Intenst spennende første dag

Første dag av årets NM lag sprang og finalene i Norgesserien presentert av Kingsrød Trading ble som forventet en fin dag – og også en spennende åpningsdag for de mange klubblagene til start. Og her er det virkelig jevnt i toppen!

av
Sille Kasin
Ida Marie Øie, Siw Gulbrandsen Øie, Anita Gjørtz Botten og Ida Brustad fra Langklopp Ride og Kjøreklubb slo til og vant 1. avdeling i 3. divisjon i Norgesserien som enste feilfrie lag. Foto: Sille Kasin/ NRYF

Ekvipasjene fra de i alt 17 klubblagene til start i 3. divisjon i Norgesserien presentert av Tune Ridesenter fikk æren av å hoppe i gang helgens store sprangarrangement på Fredriksborg Hestesenter denne torsdagen. Hinderhøyden var 1,00 m, og bedømmingen gikk i 280, feil og stil – slik vi gjerne vil se det i en utdanningsklasse som dette.

I stallområdene var det mye spenning i luften før start, og stemningen var minst like høy rundt arenaen fra første startsignal ble gitt og første lagutøver passerte startlinjen, og til topp fem av lagene i denne 1. avdelingen vel fortjent hadde fått sine premier. Langklopp Ride og Kjøreklubb gikk til topps med i alt 215.50 stilpoeng og var eneste lag med kun nullrunder i protokollene, etterfulgt av Bergen Rideklubb med 222.75 i stil og fire hinderfeil som nummer to, Sylling Rideklubb på 222.50 poeng i stil og fire feil på hinder som nummer tre, Sandnes og Jæren Rideklubb med 220.50 stilpoeng og også fire hinderfeil som nummer fire, og Fredrikstad og Omegn Rideklubb med 220.00 stilpoeng og også de med fire feil på hinder som nummer fem.

Like etter siste målgang og påfølgende premieutdeling treffer vi de fire strålende fornøyde vinnerne av 1. avdeling i 1,00 m ,Ida Marie Øie, Siw Gulbrandsen Øie, Anita Gjørtz Botten og Ida Brustad fra lille Langklopp Ride og Kjøreklubb.

- Vi er kjempeglade, for vi kom jo hit fra Trøndelag med veldig små forventninger, smiler Siw Gulbrandsen Øie. – Og det at vi gjør det så godt, det er jo helt utrolig, legger hun til.

Og strategien videre, den er allerede klar, kan ikke bare laglederen, men også de øvrige på laget fortelle.

- Vi skal bare fortsette som vi har gjort i dag, egentlig – og ha det morsomt og kose oss, istemmer de tre andre lagrytterne. – Vi er en liten klubb som ble startet opp i fjor høst, men så tenkte vi at vi måtte jo være med på dette. Derfor dro vi hit med tre ukvalifiserte ryttere på laget og håpet det beste, og så klarte vi altså å kvalifisere oss på oppvarmingsdagen i går, slik at det ble både start i Norgesserien, og til og med med alle oss fire på laget, smiler de.

Men seier i dagens 1. avdeling, det hadde nok ingen av dem sett for seg.

- Vi er jo egentlig en litt rusten gjeng, så dette er bare så gøy! Siw har jo blant annet ikke ridd på stevne siden 1994, så det er jo bare kjempemorsomt. - Man kan jo si at jeg har hatt tidenes lengste svangerskapspermisjon, ler Siw – for Ida er jo datteren min, så lenge har jeg jo bare vært med henne som ponnimamma, hjelper og i det hele tatt, men så manglet de altså en rytter på laget. Så for ti dager siden, så begynte jeg å ri litt igjen, og da hadde jo Ida tatt med seg den hesten som jeg red i dag på stevneturné, forklarer hun og fortsetter: -Så da var det første gangen jeg hoppet han i går på warm-upen og kvalifiserte meg. Men det er en veldig god hest, så nå er det ikke sikkert at hun får igjen hesten sin, ler hun.

Deretter var det tid for å sende ut de 11 lagene i 2. divisjon Norgesserien 1,10 m presentert av Electrix. Til sist stod de tre lagene fra Sandnes og Jæren Rideklubb, Moss og Omegn Hestesportsklubb og Fana Hestesportsklubb igjen som topp tre i 1. avdeling. De to førstnevnte lagene møter 2. avdeling i morgen, fredag, uten feil, og deretter ligger de som perler på en snor, så også her er det videre duket for stor grad av spennning.

Neste klasse på denne åpningsdagen var 1. divisjon Norgesserien 1,20 m presentert av Dahle Eiendom, der syv lag stiller til start dette året. Arendal og Grimstad Rideklubb og Bergen Rideklubb ligger begge på null poeng etter dagens 1. avdeling, mens Drøbak Rideklubb ligger på fire.

Etter nedstengningen som konsekvens av koronaepidemien har foreløpig Norgesserien fått et nytt format uten de to kvalifiseringene innendørs og utendørs og deretter finale for de beste, men snarere slik som nå i regi av Borge Rideklubb – med to kvalifiserende avdelinger og finale for de seks beste lagene og likeplasserte med det siste av disse under ett og samme stevne. I morgen skal det imidlertid ris nok en avdeling, og det er tett i toppen i alle tre avdelinger, så derfor er så langt ingenting avgjort med tanke på søndagens finale.

Fana Hestesportsklubb ved Ulrikke Bøe, Even Kleppe-Hagebø, Silje Raanes og Simon Rhabek Yde og lagleder Jorun Raanes kunne glede seg over seier i NM 1. avdeling. Dette gir dem selvsagt et best tenkelig utgangspunkt for mesterskapet videe. Foto: Kristian Strøm/ NRYF

Siste del av denne første stevnedagen var viet 1. avdeling i NM i 1,25 m/ 1,30 m presentert av SR Stables, som dette året rommer lag fra hele 15 ulike klubber fra alle deler av Norge. Fana Hestesportsklubb og Drøbak Rideklubb topper så langt listene uten feil, etterfulgt av to lag fra Sandnes og Jæren Rideklubb, Larvik og Sandefjord Rideklubb, Drammen og Omegn Rideklubb og Arendal og Grimstad Rideklubb, alle på fire feil. Norgesmesterskapet for klubblag går over to avdelinger etterfulgt av finale med eventuell omhopping om medaljene for likeplasserte på søndag, så det er med andre ord langt igjen før det virkelig tilspisser seg. Morgendagen byr derfor garantert på stor grad av spenning, og værgudene skal også fortsette å spille på arrangørklubbens lag, så det er bare å glede seg.

Resultater:

Drøbak Rideklubb ved Ada Braaten Johnsen, Kristine Seierstad, Mathea Omberg Christiansen og Vetle Solenes ligger også på null feil etter 1. avdeling, og ble nummer to i dagens 1. avdeling, kun slått på tid. Foto: Krisitan Strøm/ NRYF