Hun har bare det største hjertet

Den britiske vinneren av søndagens World Cup-kvalifisering i spanske La Coruña var rørt til tårer over innsatsen til sin hest. Like mange gode følelser for sin World Cup-debutant Iron Maiden hadde world cup-debutanten Therese Søhol Henriksen også. Det ble noen feil, men hoppens innsats stod i stil med klassen hun debuterte i – det var på høyeste nivå. – Hun er liten av størrelse, men har det største hjertet, sier Therese.

av
Rebecca Ballestad-Mender
hest / sprang / sprangridning / Therese Søhol Henriksen / Iron Maiden / Norges Rytterforbund
Både Therese Søhol Henriksen og Iron Maiden var debuterte i World Cup-sammenheng i La Coruña - og det gjorde de på en knallgod måte. (Arkivfoto: NRYF)
Laster annonse...

Da britiske Harry Charles galopperte feilfritt over målstreken i La Coruña ble han ikke bare vinner av klassen, han tok med det også over som leder av sammendraget i den vest-europeiske ligaen. – Dette er bare hans tredje 1,60 m, jeg har ikke ord for denne hesten, han er bare helt utrolig, sa Charles etter seieren sammen med hesten Sherlock (tidligere navn Novi vd Donkhoeve e. Bisquet Balou C/Malito de Reve, oppdretter Gustaaf Quinteliér).
Helt fersk på dette nivået var også Thereses Iron Maiden. Hun var like begeistret over sin hest som det klassevinneren var over sin.

Britiske Harry Charles ligger i toppen av World Cup-sammendraget av den vest-europeiske ligaen etter seieren i La Coruña med sin Sherlock . (Foto: FEI/Mackenzie Clark)

Det var nå bare

Med seg til stevneplassen i den spanske havnebyen hadde Therese Søhol Henriksen med seg både Santos Z og Iron Maiden. 11-åringen Santos Z (Spartacus TN/San Patrignano Cassini, oppdretter Stal Het Oosterbrook) er den av de to som kan skilte med mest rutine, selv om den den ti år gamle hoppen Iron Maiden – «Madde» - må sies å være hakk i hæl. Til søndagens store klasse valgte Therese å gå for «lærlingen» Iron Maiden (Quasimodo van de Molendreef/Indorado, oppdretter A.O. de Haan). Stevnet i La Coruña var denne hoppens tredje gang ut på 5*-nivå. Første gang var ved Agria Oslo Horse Show for et par måneder siden, andre gang for forrige helg i Madrid.
-Jeg måtte ta et valg, og Madde var fantastisk både i Madrid og i La Coruña. Jeg kjente at hun kunne gjøre dette, måtte bare prøve – det var litt «now or never», forteller Therese.
Gjennom 2023-sesongen har duoen Therese og Iron Maiden hatt mange gode runder, med mange plasseringer, opp til 1,50 m.

En liten hoppe med det største hjerte

Søndagens 1,60 m og World Cup-debut tok hoppen på strak hov. Med toppede ører og full av vilje hoppet hun overbevisende, under god veiledning gjennom oppgavene av sin rytter. Det kom et riv i trekombinasjonen, og mot en oxer på slutten valgte Therese klokelig å legge inn en volte. Men da begynte også klokken å tikke, og idet en bom gikk i bakken på siste hinder, ble fasit ble 22 feilpoeng. Det er imidlertid slik at tall på en resultatliste ikke nødvendigvis speiler det som skjedde i selve runden – for det Iron Maiden gjorde i sin World Cup- debut, det var bare imponerende godt.
-Resultatmessig ble det jo ikke så bra, men jeg er kjempefornøyd likevel. Dette var første World Cup for oss begge, og Madde har bare gått to 1,50 m før dette. Hun hoppet rett og slett utrolig godt, sier Therese.
Hun forteller videre om sin hoppe: - Hun er veldig liten, jeg føler nesten at hindrene er større enn henne, men hun har det største hjertet. Hun vil bare gjøre alt!
Hensynet til en god opplevelse for Madde satte hun først da Therese hadde kursen mot oxeren. – Den linjen mot den oxeren, for en vanlig hest var den seks lange steg, min plan var å gå på syv. Men da brakk jeg rytmen litt. Jeg så at vi ikke ville komme optimalt på, så for å "safe" og ikke presse henne til noe, så la jeg heller inn den volten.
Dermed satt de begge igjen med en god følelse etter en stor debut, og Therese er full av lovord over hoppen. – Om hun hopper 1,20 eller 1,50 – hun gjør det bare så lett! Hun er så lett på beina, hopper så økonomisk. Hun er bare en helt herlig hest!
Det gikk riktig godt i La Coruña generelt for Therese og Madde: - Hun har tatt flere plasseringer - og Santos hoppet også veldig fint i helgen.

- Dette var første World Cup for oss begge, og Madde har bare gått to 1,50 m før dette. Hun hoppet rett og slett utrolig godt, sier Therese etter World Cup-debuten. (Arkivfoto: NRYF)

Internasjonalt gikk Iron Maiden unghest-VM som 5-års med James Billington der hoppen nådde finalen. I 2019 ble skimmelen først ridd internasjonalt av amerikanske Andrew Ramsay, før Maria Louise Kingsrød tok over tøylene mot slutten av året. I 2021 ble hoppen også konkurrert av Therese som de siste par årene har tatt talentet opp til det aller høyeste nivået.

Flere plasseringer til både Therese og Ingrid i La Coruña

Fredag innledet Therese og «Madde» med å ta en femteplass i CSI5*-W 1,45 m, og Ingrid Gjelsten fulgte opp ved å bli nummer seks i samme klasse med VDL Edgar M (Arezzo VDL/Marlon, oppdretter E. Den Ham Meijer og M Den Ham Meyer). Med Santos Z (Spartacus TN/San Patrignano Cassini) satt nullen også fint i kveldens 1,50 m klasse.

Ingrid Gjelsten presterte sterkt i Madrid sist uke - og gjentok dette i La Coruña med flere gode plasseringer. (Arkivfoto: NRYF)

Lørdag klinket Ingrid til i 1,50 m klassen, med den ni år gamle Nevado de Toluca (Toulouse/Hector X, oppdretter S. A. o M. Lindqvist samt G. Pettersson). En knallgod nullrunde i denne tidshoppingsklassen førte dem inn på en sterk sjetteplass.

Resultater

Sammendrag

Relaterte artikler

  • Laster artikkel...
  • Laster artikkel...
  • Laster artikkel...
  • Laster artikkel...
Laster annonse...