Hjerte av gull

-Hoss har betydd alt for meg, sier Stine Louise Glitre Skedsmo. I forrige uke kom tiden for å ta farvel med vallaken som har gitt gull og glede både i hjertet og i feltrittsporten.

Stine Louise Glitre Skedsmo og Hoss under NM i 2017, der de vant gull. (Foto: NRYF)
av
Trine Meiningen

Stine Louise Glitre Skedsmo og Hoss (23) har sanket flere NM-gull i feltritt, og sist i 2017. De har deltatt i rundt 50 internasjonale trestjerner-, og fem internasjonale firestjernersstevner, Unghest-VM og nordiske mesterskap. I 2019 ble Hoss (e. Hugo/Favorit) pensjonert.

En vanskelig avgjørelse

Hoss fikk et par gode år som pensjonist, men alt har en ende. Etter nyttår ble det tydelig at han hadde problemer med å spise, og de måtte ta den vanskelige avgjørelsen om å avslutte et langt og godt liv.

-Det har vært tøft, som det er når hestene blir gamle, forteller Stine. Hun er glad for at hun hadde flere rundt seg. Avgjørelsen ble tatt sammen med en veterinær som har fulgt opp Hoss i flere år, og Stines far og hesteeier, Tore Skedsmo. De fant ut at det var det beste for hesten. Da hadde de i flere år visst at tennene var dårlige, men ellers var vallaken frisk og rask.

-Hoss hadde nesten ingen tenner igjen og begynte å slite med å spise. Han skulle få slippe å forfalle mer, for han hadde allerede begynt å spise litt dårligere. Vi var enige alle tre, og jeg fikk en uke på meg, forteller hun. Det ble en tung, men verdifull uke. Hoss har beriket flere liv i familien Skedsmo, og satt dype spor.

God pensjonstid

Den svenske vallaken har de siste årene kost seg hjemme på gården, og gått på turer i skog og mark med Tore Skedsmo på ryggen.

-Hoss har alltid vært pappas bestevenn. Det var viktig å avslutte karrieren på en verdig måte, så han ikke skulle gå i stykker, eller bli skadet, så skulle han få gå med pappa på tur, sier Stine med et forsiktig smil i stemmen.

Stine og Tore Skedsmo fikk mange fine år med Hoss. (Arkivfoto: NRYF)

Et fint liv

Det har blitt mange flotte opplevelser både på internasjonale arenaer og hjemme i Ullensaker sammen med Hoss.

-Han har vært aktiv og levd et fint liv, sier Stine. Hun fikk vallaken allerede som femåring i 2004, og har mistet telling på hvor mange lagmedaljer de har vunnet i NM og nordisk. 2019 ble siste sesongen på konkurransebanene.

-Vi har godt med internasjonale starter, og deltok i Unghest-VM da han var syv år. Det er jeg også stolt av, forteller Stine. Men det er flere høydepunkter fra en lang karriere.

-Den siste gangen vi startet et internasjonalt firestjernersstevne var han 19 år. Det var veldig gøy.

Stine og Hoss har delt utallige opplevelser gjennom mange år.

-Livet ville vært så kjedelig uten han. Han har gitt meg så mye glede, spenning og mange reiser. Båndet vårt har vært så spesielt, sier Stine. -Han har alltid vært flink på stevner, og hadde et hjerte av gull. Han har alltid gjort så godt han kan, og aldri hatt et dårlig stevne. Vi har hatt et fantastisk samarbeid, og det er ingenting jeg ville forandret.

Fine minner

Stine valgte å slutte å ri da Hoss ble pensjonert, og solgte unghesten sin. Hun er fortatt aktiv som trener og driver Skedsmo Gård, men nå finner hun glede gjennom å undervise flinke elever på et høyt nivå. Tiden med Hoss er forbi, men han lever i hjertet.

-Det er en veldig trist greie å måtte gjøre, men jeg vil huske alle de fine minnene, avslutter Stine.

Stine og Hoss har vunnet flere medaljer under NM. Her fra da de ble norgesmestere i 2013. (Foto: NRYF)