Ida ble årets finalevinner

18 flinke FERD Rideskolecup-finalister hadde to spennende konkurransedager under Norway Grand Prix på Linnesvollen i helgen. Den som gikk til topps var Ida Vaage fra Nord-Karmøy Rideklubb og Torvastad Ridesenter. – Det har vært en stor opplevelse, fastslår Ida om dagene i Drammen.

av
Rebecca Ballestad-Mender
Ida Vaage fra Nord-Karmøy Rideklubb og Torvastad Ridesenter vant årets finale i FERD Rideskolecup - firbent makker var Mr Busby. (Foto: NRYF)

Lørdag kveld tok første delkonkurranse til. Da handlet det om ryttertest for de spente deltagerne, som red på lånte skolehester fra Drammen Ridesenter og Liselotte Lefdals Rideskole. Lørdag morgen fikk de utdelt hester og de fikk prøveri – hver hest gikk med to ryttere.

Høye prosenter

Det var riktig gode poengsummer som dommerparet Selina Giessing Siersted Johansen-Dahl og Gry Kløfta kunne dele ut under ryttertesten. Vinneren av denne ble Ingrid-Emilie Svendgård/Kanegro-H (Negro/Osmium, oppdretter E. Hogenes) fra Skeyna Kjøre- og Rideklubb/Skeyna rideskole - hun tok seieren med hele 83,667 %. Nøyaktig et prosentpoeng bak kom Rebekka Thomassen Løgevik/Ebony (Euroman/Laurin, oppdretter Alf Kjetil Andresen). Denne ekvipasjen representerer Arendal og Grimstad Rideklubb – og rir i klubbens rideskole. Også tredjeplasserte red til over 80 % - Kristine Varslot Lutdal/Appy Dam (Huppydam Des Horts/Kannan, oppdretter M. Bruno Rocuet), også hun fra Skeyna Kjøre- og Rideklubb, kunne glede seg over hele 81,667 %.

Ingrid-Emilie Svendgård/Kanegro H fra Skeyna Kjøre- og Rideklubb/Skeyna rideskole vant ryttertesten lørdag. (Foto: Astrid Marie Årdal)
Rebekka Thomassen Løgevik/Ebony fra Arendal og Grimstad Rideklubb tok andreplassen i ryttertesten. (Foto: Astrid Marie Årdal)
En god nummer tre i dressuren ble Kristine Varslot Lutdal/Appy Dam, også hun fra Skeyna Kjøre- og Rideklubb. (Foto: Astrid Marie Årdal)

Så var det tid for hinder

18 fine resultater var ridd inn på dressurbanen, men det var ennå helt åpent hvordan det skulle gå til slutt da solen steg over Gjelsten Arena 2 søndag formiddag der sprangbanen sto klar. Hinderhøyden lå på 60 cm, og det var mange glade skolehester som helt klart frydet seg over muligheten til å sprette over fine hinder. I år som i fjor satt en erfaren stildommerduo klar i dommerboden, finalistene ble fulgt og bedømt av Marianne Tveter og Gitte Flam.

Det skulle bli en norskavlet new forest som tok sin rytter til seier i denne klassen. Skoleponnien Meltvedt Mayfair Miranda (Monday’s Moscan/Sunnydale Bay Rhum, oppdretter Birgit og Vetle Øverland) fra Liselottes Lefdals Rideskole holdt nullen med begge sine ryttere, og bidro til gode stilpoeng til begge to. De aller beste poengene fikk Tara Charlotte Antonsen Klevjer fra Drammen og Omegn Rideklubb og rideskolen ved Drammen Ridesenter. Med 73,50 i stil satt seieren i sprangklassen foran en god nummer to Ida Vaage/Mr. Busby, som fikk 72,75 for sin nullrunde. Tredjeplassen i klassen gikk til Oda Bakke/Kanegro-H fra Arendal og Grimstad Rideklubb og rideskolen der.

Tara Charlotte Antonsen Klevjer fra Drammen og Omegn Rideklubb og rideskolen ved Drammen Ridesenter toppet resultatlisten i sprangklassen. (Foto: NRYF)
Ida Vaage hoppet seg til en god andreplass med herlige Mr Busby. (Foto: NRYF)
Tredjeplassen i sprangklassen gikk til Oda Bakke/Kanegro-H fra Arendal og Grimstad Rideklubb. (Foto: NRYF)

Det var veldig stort bare det å være her – en utrolig kjekk opplevelse!

Ida Vaage om å delta i FERD Rideskolecup

Vant med ett poeng

Straks alle 18 var ferdige med sin innsats på sprangbanen, ble poengene fra lørdagens dressur og søndagens sprang lagt sammen, etter World Cup-tabellen. Da ble det klart at det var Ida Vaage som toppet listen sammenlagt med 29 poeng, foran Ingrid-Emilie Svendgård med 28 og Tara Charlotte Antonsen Klevjer med 27.

