Dressur

Hederlig norsk laginnsats og flott erfaring i Hagen

Seks unge norske dressur- og sprangryttere har vært på plass i Hagen i Tyskland som deltakere under prestisjetunge Future Champions. Både junior- og ungrytterlagene i dressur og det norske juniorlaget i sprang har høstet nyttig erfaring, og som Siril Wethal Helljesen sier: - Det er ingen tvil om at de norske junior- og ungrytterlagene nå har fått en skikkelig boost frem mot Nordisk Baltisk Mesterskap om kun en drøy uke.

Future Champions/ internasjonal dressur og sprang/ Hagen/ logo
av
Sille Kasin

Saken er oppdatert med ferske kommentarer og bilder fra Hagen.

Helt tilbake til 2011 har det storslåtte rideanlegget Hof Kasselmann i Hagen, en by i den østlige delen av Tysklands Ruhr-område, stått som vertskap for Future Champions med Nations Cups for aldersbestemte klasser både i dressur og sprang. Under årets utgave har Norge hatt lag til start i begge grener, og de unge utøverne i junior- og ungrytterklassene har også denne gangen skaffet seg nyttig erfaring med tanke på oppgaver som venter videre i sesongen.

Stevnet har samlet rundt 350 ekvipasjer fra hele 25 forskjellige nasjoner, og blant de mange utøverne til start gjennom helgen, var våre seks norske blant dem som hadde lang reisevei. Men for mange av utøverne står deltakelse ved nettopp Future Champions i Hagen som ett av sesongens viktigste høydepunkter - ved siden av EM, Nordisk Baltisk Mesterskap og de nasjonale mesterskapene, så da spiller reiseveien liten rolle.

Future Champions Hagen/ åpning 2024/ dressur og sprang/ NRYF
Etter en storslått åpningsseremoni av Future Champions 2024 inviterte arrangøren på vakre Hof Kastellmann utøvere fra hele 25 nasjoner til dyst. Og ekstra stas var det at dressur- og sprangryttere møttes på samme stevne. Foto: NRYF

På dressurarenaen ved Hof Kasellmann representerte de tre juniorekvipasjene Celine Granli/ Tobajo Alippo Lippi (Akribori x Tobajo Picez) , Mira Antonsen Hjelle/ Atterupsgaards Dora (Belissima x Jazz) og Karen Marthine Tandberg/ Noesmindes Miami (Blue Hors Rockefeller x Michellino) og ungrytterekvipasjene Ylva Iversen/ Dice (Desperados x Lanthan), Emma Løkken/ Mr. Gold G (Milan x Lobster) og Mali Vigre Vølstad/ Helgenæs Victoria Miami (Blue Hors Zack x Blue Hors Hertug) de norske fargene, godt coachet av NRYFs landslagstrenere dressur for ryttere i aldersbestemte klasser, Helena Liholt Gulli og Siril Wethal Helljesen. De to stod sammen om oppgaven som Chef d’Equipe sammen.

- Hagen er ett av de største CDI-stevnene for aldersbestemte klasser i Europa, forteller Helena Liholt Gulli. – Vi har hatt lagkonkurranser for både juniorer og Young Riders, og alle rytterne har gjort sitt beste og har fått med seg veldig mye god erfaring som de kan ta med seg videre. Det er en stor overgang å ri dette stevnet kontra stevnene hjemme i Norge, men jeg synes de har taklet det fint, fastslår hun.

Under torsdagens lagkonkurranser i dressur, der to av tre ekvipasjer på hvert nasjonslag var tellende, rommet startlistene syv juniorlag og ti lag for unge ryttere. Vertsnasjonen Tyskland tok storeslem med seier i begge, mens Norge juniorer red inn til syvendeplass med en totalscore på 131.717. De norske ungrytterne oppnådde på sin side en totalscore på 134.647 og syvendeplass blant ti lag til start, og endte dermed som første uplasserte. Med dette sikret begge lag deltakelse i årets finaler.

En godt fornøyd Siril Wethal Helljesen hadde mange positive ord å komme med, både når det gjaldt stevnet på vakre Hof Kasselmann og om de to talentfulle norske dressurlagene til start under Future Champions. For begge disse er freske som lag og har løftet seg flott gjennom stevnehelgen – i møte med flere av verdens aller beste i de aldersbestemte klassene.

- Stevnet er fantastisk arrangert, og her har lagrytterne våre virkelig fått mulighet til å teste seg mot de beste i Europa. Mange nasjoner bruker nemlig nettopp Future Champions-stevnet til å teste EM-lagene sine, bekrefter landslagslederen. - Utøverne har blitt gjort stor stas på, med åpningsseremoni, måltider og arrangementer på kveldstid. Under Future Champions er det jo både sprang og dressurklasser for ponni, children, junior og Young Riders, og det har vært kjempegøy å være på et felles stevne sammen med de dyktige unge sprangkollegaene våre, legger hun smilende til.

