Innholdsrik feltrittshelg i Trøndelag

Austerli-Bjugn Hestesportsklubb slo to fluer i en smekk og arrangerte både breddesamling i feltritt med May Hynne og trening under én og samme helg. Kan en flott stemningsrapport fra den innholdsrike helgen kanskje kan inspirere andre klubber til å gjøre det samme?

av
Sille Kasin
En av helgens ivrige utøvere under terrengtreningen på lørdag i aksjon. Foto: Privat

Da trener May Hynne ble fløyet inn for å inspirere feltrittutøvere på breddesamling i Austerli-Bjugn Hestesportsklubb, slo man to fluer i én smekk. For ikke bare ble det breddesamling, men også feltrittstrening i forkant av samlingen for alle som ville. Og det var de flere som ville

Henrik Elgsæther, som er styreleder i klubben, og Mari Myrås forteller:

"Det veksler mellom vårsol og sidelengs haggelbyger, men det er ingen mangel på god stemning. Ørland er en plass mest kjent for sin kampflybase som huser F-35 fly og styr med kommunevalg. En liten kjøretur nord fra flyplassen på Ørland ligger Elveng, i all hovedsak en skog i ei myr med en vei igjennom. Det er her Austerli-Bjugn hestesportsklubb holder sin første feltritt trening noensinne, og det er ikke hvem som helst de har flydd inn fra Østlandet. Det er selveste May Hynne, som selv både har lang fartstid som feltrittutøver, og fremdeles er svært aktiv som trener og kursholder.

Det er bare lørdag morgen, men både ryttere og trener er på plass - til tross for at breddesamlingen ikke er før på søndag. Det har seg nemlig slik at det bare går fly på ukedagene her, så treneren må flys inn på fredag og hjem på mandag igjen. Det er faktisk bare å utnytte ressursen, så klubben drar i gang trening for de som vil på lørdagen også. Flere ekvipasjer har kledd seg for vær og vind, tatt med pågangsmot, godt humør, og tar til seg alt de kan av læring. Mot slutten av treninga dukker godeste Rolf opp med sitt portable suppekjøkken, og byr på hjemmelaga tomatsuppe med makaroni som varmer en frossen rytterkropp. Alle klubber skulle hatt en Rolf.

Alle klubber skulle hatt en frivillig som Rolf, slår samstemte medlemmer i Austerli-Bjugn Hestesportsklubb fast. Foto: Privat

Elveng har vist seg å ha mye potensiale, og med de rette folka og litt tippemidler har det vist seg å være en ganske kul plass. I løpet av de siste åra har det blitt lagt 2 kilometer med gruslagt løype gjennom skauen, som er tatt ned helt uten hjelp av noen hogstmaskin. Det er med andre ord en liten gjeng som har jobbet hardt og mye for å få dette til. En lokal entreprenør har stilt opp og gjort en kjempejobb med å lage en flott trasé igjennom skog og myr. Stormen Gyda, derimot, gjorde det hun kunne for å ødelegge igjen, og tok like gjerne med seg noen meter av løypa. Det er med andre ord mye som har jobba imot at det skulle bli noe som helst på Elveng, men folk har virkelig gjort det de kan for å få det til allikevel.

Søndag morgen hadde Trøndelag vist seg fra sin beste side og smelta bort snøen som kom kvelden før, og det var igjen duket for aktivitet på den lille ridebanen ved veien. Gårsdagens gode stemning henger fortsatt i luften og enda flere ekvipasjer er klare for aksjon i dag. Haggelbyger er bytta ut med litt lett regn, og sola titter frem med jevne mellomrom mens gruppene jobber seg gjennom hjørnepassering, halvparader og overganger med et stort smil om munnen. For er det én ting May kan, så er det å få fram det beste i hest og rytter.

Til tross for at værgudene har kasta fire årstider etter gjengen på én helg, er det ikke mangel på gode tilbakemeldinger fra deltakerne. Blant annet var det godt at det var en lav terskel for å komme som man er, og med den hesten man har - uavhengig av bakgrunn og forutsetninger. Det er også godt med et tilbud ute i distriktet, da det ikke er like lett for alle å ta ferge over fjorden til Trondheim eller Orkanger for litt undervisning. Ikke minst er deltakerne fornøyde med at det går an å ri feltritt, trene, og bli gode - uten å bruke all fritid og nattesøvn på planlegging og gjennomføring av denne aktiviteten."