Hvorfor er snøen så rød der hesten har tisset?

Man kan se det på sagflisa i boksen når man møkker, men på denne tiden av året er det gjerne enda lettere å legge merke til det. Når gradestokken kryper under null og det ligger snø og is på bakken, kommer fargen tydeligere frem.

Har du noe du lurer på, som du synes du egentlig burde vite svaret på? (Foto: NRYF)
av
Åse-Berit Jamne

Det finnes spørsmål man unngår å stille veterinæren eller ridelæreren, fordi man tenker at man burde vite svaret. Ja, for kanskje er spørsmålet rett og slett litt flaut å stille..?

Kjenner du deg igjen? Det er nok flere som har det sånn, men husk at alle spørsmålene man stiller bidrar til at man lærer, og tilegner seg mer kunnskap om hester og hestevelferd. Og den kunnskapen bør deles! Derfor ønsker vi å ta opp slike spørsmål med jevne mellomrom, slik at vi alle kan forstå mer. Send oss gjerne tips til spørsmål dere ønsker svar på på mailadressen redaksjon@hestesport.no!

Vet du hvorfor flisa eller snøen er så rød der hesten har tisset?

Man kan se det på sagflisa i boksen når man møkker, men på denne tiden er det gjerne enda lettere å legge merke til det. Når gradestokken kryper under null og landskapet er preget av snø og is, kommer de tydeligere frem.

Ja, hvorfor er det sånn at flekkene hvor hestene har tisset er røde, oransje eller brune? Og er det farlig?

Normal hesteurin blir rød eller brun etter å ha ligget en stund. Dette er fordi den inneholder en naturlig oksiderende substans, som kalles «pyrocatechines».

- Denne prosessen skjer altså året rundt, men det er spesielt tydelig når man ser det i hvit snø, forteller dyrlege Anette Hafnor hos Dyrlegene i Norderhov.

Sånn kan det gjerne se ut når urinen har fått ligget en stund og oksidere (foto: NRYF).

Hva er normalt?

Vanlig og frisk hesteurin kan se ut som den er fargeløs, gul eller til og med grumsete gul når den tømmes.

- Den som kan være et problem, er hvis urinen er rød, brun eller oransje når den kommer ut av hesten - da bør du forhøre deg med veterinær. Det kan være forskjellige ting som forandrer fargen på urinen før den passerer, som f.eks. blod eller nedbrytning av blod- eller muskelceller, sier Anette.

Men hvis hesten din tisser gul urin som blir rød i snøen, kan du altså bare puste lettet ut. Det er normalt!