Helt enige: FERD Rideskolecup er et lærerikt høydepunkt

Helt til topps i årets finale av FERD Rideskolecup gikk Celina Fylkesnes Thorsen. – Det føles helt fantastisk, og det har vært en veldig lærerik helg, sier vinneren mens nummer to Ina Dragnes Stavrum og nummer tre Linnea Fransson Alnes nikker bekreftende til begge deler.

hest / Norges Rytterforbund
Det ble Torvastad Ridesenters Celina Fylkesnes Thorsen som kunne heve den største pokalen i været som sammenlagtvinner i FERD Rideskolecup 2024, her sammen med Tine Skoftedalen Fossing (tv), organisasjonssjef i Norges Rytterforbund og dressurtrener Anny Hilde Lindén som igjen stilte opp for å hjelpe rytterne. (Foto: NRYF)
av
Rebecca Ballestad-Mender

Alvoret for de 18 unge elevene fra rideskoler rundt om i landet begynte allerede fredag, med masse info og inntrykk å fordøye der på Gjelsten Arena - alt mens toppryttere i sprang red om poeng i Longines EEF Nations Cup. For anledningen sørget Drammen Rideskole og Tanum Rideskole for skolehester til deltagerne, og som vert ved Drammen Ridesenter stilte ridelærer Kristine Hansen rutinert opp sammen med et knippe av sine rideskoleelever som medhjelpere.

Vått, vått, vått

Lørdag ettermiddag var det tid for dressurprøven, der det handlet om ryttertest RLC1. Været var en lunefull aktør under årets Norway Grand Prix, og da de 18 unge rytterne skulle i ilden innenfor railen, var det ingen nåde. Det regnet både sidelengs og loddrett, i store mengder, men hester er vanntette og bryr seg ikke så mye om sommerregn – og ingenting kunne legge en demper på ryttergleden hos deltagerne.
Celina Fylkesnes Thorsen, som representerer Nord-Karmøy Rideklubb og rir ved Torvastad Ridesenter, la inn et godt bud på en pokal gjennom å vinne sammen med hesten Kanegro-H (Negro/Osmium, oppdretter E. Hogenes). Nummer to ble Ina Dragnes Stavrum fra Jarlsberg og Melsom Rideklubb og Melsom rideskole ved Stall T – også hun på Kanegro-H. Tredjeplassen gikk til Marie Unnerud Moen/Isis du Long d’Aisne (Centurio 22/Pavarotti van de Helle) fra Moss og Omegn Rideklubb og Lise Lotte Lefdals Rideskole.

hest / Norges Rytterforbund
Lørdagens dressurprøve ble preget av regnvær - uten at det la noen demper på verken innsats eller glede. (Foto: Helene Gjerde Aamdal)

Søndag, sol og sprang

Søndag skinte solen over Gjelsten Arena 2, arenaen som dannet rammene rundt den avgjørende sprangfinalen. Hinderhøyden lå på 60 cm, og bedømmingen var feil og stil. Først skulle banen gå, og rutinerte Amund Eide veiledet rytterne i hvordan de ulike oppgavene som banen bød på skulle håndteres.

hest / Norges Rytterforbund
Amund Eide stilte opp og gikk banen sammen med deltagerne. (Foto: NRYF)

Den ene gode runden etter den andre ble gjennomført, men helt til topps gikk Linnea Fransson Alnes/Flash d’Alphi (Wapiti van het Vitseroel/Nabor) med feilfri runde og 75,5 i stil.

Hest / Norges Rytterforbund
Med 75,5 i stil og feilfri runde gikk seieren på sprangbanen til Linnea Fransson Alnes/Flash d’Alphi fra Nordvest Hestesportklubb og Marthes Rideskole. (Foto: NRYF)

Hakk i hæl fulgte Nathalie Davidsen-Hansen/Ulissi van Sporkingshove (Caherlistrane Robbie 1218/Fernville Danny) fra Arendal og Grimstad Rideklubb og klubbens rideskole. For deres fine feilfrie runde lød poengsummen på 75 blank. En god nummer tre i klassen, med null feil og 74,25, ble Sara Hallanger Andersen/Isis du Long d’Aisne fra Larvik og Sandefjord Rytterklubb og Grorud gård rideskole.

