Hønesprang for nesten 250 hester

- Pågangen har vært enorm, og stevnet har gått veldig fint, forteller Hønefoss og Ringerike Rideklubbs Gro Sørgaard Gartland begeistret etter at klubbens årvisse suksess-stevne Hønespranget trakk til seg ikke mindre enn 726 starter fordelt på tre stevnedager denne helgen.


Hønespranget er blitt en årviss suksess - denne gangen også med Hønefoss på plass, og i tillegg med utøvere fra hele 53 av landest rideklubber til start. Foto: Kristian Strøm/ NRYF
av
Sille Kasin

For mange ryttere er nok nettopp Hønespranget ett av sportens og sesongens viktigste stevner. Allerede en hel uke før påmeldingsfristen var ute, måtte nemlig årets utgave stenges for påmelding. Og så populært har altså dette årvisse distriktstevnei sprangt blitt, at ivrige ryttere ikke kan få meldt seg på fort nok. I løpet av helgen gjestet glade og forventningsfulle utøvere fra hele 53 av landets rideklubber det flotte anlegget på Bærenga, og her var også godt over 100 hester stallet opp for helgen.

- Det viser at Hønespranget favner bredt, bekrefter Gro Sørgaard Gartland smilende. Selv holdt hun ikke tøylene som stevneleder under 2023-utgaven av Hønespranget denne pinsen, da hun akkurat nå nyter barseltid som nybakt mamma til en tre uker gammel datter. Men likevel kunne hun selvsagt ikke helt la bli å involvere seg, selv om hun denne gangen overlot ansvaret som stevneleder til Annette Hvalsmarken .

- Vi tror bestemt at Hønespranget spesielt er morsomt for de som vanligvis deltar i klasser der de ikke får ridd tourer, forklarer hun. – Her hos oss får de delta tre dager og har mulighet til å sikre fine sammenlagtpremier.

Gjennom hele pinsen var det tydelig at ikke bare utøverne, men også publikum storkoste seg. Foto: Kristian Strøm/ NRYF

- På mandag - som jo var siste dag i pinsen - var det finaledag med mange spente ryttere. Vår maskot Hønemor har som alltid vært på plass gjennom hele helgen, og mange synes tydeligvis at dette har vært morsomt. Vi har hatt full trøkk her på stevneplassen med massevis av campingvogner, telt og flere hestebutikker, og det har rett og slett vært yrende liv fra morgen til kveld, tre hele dager til ende, smiler hun bredt og legger til at ildsjelene i Hønefoss og Ringerike Rideklubb, både håper og tror at mange har storkost seg på stevnet i pinsen.

Og ri og starte stevne er tydeligvis det aller gjeveste, og spesielt når gode venner kan gjøre dette sammen. Foto: Kristian Strøm/ NRYF

Men at et så stort arrangement trenger ildsjeler i full sving, og ikke bare under selve de tre stevnedagene, men også i for- og etterkant, det kan Gro Sørgaard Gartland bekrefte.

- Det hadde ikke gått an å arrangere et slikt stevne uten mange frivillige i sving, fastslår hun. – Mange i klubben har hatt 14 timers arbeidsdager og kanskje mer. Det krevde nemlig enormt mye da vi skulle ta imot hele 120 hester til oppstalling og gi startsignal nesten 750 ganger gjennom helgen, ler hun og fortsetter:

- Og stevnet har virkelig pågått fra morgen til kveld. Men vi ønsker jo at så mange som mulig skal få ridd, for - for mange er faktisk Hønespranget ett av høydepunktene i løpet av sesongen, bekrefter hun. – I etterkant har vi fått masse positive tilbakemeldinger fra folk som har vært her, og det er utrolig hyggelig, stråler hun.

De to- og firbente representantene fra HRRK sjarmerte både ryttere, publikum og teknisk personell under helgens premieseremonier. Foto: Kristian Strøm
Å være blomsterpike på hjemmebane under selveste Hønespranget, er selvsagt ekstra stas. Foto: NRYF/ Kristian Strøm

Men et stevnearrangement med dimensjoner som dette, gjør seg altså ikke selv.

- Vi må virkelig rette en stor takk til alle i klubben som stod på så mange timer i hele pinsen for å gjøre dette mulig, og vi må også rette en kjempetakk til teknisk personell. De holdt ut i tre hele dager her i Hønefoss med bare godt humør! Hønespranget har blitt et stevne som virkelig favner, og det må vi i HRRK få lov til å si at vi er skikkelig, skikkelig stolte av, smiler hun igjen.

Gjennom hele stevnehelgen ble lykkelige ryttere både på ponni og hest observert, og spesielt selvsagt under premieseremoniene. Foto: Kristian Strøm/NRYF

Men medlemmene i Hønefoss og Ringerike Rideklubb, de hviler virkelig ikke på laurbærene sine, for snart braker det løs med stevne igjen.

- Nå blir det bare en liten pust i bakken for oss som stevnearrangør før det braker løs igjen, den 9. – 11. juni, forteller hun. – Da er det tid for sommerstevnet vårt i sprang for hest og ponni, og vi håper selvsagt også da at mange tar turen oss igjen, for vi er klare.

- Og så må jeg jo til slutt få skryte litt av egne ryttere, legger hun til. - For under dette stevnet ble det premier på hele 65 hønefossekvipasjer, og det er jamen meg mye! Rytterne våre red inn premier i den aller laveste klassen og opp i den høyeste, og vi fikk også flere tourvinnere. Og ekstra gøy var det at flere fra rideskolen var med på rideskolehestene, for det er jo tross alt her rekrutteringen starter, avslutter Gro Sørgaard Gartland entusiastisk, og vel vitende om at siste ordet om Hønespranget på ingen måte er skrevet.

Stemningen under Hønsespranget 2023 var stor, og arrangørklubben og ikke minst Hønemor selv lover minst like stor stemning neste år: Foto: Kristian Strøm/NRYF

Resultater: