentskap med den svenske influenseren Carl Hedin og hans berømte ni år gamle Van Der Veen (Vitalis x Fidermark). Dette er nemlig den populære duoen som vi får møte igjen under morgendagens ANDRESEN dressurclinic på NOVA Spektrum arena.

Carl Hedin ble nummer fem i klassen med sin Van Der Veen. Søndag er Hedin klar for Andresen dressur clinic klokken 12.45. (Foto: NRYF)

Resultater Agria Youth Dressage

Resultater Agria Grand Prix