Gull-Guerdat og hans fantastiske Dynamix de Belheme

Det ble sveitsiske Steve Guerdat som sikret seg EM-gullet i Milano – hans første individuelle medalje i dette mesterskapet. – Det har ikke gått helt opp for meg, jeg har prøvd mange ganger å ta individuell medalje, men nå hadde jeg med meg hesten i mitt liv, sier mesteren om sin ti år gamle Dynamix de Belheme.

av
Rebecca Ballestad-Mender
Europamester 2023 - Steve Guerdag/Dynamix de Belheme. (Foto: FEI/Leanjo de Koster)

Sveitseren lå i ledelsen da han red ut som siste rytter i dagens siste EM-runde. Den olympiske mesteren fra 2012 håndterte presset og kvitterte med sin femte feilfrie runde denne uken. For svenske Jens Fredricson/Markan Cosmopolit (Coihba/Calido I, oppdretter Søren Savgren, eier Interbreed AB & Strömsholms Marketenteri) kostet et riv i begge av dagens runder dyrt, og han falt ned til femteplass til slutt. Det ble tyske Philipp Weishaupt med Zineday (Zinedine/Polydor, oppdretter Franz-Georg Ottman, eier Alice Lawaetz) – feltets yngste hest med sine ni år – som klatret opp til sølv, mens franske Julien Epaillard/Dubai de Cedre (Baloubet du Rouet/Diamant de Semilly, oppdretter Suylvain Pitois og Perrine Cateline, eier SARL Exceptional Horses S.L., Perrine Cateline og Sylvain Pitois) tok bronse.
Fjerdeplassen gikk til britiske Ben Maher/Faltic (Baltic VDL/Concorde, oppdretter, eier Ben Maher, Charlotte Rossetter, Pamela Wright.

Jeg prøvde å fokusere på min hoppe, hun er ennå ikke så erfaren. Jeg prøvde å gi henne min erfaring – for å veie opp hennes mangel med den erfaringen jeg har.

Europamester Steve Guerdat
Tyske Philipp Weishaupt red inn sølvmedaljen. (Foto: FEI/Leanjo de Koster)
Bronsemedaljen gikk til franske Julien Epaillard. (Foto: FEI/Leanjo de Koster)

Tredje gang en sveitser har tatt gull

Med dette gullet er Steve Guerdat den tredje sveitsiske som har toppet denne pallen – Willi Melliger/Quinta tok gull i 1993 og i 2019 var det Martin Fuchs/Clooney som ble europamestere.

-Dette har ikke helt gått opp for meg, jeg har aldri tatt en individuell medalje i et EM, jeg har prøvd mange ganger og vært med på laggull to ganger. Til dette mesterskapet hadde jeg med meg hesten i mitt liv, jeg har trodd så på henne helt siden vi fikk henne da hun var fem – og hun har allerede gitt oss vår tro mange ganger tilbake. I dag var hun helt utrolig, og det føles fantastisk å stå her i dag som europamester, sier Guerdat.

Om det presset som lå på ham som siste rytter ut forteller han:

-Jeg prøvde å fokusere på min hoppe, hun er ennå ikke så erfaren. Jeg prøvde å gi henne min erfaring – for å veie opp hennes mangel med den erfaringen jeg har. Jeg nyter vanligvis hvert eneste hinder med henne, nå denne gang nøt jeg kanskje ikke det siste så mye; jeg fokuserte og kjempet for å få til denne nullrunden.

Steve Guerdat har briljert på sprangbanen med mange fantastiske hester gjennom tidene. Men Dynamix (Snaike de Blondel/Cornet Obolensky, oppdretter Frederic Aimez, eier C.H.C Horses SA og La Giraffa SA) har for ham en ekstra stor stjerne.

-Jeg har vært veldig, veldig heldig til og med velsignet siden begynnelsen av min karriere – jeg er ikke noen bedre ryttere enn han som sitter ved siden av meg (sølvmedaljevinner Philipp Weishaupt). Men han har ikke hatt like «flaks» med sine hester til mesterskap, som jeg har hatt, sier europamesteren og fortsetter: - Jeg har hatt så mange fine, spesielle hester, og jeg ville ikke legge noe press på henne ved å fortelle til alle at jeg har en ny superstjerne. Men vi visste det, eller vi håpet det. Vi har bare ønsket la henne utvikle seg slik hun har utviklet seg. Hun har alle de kvalitetene mine tidligere superhester har hatt – i én hest. Derfor er hun veldig spesiell. Så jeg prøver bare å ikke rushe henne, bare lytte til henne hva hun vil – men nå er hun klar for oppgavene.. Hun gjorde sin første 5* for et år siden, forteller ham om sin hoppe.

- Det føles fantastisk å stå her i dag som europamester, sa Steve Guerdat på pressekonferansen etter mesterskapsslutt. (Foto: FEI/Leanjo de Koster)

OL er det store målet

Nå skal hun også få komme opp på veggen i hans ridehus, der hun kommer i celebert selskap.

- Inntil i dag har hun ikke fått lov til å ha et stort bilde av henne i ridehuset mitt, for der er det mange flotte hester. Har mange fine bilder av Dynamix, og min kone ville ha bilde opp på veggen, men jeg sa vent til hun har vunnet noe stort. Hun vil gjøre det en dag. Nå blir det bilde!

OL i Paris er det store målet:

-Siden i fjor har viktigste mål vært OL 24, gjøre hesten klar til det. Hun viser at hvis jeg gjør alt riktig så vil hun være en av favorittene. Nå er det min oppgave å gjøre at hun er i toppform til OL.

Klikk her for den individuelle resultatlisten fra FEI Jumping European Championship 2023

Det store målet for Steve Guerdat og Dynamix de Belheme er OL i Paris neste år. (Foto: FEI/Leanjo de Koster)