Hvorfor snubler hesten min?

Er hesten din litt snublete? Det kan skyldes et nakkeproblem.

av
Ekstern part
Illustrasjonsfoto: NRYF

Av veterinær Marianne Øverlie, Bjerke Dyrehospital

Nakken hos hest består av 7 nakkevirvler som alle er forbundet sammen med et facettledd på hver side og en disk. Hovedfunksjonen til nakken er å bevege hodet samt beskytte ryggmargen og nerver Symptomer på problemer i nakken kan være problemer som dårlig koordinasjon og nakkesmerte eller halthet.

Symptomer

  • Ataksi (dårlig koordinasjon): Ataksi betyr at hesten ikke har kontroll på sine bevegelser. Tegn på ataksi kan være at hesten snubler, plutselig mister balansen eller virker sjanglete i bakbeina.
  • Frambeinshalthet som ikke kan forklares av andre årsaker.
  • Smerte: Smerte i nakken kan ofte sees med frambeinshalthet i tilfeller hvor hesten har betennelse eller forkalkninger i facettledd i nakken.
NAKKEPROBLEMER: Symptomer på problemer i nakken kan være problemer som dårlig koordinasjon og nakkesmerte eller halthet. (Foto: NRYF)

Diagnostikk

Palpasjon av nakke, testing av nakkens bevegelse, en nevrologisk undersøkelse og en bevegelses-utredning er første del av utredningen. Nakkeproblemer relatert til halthet diagnostiseres ved hjelp av å utelukke andre årsaker til haltheten.

Deretter tar man gjerne med røntgenbilder av nakken. Dette gir oss en indikasjon på hestens problem. Vi ser ofte røntgenforandringer i nedre del av nakken, også på hester uten symptomer. Dette gjør at det kan være vanskelig å vurdere klinisk signifikans av funn på røntgen. Likevel gir bildene oss en god indikasjon på om nakken kan være årsak til hestens problem.

Deretter går vi videre til ultralyd. Ultralyd er sensitivt for å se på leddfyllning som er en indikasjon på betennelse i leddet. Det er også mulig å se forkalkninger, og man kan sammenligne leddene på høyre og venstre side. Man har imidlertid kun mulighet til å se deler av leddet på ultralyd.

Man kan også bruke mer avansert diagnostikk som CT eller scintigrafi.

Behandling

I mildere tilfeller kan behandling være at hesten får en hvileperiode, smertestillende- og betennelsesdempende medisiner og/eller kiropraktikk.

Hvis hesten er ataktisk, halt eller har smerte i nakken på grunn av betennelse i facettledd, vil man vurdere å gjøre en behandling med injeksjoner. Vi gjør da ultralydguidete injeksjoner i ett eller flere ledd. Man kan da se på skjermen at nålen har riktig plassering slik at legemidlet havner nøyaktig hvor det skal. Hester som ikke har kontroll på sine bevegelser kan være farlige å håndtere, og man må derfor vurdere om det er trygt å håndtere hesten. Dette vil alltid ligge til grunn før en behandling utføres.

I noen få tilfeller som ikke responderer eller har kun kortvarig respons på injeksjoner, kan man vurdere operasjon.

Artikkelen har tidligere stått i Hestesport