Individuelt gull til britiske Yasmin Ingham – laggull til Tyskland

I Italia har feltrittrytterne ridd for medaljer i sitt VM – søndag kunne britiske Yasmin Ingham juble over individuelt gull, mens Tyskland tok laggullet.

Britiske Yasmin Ingham kunne juble over gull i sin VM-debut. (Foto: FEI/Richard Juilliart)
av
Rebecca Ballestad-Mender

Det var den italienske sprangbanebyggeren Uliano Vezzani, som bygget søndagens sprangbane for de 68 ekvipasjene ved mesterskapet på italienske Pratoni del Vivaro i Italia. Nå skulle det avgjøres over 13 hinder – og avgjørende ble det. Kun 12 ekvipasjer gjorde oppgavene Vezzani ga dem feilfritt.

Laggull til Tyskland

Det så ut som om det individuelle gullet igjen skulle gå til Tysklands unikum Michael Jung, han ledet etter de to første fasene med sin fischerChipmunk FRH (Contendro I/Heraldik xx). Men to riv på sprangbanen skulle skyve ham ned på femteplass denne gang. Dog telte hans gode 26,8 godt for Tyskland – det bidro til gullmedalje for laget som foruten Jung bestod av Julia Krajewski/Amande de B’Neville(Oscar des Fontaines/Elan de la Cour), Christoph Wahler/Carjatan S(Clearway/Galant Vert) og Sandra Auffarth/Viamant du Matz(Diamant de Semilly/Voltigeur le Malin).

Tyske Michael Jung/fischerChipmunk ledet etter den innledende dressuren og terrenget, men individuell medalje glapp etter to riv på sprangbanen. (Foto: FEI/Richard Juilliart)

USA lå an til sølv da dagen startet, med Storbritannia på tredje, men for britene svingte det litt og New Zealand steppet inn i deres sted og sikret seg bronsen. På det amerikanske laget red Tamra Smit/Mai Baum (Loredano/Rike), Boyd Martin/Tsetserleg TSF(Thabana), William Coleman/Off the Record(Arkansas/Ard Ohio) og Lauren Nicholson/Vermiculus(Wake Me Gently).

Halvparten av laget fra New Zealand bestod av ekteparet Tim og Jonelle Price, med hestene Falco (Cardenio 2/Weinberg) og McClaren(Clarimo/Landjunge). Begge disse to glitret på sprangbanen, og bidro til at en lang reise virkelig betalte seg for Monica Spencer/Artist og Clarke Johnstone/Menlo Park(Berlin/Rock King).

Det ble gull til Tyskland, foran USA og New Zealand. (Foto: FEI/Richard Juilliart)

Syv nasjoner klare for OL i 2024

Mesterskapet i italienske Pratoni del Vivaro innebar at syv lag fikk sin kvalifisering til OL i Paris 2024. Landene som nå er klare for dette høydepunktet er Tyskland, USA, New Zealand, Storbritannia, Sveits og Sveits.

Det er forøvrig tredje gang Tyskland tar dette laggullet – i løpet av de totalt 15 FEI Eventing World Championship. De vant i Aachen 2006, så i Normandi i 2014 – også da var Jung og Auffarth en del av laget.

Vant i sin VM-debut

Britiske Yasmin Ingham gjorde sin VM-debut i Italia i helgen – og kantet den med gull sammen med sin 11 år gamle røde vallak Banzai du Loir(Nouma d’Auzay/Livarot), foran Julia Krajewski og Tim Price. – Jeg er så stolt over å vinne dette for Storbritannia, men jeg er også stolt over å gjøre det for Isle of Man, sa hun etter seieren. Hun er født og oppvokst på den lille øya mellom England og Irland.

Ingham har hatt en kometkarriere i de aldersbestemte klassene og fikk tittelen «Sportswoman of the Year» på Isle of Man i 2013 etter at hun tok gull både individuelt og for lag med ponni. I 2018 fikk hun sin første topp ti-plassering i CCI4*L U25, i fjor vant hun Blenheim og hun ble nummer to i Kentucky tidligere i år med Banzai. Rytteren, som har sin base hos Sue Davies og Janette Chin, er bare 25 år og har dermed fremtiden foran seg.

-Det var fantastisk å få muligheten til å konkurrere her med et britisk lag som alle er erfarne profesjonelle, så jeg har lært mye. Support-teamet har vært fantastisk, jeg skylder dem masse. Og Banzai – han er den beste hesten jeg har sittet på, og jeg tror aldri jeg vil få en som ham igjen. Han er utrolig i dressuren, han har så mye tilstedeværelse, han er rask i terrenget, smidig og modig – og på sprangbanen viste han bare alle at her skulle han gå feilfritt, sa den lykkelige vinneren.

Ingen norske utøvere deltok ved dette mesterskapet.

Resultater

-Banzai – han er den beste hesten jeg har sittet på, og jeg tror aldri jeg vil få en som ham igjen, sier verdensmesteren Yasmin Ingham. (Foto: FEI/Richard Juilliart)