Sprang

Innholdsrik cuphelg i sprang

- Dette er nok det største jeg har opplevd som rytter, sier 15 år gamle Leah Schau Halvorsrud om dobbeltseieren i TVVR Vårcup, mens en av elevene fra Hønefoss og Ringerike Rideskole gjerne vil være høne under neste års Hønesprang, men syntes òg det var kjempestas å ri stevne på «internasjonal» bane på leid rideskolehest. - Det er med andre ord ikke bare på internasjonale stevner det skjer store ting, men også her hjemme på stevner myntet på bredden.

Leah Schau Halvorsrud/ sprang/ NRYF
Finalesøndagen i TVVR Cup på Bugården ble en kjempesuksess for Leah Schau Halvorsrud og Flower Du Mesnil. Duoen vant nemlig både finalene og sammenlagtseirene i 1.00 m og 1.10 m. Foto: Kristian Strøm
av
Sille Kasin

Den nasjonale stevnekalenderen har blant annet vært preget av stevner med innlagte sprangcuper denne helgen. Mens Borge Rideklubb har ønsket velkommen til nok en kvalifiseringsrunde i Felleskjøpet Cup under landsstevnet sitt, har det vært tradisjonelt Hønesprang med en rekke ulike turer på Bærenga i regi av Hønefoss og Ringerike Rideklubb. På Østern Brug har også dette året Bærum Rideklubb kunnet slå opp portene for nok et år med Rainbow Cup i samarbeid med Oslo Ryttersportsklubb og også til kvalifisering i Høymyr Cup, mens Larvik og Sandefjord Rytterklubb blant annet bød på finaler i TVVR Vårcup på Bugården.

Mens Inger Helene Wollebæk fra Atlungstad Rideklubb kunne slippe jubelen løs etter å ha sikret seier i Felleskjøpet cup 1.20 m presentert av Østfold Fylkeskommune med La Bella Vita (Diarado x Nobel) under landsstevnet på Borge, kunne også mange utøvere glede seg over topplasseringer under årets utgave av Hønespranget i regi av Hønefoss og Ringerike Rideklubb.

I Fossetour 0.70 m sikret Iselin Fossli Haugseth med Ammera’s Justice (Glencarin Surprise x Ashfield Festy) populær seier på hjemmebane denne søndagen, mens en annen hjemmerytter fra arrangørkluben, nemlig Cecilie Haugen Grøtåsen, kapret seieren med Bailey’s Beauty (Monaghanstown Boy x Monaghanstown Fred) i 0.80 m Kyllingtour sponset av byggmester Philip Meijers.I Bronsetour 1.00 m sponset av Rytterbutikken, var det 22 ekvipasjer til start, og her tok Drammen og Omegn Rideklubbs Hanna Kraszewska topplasseringen med Cadaques Z (Chellsini x Sir Fashion). Deretter sørget Elise Bråten Thompson og Pokahontas for hjemmeseier i Sølvtour 1.10 m presentert av Rørservice, og til sist satte Anniken Eide og Stall Eides Luna Lovegood fra Bærum Rideklubb punktum for årets Hønesprang i Gulltour 1.20 m presentert av Karlsen hesteutstyr.

Helt siden første gang Hønespranget stod på programmeti 2015, har denne velkjente skapningen skapt liv og røre under det populære stevnet. Foto: Arrangøren

Sammenlagtvinnerne av Hønespranget 2024 denne søndagen ble Elise Meyer fra Starum Hestesportsklubb på Total S i Fossecup 0.70 m, Petter F. Ensrudhangen fra Starum Starum Hestesportsklubb med Laurbergs Betty Boop i Kyllingcup 0.80 cm, Hanna Kraszewwska fra Drammen og Omegn Rideklubb med Cadaques Z i Bronsecup 1.00 m, Tilia M.K.Teien fra Hønefoss Ringerike Rideklubb i Sølvcup 1.10 m og Anniken Eide fra Bærum Rideklubb med Look Liza i Gullcup 1.20 m.

