Fine runder med obligatorisk

- Det er rett og slett stort for oss å være en del av dette eventet, fastslår Yri Øverland. VM for seniorer og EM for juniorer og EM for unge voltigører er i gang på Flyinge Kungsgård, og allerede på åpningsdagen var Norges to juniordeltakere, Ella Bryne Smogeli og Tage Øverland, i ilden med sine obligatoriske programmer.

av
Sille Kasin
Tage Øverland og Ella Bryne Smogeli representerer Norge under VM for juniorer i voltige. Her er de under gårsdagens åpningsseremoni. Foto: Kaia Hegre/ NRYF

Årets store begivenhet i voltige er de tre internasjonale mesterskapene som ble innledet i Sverige tirsdag morgen. Ifølge FEI er dette det største samlete mesterskapet som har vært arrangert i voltige noensinne. De to juniorene Ella Bryne Smogeli og Tage Øverland representerer Norge under kjempearrangementet på Flyinge Kungsgård, ikke langt fra den kjente middelalder- og universitetsbyen Lund i Skåne.

På plass som del av den norske delegasjonen under det store mesterskapet, er også den nederlandske voltigøren og treneren Nienke DeWollf som Ella og Tage blant annet har trent med i sommer, samt mesterskapshestene Wallis og Icarus. Sammen har trekløveret Ella, Tage og Nienke allerede gjennom et par år jobbet tett sammen rundt både trening og internasjonale konkurranser på hestene til Nienke.

Tirsdag kveld ble trippelmesterskapet med VM for seniorer, EM for juniorer og EM for unge voltigører offisielt åpnet i Lundagård. Dette er den berømte byparken i Lund. Allerede tirsdag morgen og formiddag var imidlertid våre to unge mesterskapsdeltakere i ilden for første gang.

- De innledende rundene til begge våre norske utøvere gikk helt greitt, sier Yri Øverland. Hun er leder av Sportsutvalg Voltige i Norges Rytterforbund og er med de to junorene som en del av det norske teamet.

- Begge kjørte en fin runde med obligatorisk og endte opp med omtrent lik poengsum, rundt 6.000. Det er ikke nok til å hevde seg i dette selskapet, men har ingenting å si på stemningen for oss i den lille norske troppen. Det er rett og slett stort for oss å være en del av dette eventet, fastslår hun smilende.

Ella gjøres seg klar til start i gårsdagens obligatoriske runde der et gitt antall øvelser inngår. Foto: NRYF
Tage har selskap av en spesiell liten maskot under mesterskapet, nemlig lille Aron som er sønnen til Kristine Jevne Berge i NRYFs Sportsutvalg Voltige. Foto: NRYF

Gjennom disse nærmeste dagene er ikke mindre enn rundt 700 akkrediterte utøvere fra 26 ulike nasjoner og fire kontinenter, samt 130 hester samlet på Flyinge Kungsgård. Ulikt andre grener, starter de individuelle deltakerne på dette nivået i voltige i separate klasser for kvinner og menn. Utover i uken skal det konkurreres både individuelt, i pas-de-deux og i lag. I juniorenes individuelle verdensmesterskap deltar hele 56 kvinnelige utøvere, mens startlisten for mannlige juniordeltakere rommer 17. På torsdag får vi gjensyn med begge våre norske utøvere i kür, og på lørdag avsluttes både VM for juniorer og ung voltigører med finaler.

Både Tage med Icarus og Ella med Wallis gjennomførte fine runder med obligatorisk under første konkurransedag. I forkant av VM har både Tage og Ella trent med nederlandske Nienke DeWollf. Hun er også med til Flyinge som longør. I collagen ser vi Icarus som lurer på om Tage er klar til start, Tage under øvelse i mesterskapshallen og Ella under den obligatoriske runden sin. Foto: NRYF

- Arrangementet flyter fint på, bekrefter Yri Øverland. - Det er imponerende at svenskene får til dette store, internasjonale arrangementet.

- Vi er svært lykkelige og takknemlige over å få denne muligheten, sier på sin side Ted Velander. Han er leder av organisasjonskomiteen for årets trippelmesterskap og forteller at nettopp dette har de ventet lenge på. – Vi er spesielt glade for endelig å kunne ønske velkommen hit til Flyinge, siden vi var så godt forberedt og klare til å arrangere da vi på grunn av pandemien måtte avlyse i fjor. Når går vi i stedet all in i 2023!

Arrangørens offisielle hjemmeside:

Resultater:

Mesterskapene kan følges live via på ClipMyHorse:

Mesterskapene kan også følges live via betalingstjenesten equisport.tv: