Gullet gikk Henrik von Eckermann og fantastiske King Edward

Mesterlig rid av sin rytter Henrik von Eckermann beviste den 12 år gamle vallaken King Edward i dag at han er kongen av sprangridning – med fem nullrunder på rad ved VM i Herning ble gullet svensk.

Henrik von Eckermann/King Edward - kongene av VM i Herning - innsatsen ga rent gull! (Foto: NRYF)
av
Rebecca Ballestad-Mender

Den belgiskfødte vallaken (Edward/Feo) har boblet over av energi hele uken, helt upåvirket både av fysisk innsats på sprangbanen eller varmen. Til og med da han ble leid inn til premieseremonien av sin hestepasser etter to runder over 1,65 m, hoppet og spratt han storfornøyd omkring.

Med null feil hele veien ble denne svenske ekvipasjen soleklare og verdige vinnere av Agria FEI World Jumping Championship.

Ingen hull igjen på hinderstøttene

De 21 rytterne som red ut i runde A fikk en lettere runde å bryne seg på enn på fredag, det ble mange feilfrie runder og bare mindre endringer i rekkefølgen – selv om noen av de større stjernerytterne overrasket med noen riv.

12 ryttere red deretter ut i den avgjørende runden, der det var kneppet litt mer til når det kom til utfordringer – i tillegg hadde hestene allerede en runde i beina. Det var ikke småtteri de møtte på, det var flate skåler, lette bommer, planker, vendinger, linjer – og ikke minst høye hinder idet det på flere av dem rett og slett ikke var flere hull å bruke for å gjøre det høyere.

To på topp helt feilfrie på hinder

Tyske Marchus Ehning/Stargold (Stakkato Gold/Lord Weingard) kom inn som første rytter, med 10,40 i feil fra tidligere runder. Stilfullt satt nullrunden denne gang, og det skulle vise seg å føre ham godt oppover på listen – det ble til slutt en femteplass på ekvipasjen. Britiske Ben Maher/Faltic HB (Baltic VDL/Concorde) måtte også se en bom gå i bakken, det var noen dyre feilpoeng som gjorde at sluttsummen ble 9,72 – det skulle holde til fjerdeplass.

Nederlandske Maikel van der Vleuten var iskald, varmen til tross, og ledet sin Beauville Z N.O.P. til dagens andre nullrunde. Det viste seg å være nok til å ta bronse – svenske Jens Fredricson/Markan Cosmopolit (Cohiba/Calido I), som lå som nummer to inn i siste runde, fikk nemlig med seg tre bommer og ramlet godt utenfor pallen som nummer 10. Det ga også van der Vleuten muligheten til å sikre seg edelt metall

Belgiske Jérôme Guery har en herlig hest i sin Quel Homme de Hus (Quidam de Revel/Candillo), også den en sterk kandidat til en rojal betegnelse. I likhet med King Edward ble denne hingsten feilfri på hinder gjennom hele mesterskapet når siste hinder var hoppet i dag. Kun et lite tidsfeil sto i protokollen – dermed ble det sølv på denne ekvipasjen.

Maikel van der Vleuten/Beauville Z N.O.P. sikret seg bronsen. (Foto: NRYF)
Fantastisk innsats gjennom hele mesterskapet ledet Jérôme Guery og Quel Homme de Hus til en velfortjent sølvmedalje. (Foto: NRYF)

Gir sin hest æren for seieren

Henrik von Eckermann/King Edward var siste rytter ut, en posisjon den ferske eneren på verdensrankingen liker best, for da visste han jobben. Han red inn, hoppet feilfritt – og vant. Ganske enkelt.

-Jeg kan ikke tro det, jeg kan ikke tro det, sa den ferske verdensmesteren etter at gullet var et faktu. - Det føltes så stille der inne i arenaen – tenkte hva skjer! Og så sluttet jeg på siste.. nei, det var bare helt utrolig , sa Henrik og takket publikum for all støtte.

-Dette har vært en helt fantastisk dag – og selvfølgelig King Edward, uten ham hadde det ikke vært inærheten av dette, fortsatte mesteren og dedikerte seieren sin til sin hest: - King Edward – tusen takk, jeg er deg evig takknemlig!

Om mesterskapet var i Danmark, var prosentandelen svensker på tribuneplass rimelig høy – det var både synlig og hørbart. Men da Henrik red, kunne man høre den berømte knappenålen falle.

Det satte rytteren pris på.

- Jeg er glad publikum var stille, for hesten min er ganske sensitiv, sa ham og prøvde å forklare hvordan de minuttene var der inne på arenaen.

-Det er vanskelig å beskrive, man er der inne, tenker må være rolig i hodet, bare gjøre det man gikk, men – det går jo ikke alltid, så veldig glad det gjorde det i dag! Dette var bare helt fantastisk!

Resultater

Svenske Henrik von Eckermann og King Edward - kongene av VM!. (Foto: NRYF)