Hardt arbeid og riktige prioriteringer lønner seg

Søndag ble det et faktum – 20 år gamle Inger Sofie Kjeldaas med hesten Odt Ghareeb tok gull i Nordisk Baltisk mesterskap i junior/young rider-klassen på Starum, både individuelt og for lag. – Det er ganske uvirkelig, men den følelsen av at hardt arbeid og riktige prioriteringer lønner seg, den er god, sier den ferske gullmedaljøren.

Med Odt Ghareeb gikk Inger Sofie Kjeldaas til topps i jr/ur-klassen individuelt og tok også laggull under Nordisk Baltisk Mesterskap i helgen. - Det er helt uvirkelig, alt sammen, sier Inger Sofie. (Foto: NRYF)
av
Rebecca Ballestad-Mender

I mesterskapet var målet for rytteren fra Øvre Romerike Rideklubb å gjøre sitt beste for laget - og en topp fem-plass individuelt. Det siste syntes hun egentlig var et ganske hårete mål. At hun skulle gå helt til topps, det var ikke noe hun så for seg på forhånd. Og nå, sånn rett etter mesterskapet, har det ikke helt gått opp for henne ennå heller.

-Det er helt uvirkelig alt sammen, jeg klarer ikke helt forstå det!

Det er jo ikke i nærheten av et vanlig liv igjen for meg etter all tiden med hestene, men jeg ville aldri valgt noe annerledes.

Inger Sofie Kjeldaas

Gode prestasjoner hele veien

Inger Sofie hadde med seg to hester til CCI2*-S klassen på Starum. Rutinerte Odt Ghareeb (Ghareeb/Tulla Fight, oppdretter Sean Grier) var mesterskapshesten, og hennes gullvinner fra NM, Flip One (Feuerspiel/Wattenkieker, oppdretter Holger Beckmann), gikk den åpne klassen.

Før dressuren hadde Inger Sofie relativt lav puls. – Jeg har hatt en god følelse i dressuren etter stevnet i København i august, jeg var mer opptatt av å prestere godt for laget enn for egen del, innleder Inger Sofie om innsatsen.

- Det gikk ganske bra også, selv om det alltid er ting man kan gjøre bedre – især når man er en perfeksjonist som meg også. Men jeg var fornøyd.

Den unge rytteren hadde sans for lørdagens terrengbane. – Den hadde fine linjer som var lette å lese. Så lenge jeg gjorde min del av jobben godt nok, tenkte jeg at hestene mine ville kunne gå null. Jeg skjønte at det tiden ville spille inn, og sammen med treneren min Stine la vi en plan på når jeg skulle ta tilbake, når jeg skulle ri frem. Og det funket helt gull! Hestene var helt rå, begge to. De leste hindrene lett, de var så ridbare. Jeg er veldig fornøyd med dem begge, men litt sur på meg selv som ikke helt klarte tiden og fikk noen sekunder der – jeg ville jo gjøre det beste jeg kunne for laget.

Med Odt Ghareeb ble det null feil på hinder og 0,8 i straff for overskreden tid. (Foto: NRYF)

Feilfri på hinder og med kun 0,8 i straff for tiden, klatret Inger Sofie og Odt Ghareeb opp til en tredjeplass etter prestasjonen i terrenget. At ekvipasjen som ledet, lagvenninnen Milla Bjervig, måtte stå over den avgjørende sprangen gjorde at Inger Sofie gikk opp på andreplass.

- Milla er en så god rytter for laget, og jeg kjente mer på den tidsfeilen jeg fikk da – især når de andre på laget gjorde en så god jobb. Ghareeb er flink på sprangbanen han, men han kan ta en bom. Men det eneste jeg kunne gjøre var å gå for å gå null.

Inger gikk for null, og det ble det også.

Men at det skulle gi gull, det var ikke i tankene hennes da den ledende svenske ekvipasjen Wilma Bertilsson/Flavius 64 galopperte mot start.

Så falt det en bom for den svenske ekvipasjen. Dermed ble det gull, både individuelt og for lag.

I den åpne klassen ble resultatet seier med Odt Ghareeb og andreplass med Flip One, blant 41 startende totalt, bare for å toppe det hele ytterligere.

I den åpne CCI2*-S klassen deltok Inger Sofie med sin gullhest fra NM, Flip One, og for å toppe gullet med Odt Ghareeb ble det andreplass på Inger Sofie og Flip One i den åpne klassen - bak seg selv med Odt Ghareeb. (Foto: NRYF)

Hva skjedde nå egentlig?

-Det var helt surrealistisk! Det var litt sånn «hva skjer med livet mitt?»

At det ble to gull fikk hun egentlig heller ikke med seg sånn med en gang.

- Jeg oppdaget ikke at laget hadde vunnet heller før jeg skjønte at jeg hadde tatt gull individuelt, jeg tenkte at dette var for godt til å være sant. Jeg trodde ikke helt på hva de andre sa, jeg måtte inn og sjekke på equipe selv, ler Inger Sofie – som føler det ennå ikke har gått helt opp for henne det som skjedde der oppe på Starum.

