Gull i år igjen til Julia Amélie Bersaas Mølstre og Kashmir

I fjor satt gullet knepent – i år ble marginene større. Julia Amélie Bersaas Mølstre/Kashmir sikret seg NM-gull i år igjen, nesten 30 minutter foran sølvvinner Victoria Helen Sæther/Nylands Shantaram. Bronsen gikk til Michelle Bjerland Frustøl/Fakhoor Ibn Farid. I lag-NM var det Lund Kjøre- og Rideklubb som gikk til topps.

av
Rebecca Ballestad-Mender
Julia Amélie Bersaas Mølstre/Kashmir tok gull i junior-NM i fjor - og de gjorde det igjen i år. I vakker natur og under en blå himmel gjennomførte de store deler av rittet alene i tet. (Foto: Alf Magne Sjøveian)

Fem juniorer red i dag morges ut på en 80 kilometer lang vei mot medaljer på stevnet i regi av Indre Haugaland Ryttersportsklubb, et stevne som inngår i deres første helg med Haugaland Challenge Weeks.

I fjor gikk Julia og Kashmir til topps i dette mesterskapet for juniorer – og den bedriften gjentok de i år. Ekvipasjen kom i mål på 05:23:50 og en snittfart på 14,82 km/t. Sølvvinner Victoria Helen Sæther/Nylands Shantaram fra Lund Kjøre- og Rideklubb hadde en snittfart på 13,63 km/t og suste over målstreken på 05:52:08. Snittfarten for bronsevinner Michelle Bjerland Frustøl/Fakhoor Ibn Farid fra Kvinesdal Rideklubb ble 12,81 km/t og gjennomførte sitt ritt på 06:14:45.

Om det å vinne gull igjen, på samme hest, det kommenterte Julia slikt:

-Å gjøre det igjen, det var egentlig ganske gøy! Han var helt utrolig i dag, jeg er så stolt av ham!

Det har unektelig vært en fin dag for Julia, på alle måter. Elementene rundt spilte inn, også på det sportslige.

-Det var så kjempefint vær, og det ga motivasjon, forteller gullvinneren.

Julia representerer arrangørklubben Indre Haugaland Ryttersportsklubb og befant seg på kjente trakter under mesterskapet.

-Jeg kjenner jo området, men det er bare så sykt fint her – det motiverer det også!

Vinneren fortsetter om gullrittet og sin ganske så klare seier: - Jeg red sammen med de andre på begynnelsen, men Kashmir var ganske sta, så vi ble sluppet fram. Jeg tok igjen førstemann, og da hesten hennes gikk ut, så red jeg videre alene.

Det gjorde hun lenge – hun red de to siste etappene på henholdsvis 3 og 2 mil helt alene. Det kan være tøft for psyken, både hos hest og rytter. Men for Kashmir var det midt i blinken.

-For meg var det litt trist og ensomt, smiler Julia. – Men Kashmir var mye mer konsentrert, og han storkoste seg!

Kashmir er ikke Julias egen, men eies av Ellen Anette Mogensen Eidsvåg, som i år som i fjor var stevneleder. – Det var mamma for noen år siden så på facebook at Anette søkte etter stallhjelp. Da meldte jeg meg og fikk prøve meg.

Da Julia fikk denne oppgaven, gikk hun i syvende klasse. Nå har hun begynt på videregående, og hun har tatt to individuelle juniorgull.

-Det har vært helt utrolig å få denne muligheten, det har også gjort det enklere for meg økonomisk sett å ri. Vi har et godt vennskap også – og så er det Kashmir…!

Gleden over godkjent ritt - og sølv i junior-NM 2022! Victoria Helen Sæther stråler av glede! (Foto: Alf Magne Sjøveian)

Presterte til gull en gang til

Julia brukte store deler av dagen på å ri inn et distansegull, men dagen var så absolutt ikke ferdig for henne etter det. Da bar det nemlig ut i terrenget igjen, for å rydde løyper.

Etter over fem timer i salen, med intens konsentrasjon hele veien, valgte Julia å gi tilbake til klubben og sporten ved å bidra frivillig.

På spørsmålet om hvordan hun kunne ha krefter igjen til det, ler gullvinneren: - Jeg kjente det i beina, for å si det sånn. Men dette mesterskapet var jo på hjemmebane, og da føler jeg jo at jeg må hjelpe til!

Sølvvinner med på gullaget

Årets sølvvinner i juniorklassen inngikk også i laget fra Lund Kjøre- og Rideklubb som red ut med lag-NM som mål. Lagvenninner var Olaug Espeli Carstensen/Yassir II og Astrid Dragset/Majeed Classic Khantor. Olaug utgikk underveis, men Astrid avsluttet på 05:52:07 (snittfart 13,63 km/t) – og totalt ga det gull i klassen.

Sølvmedaljen gikk til laget fra Gyland Hestesportlag – et lag med imponerte ved at de kun var to – Kari Eiesland/Smj Pershan og juniorrytter Klara Kasin Seiler/Shere Khan.

Med kun tre startende lag totalt i klassen ble det en tredjeplass og bronse på Jæren Kjøre & Rideklubb ved Unni Marina Berge/Pertha, Ingrid Irene Stangeland/Cas Zabina og Maren Aanestad/Elija.

Julia Amélie Bersaas Mølstre vant også den åpne klassen, foran Astrid Dragset/Majeed Classic Khantaro. Av 12 startende var det ni ekvipasjer som fullførte og fikk godkjent ritt.

Dagen rommet også klasser for bredden - fem ekvipasjer fullførte 7 kilometer, åtte ekvipasjer frydet seg over et ritt på 11 kilometer og tre stilte til start og fullførte 22 kilometer, samtlige klasser Clear round.

Laggullet gikk til Lund Kjøre- og Rideklubb, foran Gyland Hestesportlag og Jæren Kjøre & Rideklubb. (Foto: Alf Magne Sjøveian)

Resultater