Ikke bare hestene som var bra

Fine unghester som ble godt ridd, godt dommersamarbeid og en dyktig arrangør. – Det var ikke bare hestene som var bra, sier overdommer Anne Grundvig om helgens hallmesterskap for unghester på Epona Ryttersenter.

av
Rebecca Ballestad-Mender
Hest dressur
Foto: Juliane Kingren/Equinezphotos

Anne Grundvig hadde Dag Smith-Meyer og Janine van Twist (NED) som dommerkolleger i unghestklassene under landsstevnet i regi av Sørlandsparken Rideklubb. – Vi hadde to fine stevnedager, der vi dommere hadde et riktig godt samarbeid og der vi syntes at vi fikk til å komme med gode tilbakemeldinger til deltagerne, innleder Anne.

En svært positiv utvikling

Anne gleder seg over utviklingen av unghestene – i et større perspektiv.
– Der vi for en tid tilbake kunne se litt "kunstig" unghestridning, ser vi nå god ridning som tar frem hestens naturlige gode egenskaper, ridning der bildet er preget av harmoni. De beste viste frem veldig god harmonisk ridning, det var rett og slett god ridning på ridbare hester vi fikk se. Det er det inntrykket jeg sitter igjen med. Det er ikke bare hestene som er bra, det er rytterne også! Og det gjør meg utrolig glad å se dette! Vi dommere var helt enige om at det var mye god ridning og godt presenterte hester, og det var ingen som ikke var på nivå. Det er så hyggelig å se at utviklingen går denne veien, fastslår en glad dommer.

Dommeren dreier sin ros over til arrangøren. – Stevnet var rett og slett veldig godt arrangert, de var godt forberedt. Selv om det er lange dager og mye jobb, så bare fungerer alt – alt er på stell, det går på skinner. De tenker virkelig riktig – de er fantastisk flinke på Epona!

På Epona er de gode til å arrangere - og helgens landsstevne i dressur, med HM for unghest, var intet unntak. (Arkivfoto: NRYF)

Strake veien til seier for Sabliér

Fire-årsklassen bestod av seks deltagere – og sammenlagtvinneren ble en hoppe som har vist seg godt frem tidligere i år. Lena Erlandsen (Nedre Romerike Rideklubb) red sin egenavlede NWB-hoppe Sabliér (Desperado/Lancer II) til to strake seire, med overbevisende gode prosenter. Sammenlagtseieren satt etter to tester til henholdsvis 83,6 og 83,4 – det ga 167 totalt for ekvipasjen som ble nummer to i Breeders Open i september.

En norskfødt NV-hoppe fulgte også på andreplass i 4-års klassen på Epona. Ida Mari Borge Hovi (Hønefoss og Ringerike Rideklubb) red Dille So Fabulous (Franklin/Salieri, oppdretter Dille Dressage ved Carolin Dille) til 149,6 sammenlagt. På tredjeplass fulgte Anniken Eide (Bærum Rideklubb) med sin egenavlede Stall Eides Showman (Cheeky/Look) med 144 som sammenlagt sum.

I september ble Sabliér nummer to i Breeders Open i Arendal, blant annet med karakteren 8,9 for utviklingsmulighet. Innsatsen i Hallmesterskapet viste at de gode karakterene fra Breeders på ingen måte var noe engangstilfelle - på Epona ble blant annet 9-tallet hentet frem flere ganger. (Arkivfoto: Edel Gutvik)

Enda en unghesttittel til Aagardens Litha

5-års klassen var gledelig stor med 18 startende ekvipasjer. Igjen var det et ungt talent som har vist seg godt frem tidligere i år som toppet resultatlisten. Amalie Aarestad Erevik fra Stavanger og Sola Rytterklubb red DWB-hoppen Aagardens Litha (Hesselhøj Donkey Boy/Jazz, oppdretter Stutteri Aagaarden) vant 5-års klassen i Breeders Open – og vant nå igjen, med 160 prosentpoeng sammenlagt. De innledet lørdag med å ta en tredelt seier (!) på 76 %, mens de klatret et solid hakk opp prosentmessig søndag – da toppet de resultatlisten i klassen med 84 %.