I etterkant av helgens stevne kunne en blid stevneleder Annette Hvalsmarken fortelle om ikke bare én, men to vellykte stevnehelger med Hønesprang, den første for ponni forrige helg, og nå denne andre for hest. Årets sammenlagtvinner av Kyllingcupen for ponni i LD ble Emma D. Ovnerud med Amadores fra Hønefoss og Ringerike Rideklubb, mens sammenlagtseieren i Bronsecup ponni LC gikk til en annen hjemmerytter, nemlig Olivia Pedersen med Lockenkils Amazon. På toppen av pallen som sammenlagtvinner av Sølvcup ponni LB endte Drammen og Omegn Rideklubbs Vilja O. Spørck med Emil, mens Julie P. Næss og Molinas Adele klinket til på hjmmebane og sikret populærseier i Gullcup ponni LA.

To helger på rappen under årets utgave av Hønespranget har glade premievinnere satt sitt preg på atmosfæren i Hønefoss. For her har det vært mye rideglede og mange premievinnere å spore. Foto: Arrangøren

- Forrige helg var det ponniene som rådet grunnet her på Bærenga, mens vi denne helgen kun har hatt hesteklasser, bekrefter stevnelederen. – Vi er glade og stolte over å kunne arrangere et stevne som Hønespranget, da dette er et tilbud til bredden som mange ryttere på lavere utdanningsnivåer ikke har mulighet til å være med på. Hos oss får de delta i turer flere dager med forskjellige bedømminger i løpet av stevnehelgen, forklarer hun. – Hønespranget begynte egentlig som et landsstevne, men vi ser nå at det er vel så populært å satse på distriktstevnenivå.

Annette Hvalsmarken er særlig glad for at rideskolens elever ved Hønefoss og Ringerike Rideskole også får muligheten til å delta i Hønespranget på lik linje med ryttere som eier ponnier og hester selv.

- Vi har hatt flere ryttere fra rideskolen på leide hester til start begge helger, bekrefter hun. – Og det er både rørende og gøy å høre disse si at «Får jeg lov til å være høne neste gang?» eller med stjerner i øynene fortelle hvor stort det er å delta på et stevne som vårt på en internasjonal bane, smiler hun.

Stevnelederen forteller at nettopp rideskoleelever og foreldrene deres har dekket flere av funksjonene under stevnehelgen, og at det har vært spesielt hyggelig å oppleve at nettopp disse er så godt integrert i klubben. For det her jo her rekrutteringen til sporten ligger, og uten bredde blir det som kjent heller ingen topp.

- Det har vært skikkelig gøy å ha opplevd dugnadsånden på nært hold, og takket være så mange frivillige fra spesielt rideskolen, har det vært svært enkelt å sette opp mannskapsliste, forteller hun. -Neste år håper vi igjen på å kjøre Hønespranget for ponni og hest samme helg – med stevne fra fredag til mandag. Slik blir det mulig at flere fra én og samme klubb kan reise sammen på stevne, og noe av det hyggeligste som finnes, er jo nettopp å dra sammen på tur, avslutter Annette Hvalsmarken.

Gjennom begge helger av årets Hønesprang-stevner er det tydelig at arrangørklubben har lagt seg i selen for å skape varige minner. Foto: Arrangørenner.

Østern Brug i regi av Bærum Rideklubb kunne blant annet også flere cupvinnere glede seg stort denne helgen. Lørdag vant Bærum Rideklubbs egen Tilde Isabella Diab Hansen årets første kvalifisering i Rainbow Cup 0.80 m med Uriane De Stankou (Heliot De Blonde x Cyrano Pondi HN) etter å ha blitt belønnet med 72.50 stilpoeng, mens Anna Heiberg Weiby fra Nes Rideklubbgikk til topps i kvalifiseringen av Rainbow Cup 0,90 m med Golden Brenin (Magic Dancer H x Blaengwen Brening) med 72.00 stilpoeng. Hadeland Kjøre- og Rideklubbs Celina Tømta Kristensen tok seg deretter av helgens siste Rainbow-seier i 1,00 m – etter å ha holdt alle bommer oppe med syv år gamle Willpower og krysset mållinjen tre hundredels sekund før neste på listen.

På Østern Brug i Bærum kunne glade deltakere i Rainbow Cup virkelig glede seg over flotte deltakerrosetter. Arkivfoto: Sille Kasin/ NRYF

Rainbow Cup kom til som et samarbeidsprosjekt mellom Bærum Rideklubb og Oslo Ryttersportsklubb under pandemien og blir nå arrangert for fjerde gang. Den andre kvalifiseringen og finalen i Rainbow Cup 2024 er lagt til Bærum Rideklubbs distriktstevne i midten av september, og for å kunne ri finalen, må man ha deltatt i minst én kvalifisering i løpet av sesongen.

Samtidig med kvalifiseringen i Rainbow Cup stod også sesongens første kvalifisering i Høymyr Cup 1.00 m på programmet i Bærum. Denne søndagen red Drammen og Omegn Rideklubbs Emily Sophia Fuchs Lexus F&A Z inn til seier etter å ha blitt belønnet med 74.00 poeng i stil. Sesongens andre kvalifisering og finalen lagt til 24. og 25. august.

Blant de mange premieplukkerne på Bugården denne helgen, var Jarlsberg og Omegn RideklubbsRegine Sætrevik Olsen-Nalum. Foto: Kristian Strøm
En glad Ida Bakke Ueland gir makker Maria Magdalena en vel fortjent klapp etter sammenlagtseieren i TVVR Vårcup 0.90 m. Foto: Kristian Strøm

På den flotte gressmatten på Bugården inviterte Larvik og Sandefjord Rytterklubb på sin side til blant annet til finalene i TVVR Vårcup med hinderhøyder 0.60 m,0 .80 m. 0.90 m, 1.00 m og 1.10 m som del av helgens distriktstevne i sprang. Årets sammenlagtvinnere ble Mia Aske Marcussen med Madini fra Brunlanes og Stavern Rideklubb, Filippa Hammelow-Berg Myhre med Corazón DeNino fra Jarlsberg og Melsom Rideklubb, Ida Bakke Ueland med Maria Magdalena fra Kongsberg og Omegn Rideklubb og Leah Schau Halvorsrud med Flower Du Mesnil fra Drammen Ryttersportsklubb.

- Før finalene i dag her på Bugården, har jeg ridd alle fire kvalifiseringer i cupen og har vært plassert i alle. Først red jeg to runder på Melsom, og deretter var vi to ganger i Grenland, forteller en glad Leah Schau Halvorsud fra Drammen Ryttersportsklubb.

Og denne søndagen gikk alt altså virkelig veien for 15-åringen og hennes fine ni år gamle Selle Francais-hoppe Flower Du Mesnil (Contendro I x Helios de la Cour II). For ikke bare vant Leah og Flower med hele storfamilien på plass både dagens finaler i 1.00 m og 1.10 m. De vant også begge disse TVVR-cupene sammenlagt.

- Det var veldig spennende, og det var litt nerver i starten, erkjenner Leah. – Men så gikk det jo kjempebra i finalen i1,00 m, og da var jeg litt mindre nervøs i 1.10 m, smiler hun og fortsetter: – Flower er en hest med mye energi og konkurranseinstinkt, og hun var kjempefin i dag. Hun visste virkelig hva jobben hennes var i dag, og jeg tror dette er det største jeg har opplevd som rytter til nå.

Nå skal helgens doble cupvinner gi Flower litt ferie og også unne seg selv litt ferie og stevnefri. Og deretter venter deltakelse i Local Champions Tour på Grette gård Lier, og som i likhet med dagens runder også går på gress.

- Det gleder jeg meg også veldig til, for Flower er jo fransk og har derfor gått mye på gress før vi kjøpte henne, forklarer Leah. – Men først skal jeg bli helt frisk igjen, for det var litt ubehagelig å ri i dag, da jeg er litt småsyk. Men det handlet jo om finaler, da, ler hun. - Og så blir det også litt spennende gjennom ferien, forresten, for da får jeg vite om jeg kommer inn på Melsom vgs og kan ta med meg Flower dit, avslutter helgens dobbelte cupvinner.

Mie Aske Marcussen/ sprang/ NRYF
En av helgens glade sammenlagtvinnere ble Mie Aske Marcussen fra Brunlanes og Stavern Rideklubb. Seieren ble sikret bak tøylene på Madini. Foto: Kristian Strøm

Filippa Hammelow-Berg Myhre gir Corazón De Nino en vel fortjent klapp etter sammenlagtseieren i TVVR Vårcup 0.80 m. I 0.60 m ble duoen nummer to sammenlagt. Foto: Kristian Strøm

Se online.equipe.no for samtlige resultater fra stevnene som er omtalt i artikkelen.

Relaterte artikler