Sprang

Gullgode fjordinger i årets NM

Stord Hestesportlag rakk å trekke pusten etter det nasjonale mesterskapet for nordlandshest/lyngshest, så åpnet de portene for et nytt mesterskap i helgen. Denne gang var det fjordinger som presterte hele veien til gull.

hest / Norges Rytterforbund
Årets to individuelle mestere - Mia Sofie Terøy-Valberg/Stald Kiels kur i juniorklassen og Liv Jorunn Nyhagen/Soltuns Trym. (Foto: Åse Ravndal)
av
Rebecca Ballestad-Mender

Norges fjordhest-lag ble stiftet i 1949, og årets fjordhest-NM ble derfor et flott innslag i 75-års feiringen av avlslaget. Det nasjonale mesterskapet for denne rasen går tilbake til 1986, da det ble arrangert et nasjonalt fjordheststevne i Førde. Dette var starten på det som skulle bli NM – som nå er et årvisst høydepunkt. Nå er det blitt til en hel uke, en NM-uke, med ekstra klasser for å skape en ordentlig fjordhest-fest. Målet med det nasjonale mesterskapet er å fremme allsidig bruk av fjordhesten, og mesterskapet speiler rasens allsidighet ved at konkurransen består av ulike ride- og kjøreøvelser. De offisielle mesterskapene er NM for senior, junior og lag. I lagkonkurransen inngår det ekvipasjer som er pent fordelt utover grenene dressur, sprang og kjøring. I tillegg er det grenmesterskap i kjøring, sprang og dressur samt «Beste unge fjordhest» (BUF) for unghester i alderen 4-6 år. Grenmesterskapene og BUF har ikke NM-status, men er gjeve både å delta i og selvsagt å vinne også.

Dette er årets vinnere:

Gullvinner NM junior: Mia Sofie Terøy-Valberg/Stald Kiels kur fra Flora Hestesportklubb

Gullvinner NM senior: Liv Jorunn Nyhagen/Soltuns Trym fra Volda Rideklubb

To gullvinnere på én gang - juniormester Mia Sofie Terøy-Valberg/Stald Kiels Kur og seniormester Liv Jorunn Nyhagen/Soltuns Trym. (Foto: Åse Ravndal)

Gullvinnere NM lag: Annike Josefine Mikkelsen/Blåtopps Aron, Aina Benedicte Huseby/Blåtopps Aria og Håkon Johannes Gudjunsson/Nattens Dumle fra Råde og Onsøy Rideklubb

Øverst på pallen i NM for lag gikk Råde og Onsøy Rideklubb. (Foto: Hedda Smukkestad)

Vinner 6-års BUF: Vilde Glørstad/Dyrhaug Natalie fra Bruråk Hestesportklubb

Dyrhaug Natalie tok tittelen BUF i 6-års klassen, med Vilde Glørstad. (Foto: Hedda Smukkestad)

Vinner 5-års BUF: Lisa Andrea Skogøy Pettersen/Jacobgårdens Tango

BUF i 5-års klassen ble Jacobgårdens Tango, med Lisa Andrea Skogøy-Pettersen. (Foto: Hedda Smukkestad)

Vinner 4-års BUF: Maia Andresen/Silvius fra Sigdal og Rosthaug Hestesportslag

BUF i 4-års klassen ble Silvius med Maia Andresen. (Foto: Hedda Smukkestad)

Grenmester kjøring: Linda Bekkevoll Thomsen/Blomst Skovå fra Ryfylke Hestesportklubb

Grenmester i kjøring ble Linda Bekkevoll Thomsen med Blomst Skovå. (Foto: Hedda Smukkestad)

Grenmester dressur: Marthe Skårland/Sylfaks fra Mastra Hestesportsklubb

Grenmester i dressur ble Marthe Skårland/Sylfaks.(Foto: Åse Ravndal)

75-års feiring med flere fjordhest-muligheter

Fjordhestlagets 75-års feiring munner også ut i en egen cup for fjordhester, Fjordhestcupen. Den er allerede godt i gang – den er satt til datoene 1. januar 2024 til selveste nyttårsaften. Det skal gi fjordhestene mange muligheter til å sanke poeng frem mot ulike titler. Det er fire delkonkurranser, en allroundcup som leder til tittelen «Årets fjordhest», en dressurcup som kårer «Årets dressurekvipasje», en kjørecup som leder til «Årets kjøreekvipasje» og en sprangcup som leder til «Årets sprangekvipasje». Det er hesten som får poengene i alle disse delkonkurransene.

Hvis du har fjordhest og tenker at dette er noe for deg – da finner du mer informasjon her

Illustrasjonsfoto: NRYF

Relaterte artikler