Håper Epona Ryttersenter vil bestå

Siden Epona Ryttersenter utenfor Kristiansand var flunkende nytt i 2005, har det vært stor aktivitet på anlegget, med rideskole, trening og oppstalling og også mange store og små stevner i samarbeid med Sørlandsparken Rideklubb. Nå ønsker eierne av Epona Ryttersenter å trekke seg ut på eiersiden, men jobber for løsninger som forhåpentligvis kan sikre at det flotte anlegget kan forbli et sted for ryttersporten.

av
Rebecca Ballestad-Mender
Foto: NRYF

-Epona Ryttersenter stod ferdig i 2005. I snart 17 år har vi drevet senteret, og det skal ikke legges skjul på at dette er en bedrift som er drevet på idealisme fremfor profitt, sier daglig leder Linne Eidsaa.

Ønsker at senteret skal ha en fremtid

- Senteret er årlig subsidiert fra eiersiden, dette fordi vi har en stor kjærlighet for sporten og ønsker at den skal ha en plass i Kristiansand. Dessverre så er ikke dagens modell bærekraftig. Priser på alt fra fôrproduksjon og strøm til skolehester skyter i været. Pris på oppstalling, undervisning med mer er noe vi ikke føler det riktig å øke. Vi utfører veldig mange oppgaver som støtter oppunder rekruttering til norsk idrett, men samtidig nyter vi ikke godt av de tilskuddsordninger som gjelder innen idretten ettersom vi er en privat aktør, sier Linne.

På vegne av familien Eidsaa, som er eiere av Epona, fortsetter Linne:

-Etter flere år så ønsker vi nå å trekke oss ut på eiersiden i senteret. Det er stor eiendomsutvikling i området rundt oss, og det er flere entreprenører som har en interesse for å kjøpe tomten for næringsformål. Vi ønsker ikke å bare lukke dørene og forsvinne, men jobber nå med å få til nye løsninger slik at senteret kan drives videre. Håpet er å få til et samarbeid med kommune/fylke, private aktører og klubb/krets som kan drive senteret videre i et ikke-kommersielt format som kan dra nytte av de offentlige støtteordninger som finnes.

Det ligger mye bak den avgjørelsen familien nå har kommet frem til:

-Dette er ikke en beslutning som vi tar lett på. Epona er en stor del av manges hverdag, og vi ønsker at senteret skal ha en fremtid, sier Linne.

Fra Nordisk Baltisk Mesterskap i dressur og paradressur 2018. (Foto: NRYF)
NM i sprang 2012. (Foto: NRYF)
Fra EM paradressur 2009. (Hesteguiden.com/Roger Svalsrød)

Et viktig sted for norsk ryttersport

Gjennom de 17 år senteret har eksistert har det sørget for rytterglede og sport på mange plan. Anlegget er godt planlagt og rommer svært gode, moderne fasiliteter for sporten, som to ridehus og store utebaner. Gjennom årene har det blitt arrangert utallige stevner på Epona, især innen sprang og dressur. Allerede i 2006 huset anlegget Nordisk Baltisk Mesterskap i dressur. I 2009 ble EM paradressur arrangert på Epona – utover det har store og små ryttere gledet seg over høydepunkter som NM sprang og NM dressur, Norway Dressage Open og Baltic Cup.

-Epona er et flott anlegg som i løpet av sine 17 år har hatt stor betydning for norsk ryttersport, både gjennom et bredt tilbud til ryttere i Kristiansand-området og gjennom store mesterskap og stevner, sier generalsekretær i Norges Rytterforbund, Beate Heieren Hundhammer. – Vi har stor forståelse for situasjonen og de vanskelige avveininger som ligger bak familien Eidsaas avgjørelse. Vi håper sterkt at det kan være mulig å finne en løsning som kan gjøre at dette anlegget kan fortsette å få være den viktige delen av norsk ryttersport som det har vært gjennom disse årene.