Norsk junior i EM-finale

Mens det belgiske juniorlaget har sikret andre EM-gull på rad, fortsetter særlig norske Ingrid Sandhei Bjørklund å imponere individuelt. Etter dagens kvalifisering er 16-åringen nemlig gjennom nåløyet og klar for juniorfinale med de tredve beste på lørdag.

Ingrid Sandhei Bjørklund og Arie Z taklet alle tekniske utfordringer og varmen attpå til, og er nå klare for karrierens første individuelle EM-finale for juniorer på lørdag. Foto: NRYF
av
Sille Kasin

Lagfinalen for juniorene ved EM i Oliva Nova ble som forventet en spennende konkurranse der de ti beste lagene kjempet om medaljesettene. Til sist gikk drømmen til Belgias chef d’equipe Rik Deraedt i oppfyllelse. Rytterne hans satte alle nemlig nullen i dagens avgjørende runde, og laget vant dermed EM-gull i Spania, akkurat som i Portugal i fjor. Men marginene ned til de to øvrige lagmedaljørene var virkelig ikke store. Belgia sikret gull med 8.71, mens lagsølvet gikk til Nederland under chef d’equipe Edwin Hoogenraat med 9.89. Irland under chef d’equipe James Kernan kapret lagbronsen med 15.67.

Norsk finalist

Norske Ingrid Sandhei Bjørklund er med rette en juniorrytter mange har merket seg under årets EM. Bak tøylene på den 15 år gamle Zangersheide-vallaken Arie Z som har Asca Z som far og Mr Blue som morfar, imponerte hun med en rask og feilfri runde første dag, og deretter er to nye nullrunder tilbakelagt og bokført. Den velridende 16-åringen, som i det daglige representerer Polarsirkelen Hestesportsklubb, og som blant annet har vært kåret til «Årets idrettsnavn» av Rana Blad, står derfor fortsatt på 2.98. Dette innebærer prestisjetung plass i juniorenes EM-finale på lørdag for topp 30, da hun foreløpig ligger som nummer fem i mesterskapet – innenfor ett og samme riv som Belgias Evelyne Putters som leder mesterskapet med 0.84, og seks øvrige utøvere.

God erfaring

I mesterskap tas som kjent alle feil som påløper underveis i rundene med videre, og derfor kan vi med rette si at alle feil nok ble dyre feil, også under europamesterskapet i Oliva Nova.

Siri Endresen og Quapo di Tutti startet EM med 10.96 etter konvertering første dag, og selv om duoen har levert to flotte nullrunder i etterkant, holdt det likevel ikke til finale. For så tøffe tak er det altså i et internasjonalt mesterskap. En 38. plass i et startfelt på 99 av Europas beste juniorer er likevel absolutt ikke å forakte.

Siri Endresen og Quapo di Tutti var nær ved å kvalifisere seg årets juniorfinale etter å ha avsluttet med to strøkne nullrunder - med god hjelp fra pappa Stein Endresen. Foto: NRYF

En del av deltakelse i et internasjonalt mesterskap som EM handler om å skaffe seg mesterskapserfaring og lære seg å ri under press, ikke bare individuelt, men iblant også på lag. Slik ble det denne gangen for blant andre Ylva Høidal og Havanna Heart som lå fint an med 8.16 etter første dag. I den andre kvalifiseringen ble det nemlig fire feil og tolv nye i dag, og duoen ble til sist derfor nummer 72. De to øvrige norske utøverne til start i Oliva Nova, Oda Therese Oddsen og Max Olav Storeide Lööf, må på lik linje med sine to øvrige lagvenninner, også se årets juniorfinale fra sidelinjen og ta junior-EM 2022 på den viktige erfaringskappen.

Resultater: