Hat trick for Bergen Rideklubb

- Det er Norgesserien som gjør at disse rytterne kommer til å holde på i mange, mange år, fastslår Amund Eide etter at lagrytterne hans fra Bergen Rideklubb sikret seier i 1. divisjon av Norgesserien 2022. - Og til sist denne søndagen, ja, da vant også bergenslaget årets 4. divisjon med bare feilfrie runder, etter også å ha vunnet 3. divisjon på lørdag.

av
Sille Kasin
Ingen over, ingen ved siden - her er Amund Eide med Bergen Rideklubbs lag som vant seieren i 1. divisjon av Norgesserien 2022. Foto: Kristian Strøm/ NRYF

Fra start denne søndagen stod én av årets to siste finaler for klubblagene i Norgesserien på programmet. I slaget om den prestisjetunge seieren i årets 1. divisjon 1,20 m møttes lagene fra Arendal og Grimstad Rideklubb, Bergen Rideklubb, Drammen og Omegn Rideklubb, Drøbak Rideklubb og Fana Hestesportsklubb til dyst. Og selv om startfeltet kun rommet disse fem klubblagene, så bød finaleoppgjøret på mer enn nok spenning, ikke minst fordi det hele måtte avgjøres gjennom omhopping på tid.

Det starter med Norgesserien

Etter hvert skulle det vise seg at det i denne divisjonen, så som også i gårsdagens finale i 3. divisjon, gikk bergensernes vei. Til sist stod nemlig Bergen Rideklubb igjen som vinnere med bare nullrunder i protokollene – og det til og med kun med tre ryttere til start da det gjaldt som mest.

- Det som er spesielt morsomt med dette laget, er snittalderen på rytterne, for den er omtrent bare 15, smiler trener Amund Eide. - Så dette er alle unge, fremadstormende og ivrige ryttere, og rett og slett bare dritgøy. Og du vet, Norgesserien er så viktig, for dette har med rekrutteringen å gjøre, fortsetter han. – Og det har også med inspirasjonen for rytterne og foreldrene å gjøre. Man samler klubbene, reiser på tur sammen med mange som er ute og reiser med hest for første gang, og det er dette som gjør at disse rytterne kommer til å holde på i mange, mange år. Det inspirerer klubben, og ikke minst styrkes klubbmiljøet, for man får en liten boost etter å ha vært med på en tur som dette.

Den erfarne treneren som også selv har vært med på dt man som rytter bare kan drømme om, tar en ørliten pause, og fortsetter:

- Og hvis klubbene vil overleve, og hvis de vil bygge et miljø og lage et miljø med rekruttering av ryttere, så er dette helt nødvendig. Jeg snakket med Amalie Hegre i går, og hun sa at det første stevnet hun virkelig husker at hun var med på, det var Norgesserien. Det var aller første gang hun var ute og reiste. Og siden så har hun jo vunnet EM og gjort alt, men Norgesserien, det var begynnelsen. Det var der det hele startet - for henne, og for så mange andre, presiserer han.

Morsomt og spennende

Og rytterne på Bergen Rideklubbs vinnerlag i 1. divisjon, de verdsetter også virkelig hva de har vært med om..

- Jeg er veldig stolt og glad, og dette har jeg virkelig jobbet for, smiler Josephine Heldal Haukeland.

14-åringen red sin rutinerte hest, Igor Van 'T Palmenhof, som vi blant annet husker fra flotte runder under årets utgave av Drammen Spring Tour.

– Jeg var veldig glad for å få lov til å ri først, for da var det ikke noe press. Og da vet man jo liksom at de andre på laget kan gjøre det bedre enn en selv, og da kan man jo slappe litt mer av.

Og at ambisjonene om å komme til Østlandet – på langtur sammen til en helt annen landsdel - og vinne selveste finalen i 1. divisjon av Norgesserien skulle vise seg å holde stikk, ja det er jo virkelig en drøm som har gått i oppfyllelse.

- Det ble en skikkelig spennende omhopping, og det var jo veldig kjekt at det nettopp var vi som stakk av med seieren, fastslår andrerytter Eva Breistein mens ansiktet stråler, og de andre bryter ut i samstemt latter.

Evas makker under Norgesserien har værtni år gamle Odon.

Men like morsom ble dessverre ikke selve denne finalesøndagen for tredjerytter Hanna Irgan Huse, selv om opplevlesen av en fantastisk stevnehelg, den sitter i.

- Jeg fikk jo dessverre ikke ridd finalen, da hesten min - Nilip 'T' - skadet seg i går, men jeg er veldig stolt over at laget klarte å fikse dette, selv om de bare var tre i dag, fastslår Hanna. – Og de har jo ridd fantastisk, hele gjengen, og med utrolig flotte runder.

Hun tar en liten pause, og de andre bryter igjen ut i latter, for de vet jo hva som kommer.

- Men under selve finalen i dag, så har jeg jo mest stått og gjemt meg, for jeg har vært så spent, men jeg håper jo at jeg har bidratt med moralsk støtte i hvert fall. – Og jeg har jo fått en god applaus i dag og mye skriking, så det har vært flott, det, ler hun.

Amalie Litland red på sin side ut som anker på laget bak tøylene på Du Beau Z, og hun kjent nok litt på presset i omhoppingen.

- Jeg synes det var veldig gøy, men veldig spennende – og særlig fordi vi bare ble tre som red finalen, medgir hun. - Sisterunden var veldig stressende, men det var også veldig morsomt og lærerikt, avslutter hun smilende, fast bestemt på at dette vil hun oppleve på nytt.

Fire jublende glade bergensjenter som er førstedivisjonsvinnere i ett helt videre - Josephine Haukeland, Eva Breistein, Hanna Irgan Huse og Amalie Litland. Foto: Krisitan Strøm/ NRYF

Samstemte gjeng

Og er det én ting til som de fire unge bergensrytterne er enige om, så er det at arrangementet har vært fantastisk, og at de altså svært gjerne kommer tilbake. Og ikke bare for været.

- Det har vært kjempebra, istemmer de fire. – Og min hest, han trives så godt, at jeg nesten ikke har hjerte til å ta ham med hjem, ler Josephine. - For her det jo så god plass, og masse grønt. – Og så været da, det har jo også vært fantastisk, sier de i kor. – For sånt vær er jo ikke akkurat vi vant til i Bergen, ler de lykkelige førstedivisjonsvinnerne.

God nummer to

Tatt i betraktning at kun fem lag stilte til start i årets finale i 1. divisjon, ble det kun ett øvrig plasset lag, nemlig Arendal og Grimstad Rideklubb ved Martine Broch Granum/ Quanta Costa, Mama-Lykke Knutsen/ Pontiac Van HD, Henny Marina Marki Drivenes/ Cupido M Z og Louise Pamela E<kroll Verstegen/ Ani Gem.

Bergen Rideklubbs dag - igjen, og også Bergens år

Finalene i Norgesserien 2022 ble avsluttet med kampen om de to topp-plasseringene i 4. divisjon 0,80 m. De seks beste klubblagene etter de to innledende avdelingene stilte til start, og nok en gang skulle det vise seg at Bergen Rideklubb med trener Amund Eide i ryggen igjen klinket til da det gjaldt som mest. De tre tellende rytterne holdt alle bommer oppe og med en totalsum på ialt 231.00 poeng i stil, og slik kunne Olivia Heldal Haukeland/ Janton Beau Brummel, Ingvild Ref Nakken/ Q-Music De Liebri Z, Sienna Øverdal Hordnes/ Elegantia og Ina Wasmuth Henjesand/ Chloé N nok en gang hente seieren hjem til Vestlandet - og denne gangen altså som regjerende fjerdedivisjonsmestere i Norgesserien i ett år videre.

Bergen Rideklubbs lag står for øvrig også igjen som Norgesseriens vinner 2022 par excelllence - med førsteplassene både i 4. divisjon, 3. divisjon og 1. divisjon.

Hønefoss og Ringrike Rideklubbbs Tomine Bråten Buøen/ Aille Aragon, Andrea Alme-Meijers/ Riber's Lolly Pop, Signe Thingelstad/ Lockenkils Amazon og Ingrid Kristoffersen/ Money Spider sikret en flott andreplass i 4. divisjon, der i utgangspunktet hele 13 klubblag fra hele store, vidstrakte Norge deltok.

Resultater:

Norgesserien bidrar til ivaretakelse av bredden og rekruttering til sporten som lite annet. Her skapes også minner for livet - som for blant andre vinnerne av 4. divisjon 2022 fra Bergen Rieklubb .Foto: Kristian Strøm/ NRYF
At fjerdedivisjonsjentene har blitt enda tettere sammensveiset gjennom deltakelsen i Norgesserien, er lett å se. Foto: Kristian Strøm/ NRYF