-Dette var veldig gøy, smilte Ida etter at æresrunden var unnagjort i fin stil.

Ida begynte å ri på rideskole da hun gikk i fjerdeklasse for sånn snart seks år siden. To ganger i uken på rideskole utviklet seg også etter hvert til å ha hest på helfôr – og så etter hvert også til egen hest også. Fast ridelærer nesten hele tiden fra første gang i salen for Ida heter Thea Cecilie Vikshåland.
– Hun er veldig flink, jeg har lært veldig mye av henne!

Å gå helt til topps i FERD Rideskolecup, det var ikke noe Ida egentlig hadde sett for seg. – Det tenkte jeg ikke på en gang. Det var veldig stort bare det å være her – en utrolig kjekk opplevelse!

Som sammenlagtvinner kunne Ida Vaage motta premiene fra Kristin Andresen fra FERD sammen med organisasjonssjef i Norges Rytterforbund Tine Skoftedalen Fossing. (Foto: NRYF)

-Jeg er ikke vant til så stor bane, jeg følte meg så fri liksom!

Ingrid-Emilie Svendgård om å ri på Gjelsten Arena

Fantastisk å få ri på en sånn arena

En toppremie var heller ikke noe andreplasserte Ingrid-Emilie hadde sett for seg.
– Jeg ble helt sjokkert, jeg trodde ikke det skulle gå så bra, sier rytteren som roser skolehestene. – Det var så veldig fine hester, og hele opplegget var veldig gøy.

Hvordan Ingrid-Emilie hadde det etter dressuren, sier noe om hvor mye følelser og hvor mye spenning som er knyttet opp til det å være en del av en slik konkurranse.

-Jeg var litt usikker på hvordan det egentlig hadde gått. Da jeg skrittet ut, så hadde jeg liksom bare glemt alt som hadde skjedd! Jeg husket rett og slett ingenting, og måtte spørre vennene mine om hvordan det hadde gått!

Så leste speaker opp resultatet. Over 83 % og ledelse.

-Da bare smilte jeg!

Søndag gikk det bra for Ingrid-Emilie og Kanegro-H også på sprangbanen, nullen satt enkelt og stilpoengene lød på 71 blank. Sammen med seieren resulterte det i andreplass sammenlagt.

Ingrid-Emilie koste seg både innenfor railen og på sprangbanen. Men det å ri på så stor arena som i Drammen, det var i seg selv en spesiell opplevelse.

-Jeg er ikke vant til så stor bane, jeg følte meg så fri liksom!

-Vi fikk ri på veldig fine hester - og hele opplegget var veldig gøy, sa nummer to sammenlagt, Ingrid-Emilie Svendgård. (Foto: NRYF)

Det var kjempe utrolig gøy og helt fantastisk!

Tara Charlotte Antonsen Klevjer om å ri finalen i FERD Rideskolecup

Ridelæreren – en viktig person å ha i sitt liv

For tredjeplasserte Tara var Drammen hjemmebane, men opplevelsen var ikke noe mindre for det. Med seier søndag i sprangklassen, fikk hun kjenne på hvordan det var å få på seg vinnerbånd og ri en hest med vinnerdekken og suse rundt aller først under æresrunden.

-Det var kjempe utrolig gøy og helt fantastisk! En skikkelig fin opplevelse!

Tara frydet seg over den opplevelsen, og hun frydet seg over å få ri den fine skoleponnien Meltvedt Mayfair Miranda. – Hun var kjempeflink, og imponerte både i sprang og dressur. Vi fikk ikke plassering i dressuren, men hun var kjempeflink!

Tara takker sin ridelærer i hverdagen, Kristine Hansen, for at det gikk så godt i finalen.

-For det første er hun veldig, veldig snill. Og så er det så mye jeg kan lære av henne! Selv om det ikke alltid går bra på ridetimen der, så er hun alltid der og sier «kom igjen, dette greier du, dette får du til». Det er det som har gjort at jeg har kommet så langt. Det betyr ekstremt mye å ha en person rundt seg som er sånn!

- Kjempe utrolig gøy og helt fantastisk! En skikkelig fin opplevelse - slik oppsummerte tredjeplasserte sammenlagt, Tara Charlotte Antonsen Klevjer fra Drammen og Omegn Rideklubb/Drammen Ridesenters rideskole finalen i FERD Rideskolecup. (Foto: NRYF)
Kristin Høst Grønvold er en av de som trekker i trådene for FERD Rideskolecup - og hun kunne dele ut en Anton fra Agria Dyreforsikring til vinnerne. (Foto: NRYF)
Heiagjengene var godt forberedt. (Foto: NRYF)
Det er noe med den gleden å glede seg over andre! (Foto: NRYF)
Det er mange viktige oppgaver som må gjøres - multitaskende foresatte er viktig i hestesporten! (Foto: NRYF)
Topp stemning under premieutdelingen - som alltid! (Foto: NRYF)
FERD Rideskolecup er #ryttergledeforalle . (Foto: NRYF)