Lørdag avsluttet juniorene deltakelsen sin i Future Champions 2024 med kürfinale. Her red Mira Antonsen Hjelle familiens ni år gamle hoppe Atterupsgaards Dora (Belissimo x Jazz) inn til en finfin åttendeplass med 71.700 prosentpoeng, mens Celine Granli red inn til 69.775 prosentpoeng. Dermed sikret hun seg en hyggelig plassering som nummer 14. Karen Marthine Tandberg og Noesmindes Miami (Blue Hors Rockefeller x Michellino) oppnådde 67.367 prosentpoeng og ble plassert som nummer 16.

De norske juniorene Marthine, Mira og Celine stod for en flott laginnsats, og de tre 17-åringene kvalifiserte seg alle til årets kürfinale. Foto: NRYF

- Alle våre ryttere har vist mange gode kvaliteter, og har kort sagt både lært mye, opplevd mye og har fått gode tilbakemeldinger, fortsetter Siril Wethal Helljesen engasjert. - Nå skal vi fortsette å jobbe mot enda bedre programmer, som både er feilfrie og har den bæringen og flyten som kreves på dette nivået .Det har vært veldig gøy å se hvordan utvikligen gjenom stevnet også har vært på rytterne våre. Det er enormt lærerikt å ri på slike stevner, forklarer hun ivrig. - For alle ekvipasjene våre har utviklet seg positivt gjennom stevnet, og dette opplever vi selvsagt som en stor inspirasjon på veien videre. Disse rytterne har vokst gjennom hver detalj. Tenk deg.... Vi hadde blant annet alle tre juniorene med i årets kürfinale, og ekstra moro var det med Mira Antonsen Hjelle som tok en individuell plassering, og som fikk oppleve premieutdeling – og det til overmål under sitt aller første CDI-stevne på kontinentet. – Rett og slett kjempegøy!

Etter å ha imponert stort, kunne en strålende glad Mira Antonsen Hjelle glede seg over en flott internasjonal CDI-plassering i juniorfinalen. Foto: NRYF

Og spesielt gøy har det også vært å oppleve ungrytterne på avslutningssøndagen i Hagen. Da stod nemlig kürfinalen for unge ryttere på programmet - med to av våre tre norske utøvere til start. Emma Løkken satte punktum for et godt og lærerikt stevne som første års Young Rider på Mr. Gold G (Milan x Lobster), og hentet hjem en fin niendeplass etter å ha ridd inn til 71.500 %. Mari Vigre Vølstad red på sin side først ut av de i alt 18 deltakerne i klassen med Helgenaes Victoria (Blue Hors Zack x Blue Hors Hertug), og kunne etter å ha innkassert 69.742 prosentpoeng også hente premie med hjem.

- Denne søndagen har altså to av våre norske ungryttere ridd sine finaler, og det har også vært en stor glede å ha sett dem i aksjon der, bekrefter Siril Wethal Helljesen. - Dette stevnet er en stor opplevelse i seg selv, og også en super opplading for disse rytterne som rir Nordisk Baltisk Mesterskap om en drøy uke. - Og skriv gjerne at vi da går for medaljer, både i mesterskapene for juniorer og Young Riders, avslutter hun leende.

Future Champions Hagen/ dressur/ NRYF
Tre ungryttere som er glade for å representere Norge under Future Champions i Hagen - Mali Vigre Vølstad, Ylva Iversen og Emma Løkken. Foto: NRYF

På sprangarenaen denne fredagen stilte på sin side Stein Endresen som Chef d’Equipe for juniorene Ingrid Sandhei Bjørklund/ Arie Z, Siri Endresen/ Stenhaga Tulip Tatoo og Madelen Ossletten Fuglstad/ Ibalou, og etter første runde så det riktig så bra ut – med kun fire små hinderfeil i protokollene for laget. Etter hvert skulle det imidlertid vise seg at de tre norske juniorene fikk en tøff oppgave å forsvare, da de kun var tre på laget og derfor ikke hadde noe resultat å stryke. Det irske juniorlaget gikk til sist vel fortjent til topps med totalt fire feil og knep dermed årets seier i Hagen, mens Norges juniorer måtte ta til takke med sjetteplassen med i alt 32 feil - etter en noe tung andrerunde for deler av laget.

Juniorene ved sprangdelen av stevnet avsluttet også Future Champions 2024 denne lørdagen. Siri Endresen og Madelen Ossletten Fuglstad deltok begge i årets Grand Prix med hinderhøyde 1.40 m og gjennomførte fint, men måtte begge finne seg i å følge omhoppingen fra sidelinjen denne gangen.

Og med dette er altså endelig punktum for årets utgave av Future Champions på Hof Kasselmann Hagen satt. - Skjønt endelig punktum - vel egentlig ikke? For her har vi jo nettopp med flere av sportens fremtidshåp både i internasjonal dressur og sprang å gjøre....

Siri og Stein Endresen/ sprang/ NRYF
Far og datter Siri og Stein Endresen viste nok en gang godt samarbeid på sprangbanen - som her under NM lag junior 2022. Under årets utgave av Future Champions i Hagen leverte Siri gode runder mens Stein stilte som Chefd'Equipe for Norges juniorlag. Arkivfoto: Sille Kasin/ NRYF

Resultater:

Relaterte artikler