En god nummer to i klassen sammenlagt ble Silje Chatrin Mevik Bjørnvik/New Kid in Town (Sandro Hit/Charmeur, KWPN). Denne ekvipasjen, som representerer Bruråk Hestesportklubb, viste en god progresjon gjennomhelgen ved å klatre fra 72,6 % til 81,6 %. Andreplassen sammenlagt satt med 154,2 prosentpoeng sammenlagt. Med det resultatet plasserte de seg en hårsbredd foran bronsevinneren – Thea Victoria Harlem/Stall-K’s Next Deniro H (De Niro/Lancet, oppdretter Hertogs Ondernemingen BVPA, KWPNI fra Borge Rideklubb. Denne duoen ble belønnet med 153,3 prosentpoeng sammenlagt for sin innsats i løpet av helgen.

Amalie Erevik kan smile bredt etter årets sesong sammen med Aagardens Litha - seier i Breeders Open ble i helgen fulgt opp av hallmestertittel i 5-årsklassen. (Foto: Juliane Kingren/Equinezphotos)

Norsk hele veien

Startlisten i seksårsklassen var i årets HM like ekstraordinær som den var under Breeders tidligere i år – samtlige deltagende hester var NWB-hester, dog var det i Kristiansand kun fire startende. Mesterskapet ble vunnet av Denise Nathalie Kristiansen (Gjøvik Rideklubb) med vallaken Tobajo Masterpiece (Tobajo Picez/Löjntantshjärta, oppdretter Tormod Bakke Johnsen). De tok klasseseieren begge dagene, med henholdsvis 80 % og 84,8 % - sammenlagt ble resultatet 164,8. Denne ekvipasjen vant også Breeders Open tidligere i år i Arendal.

Tobajo Masterpiece ble på Epona fulgt av en nær slektning på resultatlisten – andreplassen gikk til Tobajo Vitality (Vitalis/Tobajo Picez, oppdretter Tobajo Sporthorses), rutinert ridd av Jonas Elvebakk fra Borge Rideklubb. Samlet resultat for denne vallaken, som ble nummer to begge dagene, var 146,2 prosentpoeng. Tredjeplassen gikk til den ekvipasjen som vant Norsk Breeders Trophy i år – Kristine Victoria Johansen/Elviras Troublemaker (Akribori/Ragazzo, oppdretter Stall Elvira) fra Bruråk Hestesportsklubb.

Vinner av 6-årsklassen ble Denise Nathalie Kristiansen med Tobajo Masterpiece. (Foto: Juliane Kingren/Equinezphotos)

Hårfint i toppen blant 7-åringene

Fire startende var det også i syvårsklassen. Denne gang var det Jonas Elvebakks tur til å gå helt til topps, og det gjorde han med hannoveraneren Ballao (Belissimo M/Donerwchwee, oppdretter Mark Kaminski). Det gjorde de ved å vinne begge dager, men i denne klassen var marginene ikke så store – begge dager under et prosentpoeng. Sammenlagtsum for Ballao ble 143,493, og det resulterte i vinnersløyfe sammenlagt, foran Lena Erlandsen med NWB-hoppen Look At Me (Fürsten-Look/Lancer II, oppdretter Lukas Knapec) som fikk 143,214 totalt. På tredjeplass fulgte Kristine Parelius Folkvord/Foreman Rangstrupgårde (For Romance/Solos Landtinus, DWB, oppdretter Ellen Ekkelund Petersen) fra Moldegaard Ryttersportsklubb med 133,811 prosentpoeng.

Resultater

Jonas Elvebakk toppet 7-årsklassen med hannoveranervallaken Balleo. (Foto: Juliane Kingren/Equinezphotos)

Relaterte artikler