Innholdsrik lørdag og god start videre

Den sportslige delen av lørdagens program under Falsterbo Horse Show bestod nok en gang av både dressur og sprang, og inneholdt derfor noe for enhver. Norske utøvere var til start i begge grener, mens søndagens program ble innledet med unghestfinale for seksårs.

For andre året på rad kvalifisert dyktige Lone Øglend til finale på Falsterbo, dette året femåringen Royalty Quin STS, Foto: Per Torp/ www.aafoto.dk
av
Sille Kasin

Artikkelen er oppdatert med ferske bilder fra FHS.

Trude Hestengen er en av de mest trofaste deltakerne ved Falsterbo Horse Show, og er ofte å finne på startlistene. Denne gangen rir hun både unghest og deltar ved CDI3*-delen stevnet. Lørdag ettermiddag red hun VM-hesten sin, den kun ni år gamle Furstenball-sønnen Christianslund Furstino, til 70.445 prosentpoeng i Grand Prix kür.

Resultater:

Etter en god Grand Prix på fredag, stod Grand Prix kür på programmet under CDI3* på lørdag. Her er Trude Hestengen og Christianlunds Furstino første dag. Foto: Per Torp/ www.aafoto.dk

God norsk på femåring

Sprangdelen av lørdagens program startet med en viktig unghestklasse. 31 ekvipasjer hadde sluppet gjennom nåløyet til finalen i årets utgave av Folksam Open for 5-års, der i utgangspunktet hele 106 deltok i kvalifiseringene. Blant disse var Royalty Quin STS e. Tangelo van de Zuuthoeve, ridd av norske Lone Øglend. Den belgiske varmblodshesten av moderne type med mye blod som eies av danske Peder Ellehammer Nielsen, fikk fire feil i årets finale, og endte dermed på en god 11. plass. Dette er andre året på rad at dyktige Lone Øglend har lyktes i å kvalifisere til den prestisjetunge finalen på Falsterbo.

Ni unghester taklet Fredrik Malms finalebane feilfritt, og gikk videre til omhopping mot klokken. Fem av disse gikk igjen feilfritt, og raskest av dem alle var Quick Pleasure van de Nachtegaele e. Epleaser van ‘t Heike med velkjente Jens Fredricson i salen.

Mer spenning

Deretter stod den siste kvalifiseringen til søndagens Longines Falsterbo Grand Prix på programmet. De norske utøverne til start i denne tidshoppingen presentert av Equestrian Stockholm, der hinderhøyden var 1,50 m, og startfeltet rommet 56 ekvipasjer, var Marie Valdar Longem, Marit Haarr Skollerud, Johan Sebastian Gulliksen og Victoria Gulliksen. Ingen av dem nådde helt opp på resultatlisten, som ble toppet av belgiske Thomas Gilles med Fantomas de Muze-sønnen Feromas Van Beek Z.

Publikumsfavoritten Falsterbo Derby 1,50 m presentert av Agria gikk for øvrig uten norske deltakere til start dette året og ble vunnet av tyske André Thieme med den 14 år gamle Conteros-sønnen Contadour. Dueom måtte møte nederlandske Johnny Pals og Conthargos-datteren Carlotta til omhopping før seieren i denne superpopulære klassen ble sikret.

Resultater:

Johan Gulliksen er hyggelig nok tilbake etter et lengre skadeavbrekk. Lørdag red han blant annet Abrosio d'Alcy i Bollinger Six Bar. Foto: Per Torp/ www.aafoto.dk

Som en forrykende avslutning på lørdagens program, inviterte Jana Wannius som har drevet Falsterbo Horse Show i mer enn 30 år, til nok en publikumsfavoritt, nemlig Bollinger Trophy Six Bar. Johan Gulliksen og den 12 år gamle Selle Francais-vallaken Ambrosio d’Alcy testet formen, men røk ut i første runde med én bom ned. Polske Maksimylian Wechta trakk lengste strå med Cassiopeia e. Cassal med fire feil i fjerde runde.

Krevende seksårsfinale

Kun 22 ekvipasjer av de i alt 102 som gjennomførte de to kvalifiseringene i årets utgave av Folksam Open for seksårs, slapp gjennom nåløyet og var finaleklare på Falsterbo denne søndagen. Og blant disse - to norske, nemlig Dirty Touchy de Tiji Z e. Don’t Touch Tiji Hero med Mathilde Kalland som makker, og Be Cepporosso e. Cevin Z som ble ridd av Pål Hagland Flam.

Førstnevnte var tidlig ut i startfeltet, pådro seg én tidsfeil, og stod dermed for et strålende resultat gjennom en syvendeplass i årets prøvestein for de seks år gamle spranghestene. Sistnevnte fikk på sin side 12 feil i møte med Fredrik Malms krevende finalebane, der hinderhøyden var 1,35 m allerede i grunnomgangen, men var ikke alene om å pådra seg feil.

Seksåringen Dirty Touchy of Tiji stod for en sterk prestasjon i dagens finale med Mathild Kalland. Foto: Per Torp/ www.aafoto.dk

Seks av de unge ekvipasjene gikk videre til omhopping. Her viste virkelig den irske sportshesten She's Got It e. Luidam med Kajsa Bjore i salen, at hun har det som skal til for å gå helt til topps i den prestisjetunge finalen i Folksam Open for seksårs 2022 - og sannsynligvis mer.

Be Capparosso med Pål Flam var også blant utøverne som nådde årets prestisjetunge finale i Folksam Open for 6-års. Foto: Per Torp/ www.aafoto.dk

Spennende avslutning

100-årsutgaven av Falsterbo Horse Show rundes av senere denne søndagen med hovedklassen LONGINES Falsterbo Grand Prix, som både gir gode rankingpoeng, og i tillegg er kvalifiserende til EM i Milano i 2023. Her har Marie Valdar Longem på ny hentet frem den 13 år gamle førstehesten sin, Echo de Virton, mens Marit Haarr Skollerud rir den unge lovende niåringen Nelson Van T’ Roosakker. Geir Gulliksen som er tredje norske rytter til start, rir sin velkjente makker VDL Groep Quatro, som har rukket å bli hele 16 år gammel, men fortsatt er i slag.

Resultater: