Helle gikk til topps - blant 24 enere

De 24 deltagerne i finalen av FERD Rideskolecup på Linnesvollen i helgen var alle som én enere både på sprang- og dressurbanen. Men med formler, tall og litt utregning kom en rangering frem – og til topps i år gikk Helle Hagesæter Skaarup fra rideskolen til Arendal og Grimstad Rideklubb, med Evelina Tarvida fra Alna Hestesenter/Østmarka Rytterklubb som en god nummer to og dyktige Synne Halsebø Davidsen fra Liselotte Lefdals Rideskole/Moss og Omegn Rideklubb på tredjeplass.

av
Rebecca Ballestad-Mender
Vinner av FERD Rideskolecup 2022 ble Helle Hagesæter Skaarup fra rideskolen til Arendal og Grimstad Rideklubb, på skolehesten Fair Lady. Premie og pokal ble overrakt av Kristin Andresen fra FERD og president i Norges Rytterforbund, Tore Sannum. (Foto: NRYF)

24 rideskoleelver fra 12 av landets 17 rytterkretser viste sine ferdigheter med hest ringside topprytterne under Norway Grand Prix i finalen av FERD Rideskolecup – for tiende gang i år. I år som tidligere år imponerte de stort. Å sette seg opp på fremmede hester, prøveri litt fredag og så gå ut i konkurranser – det er imponerende i seg selv. Å gjøre det så godt som disse 24 skolerytterne gjorde i helgen, er enda mer imponerende. De 24, deres foreldre, familie, venner og ikke minst ridelærer, stallvenner og klubb har grunn til å være stolte over rytterprestasjonene der på Kingsland Arena under Norway Grand Prix 2022!

Gode på dressurbanen

To av de som senere gikk opp til topp tre viste seg frem som kandidater til nettopp dette allerede under lørdagens dressur som var ryttertest RLC1. Helle Hagesæter Skaarup med hesten Fair Lady tok seieren i sin pulje med 71 %, foran Madelen Forberg/Kanegro-H fra Askim Rideskole/Askim Rideklubb som fikk 70 % blank.

Evelina Tarvida/Kanegro-H gikk til topps i sin pulje og fikk attpåtil høyest prosent av samtlige i de tre puljene med sine 72 % fra dommer Rita Pedersen. I denne puljen ble Silje Sværen Mick 17 fra Stall Friheten/Friheten Rideklubb Sandnes en god nummer to med 70 %.

Vinner av tredje pulje dressur ble Malene Løvberg/Appy Dam fra SR Kongsvinger Rideskole/Kongsvinger og Omegn Rideklubb med 65 %. Her kom Karoline Kvalbein Lerbrekk/Isis du Long d’Aisne fra Drammen Ridesenter/Drammen og Omegn Rideklubb på andreplass med 64 %.

Gode på sprangbanen også

Søndag skulle det hele avgjøres, med en 60 cm bane med bedømningen Feil & stil. I dommertårnet satt en rutinert duo – Marianne Tveter og Gitte Flam.

Helle Hagesæter Skaarup red Fair Lady feilfritt og til 74,50 i stilpoeng, det ga andreplass i hennes pulje. Vinner her ble Aase-Marie Flaaten Kollstrøm/Flash d’Alphi fra rideskolen ved Drammen Ridesenter og Drammen og Omegn Rideklubb. Denne ekvipasjen tok seieren med 74,75.

I neste pulje ble det Synne Halsebø Davidsen fra Lise Lottes Rideskole og Moss og Omegn Rideklubb som toppet resultatlisten. Den seieren satt med nullrunde vurdert til hele 76,50 av dommerduoen i tårnet. På andreplass fulgte Karoline Kvalbein Lerbrekk/Isis du Long d’Aisne fra Drammen Ridesenter/Drammen og Omegn Rideklubb.

Vinnerekvipasje i tredje og siste pulje ble Oda Madelen Lillegård Løtveit/Isis du Long d’Aisne fra Harstad Ride- og kjørklubb, med feilfri runde til 75,50 i stil. En god nummer to ble Hanna Juberg Rønning/Flash d’Alphi fra Valum Hestesportsenter/Skeyna Kjøre- og Rideklubb som fikk 73,25 for sin feilfrie runde.

Ydmyk vinner

Etter stemningsfull klassepremiering søndag, ble det stille i dommertårnet når utregningene sammenlagt ble gjort. Så kom beskjeden – helt til topps gikk Helle Hagesæter Skaarup, foran Evelina Tarvida og Synne Halsebø Davidsen.

