Hvordan kan man sikre seg mot skadedyr som rotter og mus i stallen?

Det er nesten umulig å sikre seg helt mot skadedyr i stallen, men det er mye man kan gjøre for å redusere dette både ved rutiner, oppbevaring og ved bekjempelse.

Illustrasjonsfoto: Alexas Fotos/Pexels.com
av
Ekstern part

Av Thor Gunnar Mathisen, Stallmestern.no

Forskrift om skadedyrbekjempelse som pålegger at man gjør tiltak, retter seg hovedsakelig mot faren for smitte, sykdom og andre helseproblemer rettet mot oss mennesker. Skadedyrbekjempelse er derimot også viktig å bekjempe i forhold til bygg og hygienisk kvalitet på fôret til hestene.

Etter forskriften kan du selv utføre skadedyrbekjempelsen om du ikke bruker kjemikalier med faresymboler og farebetegnelse meget giftig og giftig. Da må man ha godkjente skadedyrbekjempere til å hjelpe.

Det finnes flere metoder for å fjerne eller redusere mengden skadedyr, men de sikreste er gift eller feller. Det å sikre bygget med netting i alle sprekker som er større en 6 mm, ha kraftfor, brødbiter og annet oppbevart i lukkede bokser, regelmessig renhold, unngå matrester som rotter/mus kan få tak i, osv., gir et godt grunnlag for godt resultat.

Bekjempelsen er veldig viktig idet kulda kommer om høsten. Da kryper skadedyrene inn i byggene og formerer seg raskt. Om sommeren er de stort sett utenfor bygget. En aktiv bekjempelse med feller de første ukene med høstvær kan gjøre at man får tatt dem før de lager rede og formere seg. Gnagerne formerer seg hele året om de er innendørs. De går drektige i ca. 20-24 dager. Hvert kull kan gi 4-9 unger. Har du to drektige mus så kan de få veldig mange unger i løpet av et år.

Bruker man feller, så tenk på hygienen når du tømmer fellene. Det er nemlig flere sykdommer du selv kan pådra deg. Sykdommene kan smitte via luft så pass på og bruk munnbind, spesielt på inntørkede gnagere.

Gift er enkelt i bruk. Giftbrikkene må derimot plasseres i lukkede fastlåste beholdere slik at hunder og katter ikke får tak i dem. Har man katt så tenk på at kattene kan få tak i forgiftede mus. Om katten spiser dem så kan det være skadelige for katten i større mengder.

Ønsker man profesjonell hjelp kan skadedyrfirma tilby flere metoder og komme for jevnlig oppfølging.