Ingen tilfeldighet at hun får disse resultatene

Søndag var 12 nye World Cup-poeng et faktum for Victoria Gulliksen sammen med Equine America Papa Roach. Med det er hun godt på vei med å skrive norsk ryttersportshistorie som den første norske kvinnelige rytteren i en World Cup-finale noensinne. Over tid har ekvipasjen prestert stabilt og godt. – Det er ingen tilfeldighet at hun får disse resultatene, fastslår Nina Johnsen, sportssjef i Norges Rytterforbund.

av
Rebecca Ballestad-Mender
-Victoria er god til å planlegge. Hun har klare planer både for seg og for sine hester, hun fokuserer på form, kondisjon og mental trening, sier NRYFs sportssjef Nina Johnsen om Victoria Gulliksen. (Foto: FEI/Christophe Taniere)

Utendørssesongen 2022 for Victoria og Equine America Papa Roach handlet i første rekke om nasjonshopping i første divisjon og om VM. Så gikk World Cup-sesongen i gang med et brak for de to i Oslo, der de tok andreplass. Helgen etter ble det sjetteplass i Helsinki – og ledelse i sammendraget av den vest-europeiske ligaen, som første norske rytter noensinne.

Ikke noe av det hun har prestert har vært tilfeldigheter, her handler det om stabile, gode resultater over tid og gjennom flere sesonger.

Sportssjef i NRYF Nina Johnsen om Victoria Gulliksen
Victoria Gulliksen og Equine America Papa Roach innledet World Cup-sesongen 2022/2023 med et brak; andreplass på hjemmebane i Oslo. (Foto: FEI/Roland Thunholm)

Stabile, gode resultater over tid

Med World Cup-poeng i Mechelen for en tiendeplass og så femteplassen i Amsterdam i tillegg er finaledeltagelse i Nebraska i april så godt som sikkert – som første norske kvinnelige rytter noensinne.

Mellom disse topprestasjonene har Victoria og fuksen prestert sterkt hele veien, også selv om det plasseringsmessig ikke har gitt World Cup-poeng.

-Det er imponerende hvor stabil hun har vært, det har i all hovedsak vært nullrunder og det har vært råsterke fire-feils runder som like godt kunne ha vært feilfrie, sier Nina. – Dette viser at det er ikke noen tilfeldighet at hun har en fot innenfor finalen nå. Ikke noe av det hun har prestert har vært tilfeldigheter, her handler det om stabile, gode resultater over tid og gjennom flere sesonger.

Sportssjefen fastslår om rytteren: - Victoria er god til å planlegge. Hun har klare planer både for seg og for sine hester, hun fokuserer på form, kondisjon og mental trening. En rytter må være toppidrettsutøver for to, og Victoria jobber helhetlig og har virkelig et toppidrettshode.

Victoria Gulliksen og Equine Papa Roach. (Foto: FEI/Lukasz Kowalski)

Sportsresultatene er jo mål, men det er det arbeidet man gjør på veien som virkelig gir meg gleden

Victoria Gulliksen

Det er arbeidet på veien som virkelig gir gleden

Victoria Gulliksen og Equine America Papa Roach (Perigueux/Zeus) har vært en duo på den internasjonale arenaen fra 2017. Fra før hadde hannoveranervallaken, som er født i 2009, gått med de tyske rytterne Andreas Knippling og Eva Bitter opp til 1,45 m nivå. Med Victoria i salen gikk vallaken videre oppover i klassene, og i 2019 var duoen en del av det norske laget som vant Europa-finalen i andredivisjon ved Longines FEI Jumping Nations Cup i Athen – en seier som førte dem til deltagelse i første divisjon.

Den gang i Athen skrev Victoria Gulliksen norsk ryttersportshistorie som en del av et lag. I 2021 gjorde hun det igjen, nå individuelt. I EM i tyske Riesenbeck kvalifiserte de to til finalen, der de ble nummer ni – den beste norske individuelle EM-prestasjonen gjennom tidene.

Hvis noen lurer på hva Victoria gjorde dagen etter finalerittet, er svaret enkelt:

Hun sto opp klokken 06 og møkket ut av bokser på stevneplassen og forberedte videre reise. Ikke som en mental reaksjon etter prestasjonen, men som en del av den idrettsutøveren og hestemennesket Victoria er.

-Å bli nummer ni i EM, det betyr selvsagt helt enormt mye for meg som rytter. Det er jo det man jobber for. Men, jeg slutter ikke å møkke bokser for det. Jeg har beina på jorden. Hverdagen blir ikke noe annerledes. Og det er jeg glad for! Jeg VIL gjør dette arbeidet; sportsresultatene er jo mål, men det er det arbeidet man gjør på veien som virkelig gir meg gleden, sa Victoria etter EM-finalen.

Nå står en ny stor finale for tur på Victorias vei. Over 40 poeng sammenlagt har pleid å være nåløyet for å bli en av de 18 fra den vest-europeiske ligaen som får ri finale. Victoria har 47 og har planen frem mot turen til USA i begynnelsen av april klar.

Sammendrag av den vest-europeiske ligaen i Longines FEI Jumping World Cup etter Amsterdam

Du kan se reprise fra World Cup i Amsterdam med både Victorias runde og intervju med henne i reprise på Eurosport 1 lørdag 4. februar klokken 09.10 og søndag 5. februar klokken 06.00 samt på Eurosport Norge lørdag 4. februar klokken 06.00 og søndag 5. februar klokken 12.50.

I 2021 skrev Victoria Gulliksen og Equine America Papa Roach med tidenes beste norske individuelle plassering i et EM - nå er de i ferd med å skrive historie igjen; Victoria er på vei mot World Cup-finale som den første norske kvinnelige rytter noensinne. (Foto: FEI/Christophe Taniere)