-Jeg vet ikke helt hvordan jeg klarte det, jeg tror jeg egentlig var heldig bare – det var så veldig mange gode ryttere med, sa vinneren ydmykt etter seieren. AGR-rytteren fikk et godt resultat på sin dressur, og var også svært fornøyd med turen innenfor railen. – Jeg var veldig fornøyd, jeg hadde en veldig fin hest – det var bare veldig bra, smilte hun.

Jeg vet ikke helt hvordan jeg klarte det, jeg tror jeg egentlig var heldig bare – det var så veldig mange gode ryttere med!

Helle Hagesæter Skaarup
– Jeg var veldig fornøyd, jeg hadde en veldig fin hest – det var bare veldig bra, sa vinner Helle Hagesæter Skaarup. (Foto: NRYF)

Hennes hvite Fair Lady hadde nok av overskudd dagen etter og tok oppgaven på sprangbanen med storm. Men rytteren taklet den energiske hoppen helt mesterlig. – Hun var litt stressa i sprangen, men det gikk helt greit – vi gikk feilfritt, var rytterens egen kommentar om sin runde der hun viste ro, god forståelse for hesten og rett og slett god ridning.

En god runde i dressuren og ditto på sprangbanen sammen med Fair Lady sikret Helle årets finaleseier. (Foto: NRYF)

-Å være med her, det har vært både veldig spennende og veldig gøy. Litt forvirrende også, for det skjedde så mye på én gang – men gøy, smilte vinneren som kunne fortelle at til tross for at hun så rutinert ut i hvite ridebukser i helgen var med i sitt andre stevne noensinne.

Å gjøre det så godt føltes herlig på egne vegne, men også overfor alle venner og kjente ved rideskolen og rideklubben. – Det er utrolig gøy å få til dette i forhold til rideskolen!

Som å være med i en film

Andreplasserte Evelina Tarvida var naturlig nok skikkelig fornøyd med dressuren, der hun fikk høyest prosent av alle. – Dressuren gikk skikkelig bra, jeg elsker den hesten jeg hadde, sa hun om Kanegro-H.

-Vi hadde god kjemi, og han var så hyggelig å samarbeide med. I sprangen fikk vi et riv, det var litt synd – men det var veldig gøy. Jeg elsket at det var musikk, at det var en sånn stor bane – det var bare supert!

Evelina Tarvida ble nummer to i finalen - og syntes premieutdelingene var et høydepunkt. - Å ri inn med musikken, det var som å være med i en film, sa Evelina. (Foto: NRYF)

Inntrykkene var mange og gode, men kanskje noe av det som gjorde størst inntrykk var det å skritte inn på banen til premiutdelingene, med høy musikk gjallende ut over arenaen. – Å ri inn med musikken, det var som å være med i en film, sa Evelina med trykk i stemmen.

Hun fortsetter: - Det var en hektisk, men veldig god opplevelse sånn totalt sett. Dette er en kul mulighet for de som ikke har privat hest til å være med på noe så stort!

Premieringene - det var som å være med i en film!

Evelina Tarvida

Takket heiagjengen – og ridelæreren

Ridning er i stor grad en individuell sport, men under FERD Rideskolecup på Linnesvollen hadde deltagerne godt med støttende heiagjenger rundt seg. Gjengen fra Liselotte Lefdals Rideskole utmerket seg med særdeles stort engasjement og innlevelse, i år som i fjor.

Og det satte deres premierytter stor pris på.

-Det var en veldig god heiagjeng, de har vært med og støttet masse, helt fra jeg ble kvalifisert. De var med på å heie meg fram til seier i sprangen i min pulje, fortalte Synne Halsebø Davidsen. – Det gjorde meg veldig glad, jeg ble glad bare over at de kom – tenk at så mange kom for å se på meg, brukte tiden sin til å se meg ri en klasse. Når man gjør det bra i tillegg blir det ekstra gøy!

Loading embed...

Det var en veldig god heiagjeng, de har vært med og støttet masse

Synne Halsebø Davidsen

I dressuren gikk det ikke helt som Synne hadde ønsket, men så tok hun igjen i fullt monn med en overbevisende, profesjonell runde på sprangbanen, til dagens høyeste stilpoeng. – Dressuren kunne ha gått bedre, jeg fikk ikke de beste poengene – men jeg var fornøyd. I sprangen gikk det bra, jeg fikk fin flyt. Helle hadde ridd hesten min en runde først, det var en fordel å ri som nummer to, sa rytteren som takket sin ridelærer Liselotte. – Liselotte er den beste ridelæreren jeg kunne ha fått, jeg har lært så mye – jeg hadde vært her uten henne!

Synne Halsebø Davidsen/Fair Lady fikk høyeste stilpoeng i sprangdelen og ble nummer to sammenlagt. (Foto: NRYF)

Resultater

Les mer om FERD Rideskolecup her