hest / Norges Rytterforbund
Andreplassen på sprangbanen gikk til Nathalie Davidsen-Hansen/Ulissi van Sporkingshove fra Arendal og Grimstad Rideklubb og klubbens rideskole. (Foto: NRYF)
hest / Norges Rytterforbund
Sara Hallanger Andersen/Isis du Long d’Aisne fra Larvik og Sandefjord Rytterklubb og Grorud gård rideskole tok tredjeplassen på sprangbanen. (Foto: NRYF)
hest / Norges Rytterforbund
Lise Lotte Lefdal fra Lise Lotte Lefdals Rideskole hjalp rytterne under oppvarmingen til sprangkonkurransen, mens ridelærer Kristine Hansen fra Drammen Rideskole fulgte rytterne på sprangbanen og var klar hvis noen skulle trenge hjelp der. (Foto: NRYF)

Så kunne vinnerne kåres

Når alle 18 deltagere var vel i mål, gikk regnerne i gang med å legge sammen resultatene fra de to konkurransedagene. Det ble spennende venting i solen – så tikket det ut på Equipe og kom over høyttaleren:

hest / Norges Rytterforbund
Pokalene venter på sine eiere. (Foto: NRYF)

Årets vinner ble Celina Fylkesnes Thorsen med 32 poeng sammenlagt. Bak henne fulgte to gode ryttere med 25 poeng hver - Ina Dragnes Stavrum og Linnea Fransson Alnes. Dermed kom statuttene inn i bildet for å avgjøre rekkefølgen. Her slås det fast at hvis det er flere ryttere med samme poengsum, så vinner den med best resultat i dressurklassen. Dermed trakk Ina det lengste strået når det gjaldt plassering og ble nummer to med Linnea rett bak seg som en svært god nummer tre.

Fjerdeplassen sammenlagt gikk til Nathalie Davidsen-Hansen fra Arendal og Grimstad Rideklubb og deres rideskole, med Sofie Schjelderup Bygland fra Søndre Nordstrand Rideklubb og deres Søndre Nordstrand Rideskole på femteplass.

hest / Norges Rytterforbund
Fjerdeplassen sammenlagt gikk til Nathalie Davidsen-Hansen fra Arendal og Grimstad Rideklubb og deres rideskole. (Foto: NRYF)
hest / Norges Rytterforbund
Sofie Schjelderup Bygland fra Søndre Nordstrand Rideklubb og deres Søndre Nordstrand Rideskole kunne juble over en sammenlagt femteplass. (Foto: NRYF)

Storfornøyd bare over å komme hit

Jubelen runget over Gjelsten Arena da Celina ble utropt som årets vinnere, flere fra klubben og rideskolen hadde tatt turen fra vestlandet for å følge henne. Det satte rytteren pris på, akkurat som hun satte pris på alle nye hun møtte i Drammen, både med to og fire ben. – Kjempekjekke folk og kjempekjekke hester, er det første vinneren sier når hun bes om en kommentar etter begivenheten. – Det har vært veldig lærerikt, og jeg fikk virkelig en minnerik helg, fortsetter hun.

hest / Norges Rytterforbund
Det var mange fans å se under FERD Rideskolecup, blant annet hadde en gjeng fra Nord-Karmøy Rideklubb og Torvastad Ridesenter tatt turen for å heie på Celina. (Foto: Astrid Marie Årdal)


Seier var ikke i hennes tanker da hun dro til Drammen. – Jeg hadde ikke sett for meg at jeg skulle vinne, ikke i det hele tatt! Jeg var storfornøyd bare med å komme hit, men å vinne føles helt fantastisk!
Celina har gått i rideskolen ved Torvastad Ridesenter i fire år, før det red hun en del på islandshest. Hun sender en særlig hilsen til sin ridelærer der hjemme, Thea Cecilie Vikshåland: - Hun er den flinkeste læreren!

hest / Norges Rytterforbund
- Jeg var storfornøyd bare med å komme hit, men å vinne føles helt fantastisk, sier Celina Fylkesnes Thorsen, årets vinner av FERD Rideskolecup. (Foto: NRYF)

En drøm å ri her

-Det har vært en drøm å ri her, fastslår nummer to sammenlagt, Ina Stavrum Dragnes fra Melsom Rideskole ved Stall T. – Jeg trodde ikke det skulle gå så bra i dressuren, det var en veldig uvant type hest å ri for meg, annerledes enn det jeg er vant til. Men det gikk jo veldig bra! Jeg har kost meg veldig, med så mange fine folk og så mye gøy som har skjedd hele tiden.

hest / Norges Rytterforbund
-Jeg har kost meg veldig, med så mange fine folk og så mye gøy som har skjedd hele tiden, sier nummer to, Ina Stavrum Dragnes fra Jarlsberg og Melsom Rideklubb og Melsom rideskole ved Stall. (Foto: NRYF)

Veldig stort å få oppleve

Det med å møte mange hyggelig mennesker og lære mye trekker også nummer tre, Linnea Fransson Alnes, frem.
– Jeg synes det har vært veldig spennende å få være med på dette, det er så lærerikt å få ri andre hester enn det man gjør til vanlig. Og så får man mange nye venner – det er viktig! Det er rett og slett bare så koselig å ri andre steder enn bare hjemme.
Linnea er full av begeistring over ponnien hun fikk ri i Drammen. – Flashi er en veldig fin ponni, som bare alltid gjør sitt beste.

hest / Norges Rytterforbund
- Det å få ri på en så stor bane som dette, der de har Grand Prix - det er rett og slett veldig stort å få oppleve noe sånt, sier nummer tre sammenlagt, Linnea Fransson Alnes fra Nordvest Hestesportsklubb/Marthes Rideskole. (Foto: NRYF)


Kristine Hansen hjalp rytterne da de skulle varme opp til dressuren. – Hun var veldig hyggelig og snill, og hun forklarte veldig godt hva jeg skulle og ikke skulle gjøre. Jeg likte godt å ri for henne, smiler Linnea.
Linnea, som vant sprangkonkurransen, oppsummerer helgen slik. – Det beste med helgen var jo å vinne en klasse – og så få nye venner da! Og opplevelsen, det å få ri på en så stor bane som dette, der de har Grand Prix. Det er rett og slett veldig stort å få oppleve!

hest / Norges Rytterforbund
FERD Rideskolecup ble i år arrangert for 12. gang - og hvert år har Anny Hilde Lindén stilt opp til stor inspirasjon for de unge rytterne. (Foto: NRYF)

Flittige hjelpere

For å få et arrangement som FERD Rideskolecup til å gå i mål, kreves det mye, helt fra kvalifiseringene i kretsene til finalen i Drammen. Når 18 ryttere skal bli kjent med nye hester og ut på en konkurransebane i nye omgivelser, trengs det ekstra hender. Og slike er det flere av ved rideskolen i Drammen! Fire av dem tilhører Ebba Ellingsen og Ingrid Schelander. De er begge elever i rideskolen, og de stilte opp som medhjelpere i helgen. – Det er bare gøy, veldig gøy, smiler Ebba om det å bruke timesvis på andre. – Det er gøy å hjelpe til, og så lærer man ting også!

– Det er gøy å hjelpe til, og så lærer man ting også, sier Ebba Ellingsen (th) og Ingrid Schelander fra rideskolen i Drammen som stilte opp som frivillige hjelpere i helgen. (Foto: NRYF)


Ingrid beskriver lørdagen, den nokså våte lørdagen. slik: - Da måtte vi løpe frem og tilbake, hente dekken og hjelpe til – det var noen ordentlig våte hester og ryttere da!

-Ellers har vi gjort vanlig stallarbeid, vi har møkket, ordnet ting, hjulpet rytterne som skulle bli vant til sånne ting. Kristine (Kristine Hansen, ridelærer ved Drammen Rideskole) er jo overalt, derfor spør folk gjerne oss også.
Ebba har vært elev i rideskolen i tre og et halvt år, Ingrid i 5 år. – Det beste her er hesten her, slår de to fast. – Og at stedet er så stort, det er nesten alltid stevner her om sommeren – det skjer mye gøy!

Sammenlagt resultat

hest / Norges Rytterforbund
Kanskje er det du - eller en elev fra din rideskole som deltar i FERD Rideskolecup i 2025? Klikk på bildet og les mer om FERD Rideskolecup!(Foto: NRYF)

Relaterte artikler