Gull til Nederland og Belgia

Det er ikke bare rytterne som gleder seg over det flotte anlegget i Riesenbeck, hvor det i disse dager avholdes europamesterskap i dressur og paradressur. I dag skulle tre norske pararyttere ut i sin første kvalifisering til lørdagens kürfinale, og at hestene trives også godt på den tyske arenaen, det fikk blant annet Hege Størseth kjenne litt ekstra på.

av
Åse-Berit Jamne
GULL: Nederlandske Demi Haerkens på EHL Daula N.O.P. (Gribaldi x Michelangelo, oppdretter Joop van Uytert) endte på imponerende 77,556 % og tok gullet i Grad IV (foto: FEI/Leanjo de Koster).

Det ble Nederland, Tyskland og Belgia som denne dagen la beslag på medaljene, men de tre norske rytterne gjorde en god innsats på dressurbanen.

Grad IV: Gull og sølv til Nederland - bronse til Belgia

Tre KWPN-hester endte på pallen i dag i FEI Para Grand Prix A Grad IV. Vinner ble nederlandske Demi HaerkensEHL Daula N.O.P. (Gribaldi x Michelangelo, oppdretter Joop van Uytert) som endte på imponerende 77,556 %. Denne ekvipasjen tok individuelt VM-sølv i Herning 2022, og gull for lag og er en klar favoritt til OL i Paris neste år. Hun fikk imidlertid sterk konkurranse fra en annen forhåndsfavoritt, Sanne Voets og Demantur RS2 N.O.P. (Vivaldi x Elcaro, oppdretter A.M. Reuzenaar) som tok sølvet med 75,916 % - også hun fra Nederland. Sanne var vinner av det individuelle VM-gullet i Herning i fjor.

Bronsemedaljen gikk til belgisk Manon ClaeysKatharina Sollenburg (Electron x Jazz, oppdretter A. Zekveld) som noterte 73,444 %.

Også hestene trives åpenbart på den store arenaen til Ludger Beerbaum, noe Hege Størseth skulle merke da de entret den for første gang i konkurranse i dag. Hønnerups Lidell (Don Olymbrio x Classic, oppdretter Stutteri Hønnerup) hadde rett og slett litt ekstra energi på lager, noe som førte til et litt friskt galopp-program. Hege taklet det glimrende, og gjorde en god jobb med å få sin flotte hoppe tilbake på bedre tanker, og resultatet til slutt ble 63,836 %. Lidell har forhåpentlig fått ut sin glade energi og er klar for ny konkurranse når paret får en ny sjanse til å imponere dommerne om et par dager når de skal ut i lagkonkurransen.

Anita Hennie Johnsen/Lindegaard Lucky fikk en totalscore på 61,556 %. (Foto: Lukasz Kowalski)

Anita Hennie Johansen stilte også til start i samme klasse, og innledet med flott ridning og en lydig og oppmerksom Lindegaard Lucky (Solos Landtinus x De Noir, oppdretter Stutteri Lindegaard). De fikk en super start, og viste blant annet fine bakdelsvendinger og gode overganger. Dessverre ble det også litt problemer for Anita i galopp-programmet i dag. Hesten slo plutselig av noen ganger, og det var dyre feil som kostet mye. I likhet med Hege, gjorde Anita en god jobb med å få Lucky på bedre tanker, og loset ham gjennom resten av programmet. Det var feil som kostet mye, og det sendte dem dessverre nedover på resultatlisten med en totalscore på 61,556 %.

GULL TIL BELGIA: Michèle George og Best of 8 (Bonifatius x Maurice) stod på toppen av pallen i dag (foto: FEI/Leanjo de Koster).

Grad V: Belgia, Nederland og Tyskland

Det var lenge fryktelig tett, men til slutt var det regjerende verdensmester fra Herning i 2022, belgiske Michèle George og Best of 8 (Bonifatius x Maurice) som kunne juble for et EM-gull med et resultat på 76,308%. Frank Hosmar fra Nederland måtte ta til takke med en flott sølvmedalje på velgående Alphaville N.O.P. (Sandreo x Iglesias, oppdretter A. Hendriks) som kom like bak, på 76 %. Tyske Regine Mispelkamp på Highlander Delight's (Florencio x Jazz, oppdretter Delight Stables) endte på bronseplassen med et resultat på 74, 205 %.

Christina Marcussen/Zorro Højris endte på 66,795 % i sin debut i EM. (Foto: Lukasz Kowalski)

Det var mange startende i klassen for Grad V, og det skulle vise seg å bli svært tett på resultatlisten. Christina Marcussen og den sju år gamle vallaken Zorro Højris (Zorba Højris x Gribaldi, oppdretter Betty Rasmussen) startet nest sist av de i alt 18 startende, og viste et program med god flyt. Det var en positiv og glad - og ung - hest på banen som har stort potensial når den får mer styrke og klarer å plassere mer vekt på bakbeina. Særlig viste ekvipasjen et flott skritt og god aktivitet i bakdelsvendingene. I dag endte de på 66,795 % og dermed en 17. plass, men i likhet med de to andre kommer det flere sjanser i Riesenbeck.

Start- og resultatlister