Historisk mesterskapsdeltagelse

Ni nasjoner og 52 unghester – i dag går startskuddet for Unghest-VM i kjøring. Norge stiller på startstreken ved Szilvásvárad i Ungarn – årets sølvmedaljører i NM, Maria Henriksson med sin hollandskfødte Jelviro skal ut i første kvalifikasjon i kveld. Med det skriver Maria og Jelviro historie – det er første gang en ekvipasje deltar for Norge i dette mesterskapet.

av
Rebecca Ballestad-Mender
Maria Henriksson/Jelviro skriver historie i Ungarn i dag - de er første norske ekvipasje til start i et unghest-VM i kjøring. Foto: Bine Sierle

Maria har tatt den 260 mil lange turen fra Aalerud Stall hjemme i Øvre Vang i Hedmark til Ungarn og arenaen ved Szilvásvárad for mesterskapet. Hennes firbente stjerne er syvåringen Jelviro, en KWPN Dutch Harness Horse e. Stuurboord/Patijn – som var makker under NM i september og som tok det hele veien til sølv. På veien ned har Maria og Jelviro, eller Joe som han kalles på hjemmebane, blant annet hatt et stopp hos Peter Tischer, med innlagt tid for trening og gode tips for det kommende mesterskapet.

Det er syvåringene som innleder mesterskapet i Ungarn i kveld, med dressurprogram og presisjon. Halve startfeltet vil da gå videre – faller man nedenfor streken, er det hjemreise som står for tur. Dersom man er blant de 50 % som går videre, kjører man et nytt program dag to, mens man på dag tre skal gjennom en kombinert maraton og presisjon. I et unghest-mesterskap ser dommerne blant annet særskilt på hestenes kapasitet, gangarter og utdannelsesnivå.

Maria og Jelviro imponerte under NM, der blant annet seier i presisjonen bidro til sølv totalt.
-Maria, som opprinnelig er svensk, har i mange år vært en viktig del av norsk kjøresport med sitt tilhold i Hedmark. I år ble hun norsk, og dermed har vi også fått et stort tilskudd på konkurransebanene. Hun er et aktivum for norsk sport, blant annet fordi hun har sånn kompetanse og fokus på unghest. Maria deltok både i Nordisk og i NM med Jelviro, han er en unghest, men han har falt riktig godt til ro på konkurransebanene. Han har virkelig utviklet seg kjempefint på de få stevnene vi har hatt, sier landslagsleder i kjøring, Linn Støkken Nielsen. – Mesterskapet i Ungarn vil være en fin erfaring på veien videre, de to er aktuelle i forhold til neste års VM i enbet. Vi gleder oss over at vi har en god, norsk ekvipasje med i unghest-VM og ønsker dem masse lykke til!

Ekvipasjen har starttid onsdag kveld klokken 18.58. Totalt deltar det 18 syvåringer.

ClipMyHorseTV streamer live fra mesterskapet

Start- og resultatlister