- Jeg klarer ennå ikke ta det helt innover meg selv – på søndag så kom jo de andre og gratulerte, mamma gråt, jeg sto øverst på pallen. Men jeg er ennå der at «hva skjedde nå - når ble dette virkelig?» Jeg er helt i himmelen!

Inger Sofie trodde ikke på at det ble gull før hun så det selv, svart på hvitt i Equipe. - Det var helt surrealistisk! (Foto: EquineSportPhotography/Helene Gjerde Aamdal)

Den gode lagfølelsen

Etter en forrykende sesong, med individuelt NM-gull og gode internasjonale resultater, ble denne helgen på Starum rytterens første møte med landslaget og med landslagsleder Piia Pantsu-Jönsson.

– Jeg har ikke vært med på laget før, og jeg hadde mitt første møte med Piia der på stevnet. Jeg hadde med meg min faste trener Stine Skedsmo som jeg kjenner så godt, og hun og Piia samarbeidet til beste for meg – det var et helt uvurderlig samarbeid mellom de to i helgen, forteller Ingrid Sofie.

Lagfølelsen og samholdet mellom rytterne var noe rytteren tar med seg videre.

-Dette er mitt første mesterskap utenom NM og noen lag-NM, men jeg har aldri vært så god at jeg har bidratt. Det er utrolig gøy å bidra, men det beste i helgen var lagånden. Å vinne ble bare et stort pluss til det – det er noe helt spesielt det å være på et lag, det å konkurrere mot og med hverandre, man unner hverandre enda litt mer enn man ville ha gjort til vanlig. Det var en så god følelse, sier rytteren.

Inger Sofie setter pris på et godt miljø: - Det er et godt miljø blant feltrittrytterne, det er så hyggelig å bli en del av det, sier hun og legger leende til: - Nå begynner jeg å kjenne alle, og kjenne dem så godt at vi kan snakke om annet enn hest også!

-Det beste i helgen var lagånden, å vinne ble et stort pluss i tillegg, sier Inger Sofie om laggullet hun tok sammen med Andrea Løseht Moheim (tv), Vilde Aamodt og Milla Bjervig. Foran står landslagsleder Piia Pantsu-Jönsson. (Foto: EquineSportPhotography/Helene Gjerde Aamdal)

En drøm har blitt et mål

Før NBC hadde Inger Sofie et hårete mål om å bli topp fem i mesterskapet. Før NBC hadde hun også en hårete drøm – å ri EM. Nå har det siste gått over til å bli et mål.

-Jeg er glad i å sette meg nye mål og se fremover – og nå er det som om det som har vært en drøm blitt et realistisk mål. Jeg har hatt en god sesong nå, jeg har utviklet meg mye både mentalt og ridemessig, jeg har fått mer selvtillit og erfaring, sier Inger Sofie.

Målet hun og trener Stine nå legger planene for er EM for unge ryttere i Italia. Det er ennå en stund til, men planene må ned i boken – og settes ut i livet.

-Med tanke på EM neste år, har vi lagt inn en tur til Sverige og en CCI3*-S i Gärds nå før sesongslutt, så er den videre planen sesongstart i Polen neste år.

Sesongens gode resultater har gjort at det som var en hårete drøm nå er et mål - med Odt Ghareeb sikter Inger Sofie Kjeldaas mot EM i 2023. (Foto: NRYF)

En utrolig følelse

Hverdagen kommer fort tilbake for en rytter. Selv dagen etter dobbelt gull, er det bokser som må møkkes, hester som skal passes, ting som skal ordnes.

-Det er så mye som må ordnes, fikses, gjøres. Og hestene trenger stell, kos og kjærlighet!

Over møkkagreipet reflekterer gullvinneren over sesongen, med gull i NM og gull i NBC. Over møkkagreipet reflekterer hun over innsatsen som legges ned. 20-åringen studerer forretningsjus og økonomi på BI, samtidig som hun har to hester på internasjonalt nivå.

-Altså, disse resultatene viser jo at hardt arbeid og riktig prioriteringer lønner seg. Det er jo ikke i nærheten av et vanlig liv igjen for meg etter all tiden med hestene, men jeg ville aldri valgt noe annerledes. Sesongen har vært helt uvirkelig, den har vist at man må aldri gi opp, sier hun: - Akkurat det er noe man hører andre si, man ser andre oppleve det – men å oppleve det selv, for en utrolig følelse det er å kjenne på at det så veldig verdt alt strevet!

Det er så mye som må ordnes, fikses, gjøres. Og hestene trenger stell, kos og kjærlighet!

Inger Sofie Kjeldaas
-Det er en utrolig følelse å kjenne på at det er så veldig verdt alt strevet, sier Inger Sofie Kjeldaas på tampen av en strålende sesong. (Foto: NRYF)