Grei norsk mesterskapsstart

Denne tirsdagen har syv av de i alt elleve norske utøverne ved EM sprang 2023 for children, juniorer og unge ryttere i italienske Gorla Minore gjennomført første konkurransedag ved Equieffe Equestrian Centre. Med i alt 289 utøvere fra 30 nasjoner til start går vi utvilsomt spennende dager i møte før det hele rundes av på søndag.

av
Sille Kasin
En flott bukett med norske ryttere og de to landslagslederene Tom Vidar Leren Gjeldnes og Tony André Hansen er alle glade over at årets EM for children, juniorer og unge ryttere nå er hoppet i gang. Foto: NRYF

Den internasjonale mesterskapssesongen i sprang er i gang, og først ut i rekken av mesterskap er europamesterskapene for children, juniorer og unge ryttere i Gorla Minore, Italia. Den norske troppen består av i alt elleve utøvere, og i tillegg er de to landslagslederne Tom Vidar Leren Gjeldnes og Tony André Hansen på plass.

Mandag fikk samtlige av de 289 EM-deltakerne testet ut konkurransearenaen ved Equieffe Equestrian Centre, mens selve mesterskapene ble hoppet i gang denne tirsdagen. 105 childrenekvipasjer fikk æren av å åpne årets europamesterskap på Equinoxe Arena fra morgenen av, etterfulgt av 87 ungrytterekvipasjer gjennom ettermiddag og tidlig kveld. For juniorene blir onsdag første konkurransedag.

Tøff childrenstart

Dagens åpningsrunde for children var skrevet ut som en tidshopping med hinderhøyde 1.25 m. Snaut halvparten av de 105 ekvipasjene visste å holde alle bommer oppe på den store arenaen. Disse har dermed skaffet seg et godt utgangspunkt for mesterskapet videre.

Dessverre gikk ingen norske ekvipasjer null i åpningsrunden. Sofia Kingdom-Clark med Coctail pådro seg ett riv, og Alexandra Pensgaard Olsen måtte også se to bommer falle med Corrada HM. Videre ble fasiten for Madelen Ossletten Fuglstad med Carrelo ST ni feil, og Maiken Vandbakk Dragerengen og Sancerre fikk heller ikke tingene helt til å stemme denne tirsdagsmorgenen.

- Ja, hva skal man si, svarer Tom Vidar Leren Gjeldnes. – Jeg hadde selvfølgelig håpet på noen bedre resultater. Noen har levert under forventet, men vi har også hatt gode runder. Vi har med andre ord fått sett hva et internasjonalt mesterskap får fram av nerver, skuffelser og glede. Så langt har vi altså kjent på hele spekteret, avslutter han lunt.

Utover i mesterskapet blir hindrene i children hevet til 1.30 m både på onsdag og fredag, mens avskjedsklassen for ekvipasjer som ikke når årets finale, går i 1.20 m. Lagmedaljene fordeles på fredag, før årets 30 beste childrenekvipasjer og og likeplasserte med disse rir den individuelle finalen over to runder på lørdag.

Landslagsleder Tom Vidar Leren Gjeldnes ser frem til videre konkurransedager i Gorla Minore. Her under gårsdagens åpningsseremoni. Foto: NRYF

Resultater – 1. konkurranse children:

Grei ungrytterstart

Årets første EM-runde for unge ryttere har også stått på programmet i Gorla Minore denne tirsdagen - med hinderhøyde 1.45 m og C-bedømming. Her vil hinderfeil og tidsdifferansen opp til foreløpig leder bli konvertert til straffepoeng før andre konkurransedag. For de 86 unge rytterne fra 24 nasjoner handlet mye i dagens åpningsrunde derfor om både helst å ri feilfritt og også raskt - for å kunne henge med videre, både individuelt og som lag.

Ungrytterne har pause i morgen, og deretter vil de møte 1.50 m-baner på torsdag og videre også på fredag. Da skal lagmedaljene deles ut. Søndag er det så tid for den individuelle finalen over to runder i 1.50 m for årets 30 beste ungryttere og likeplasserte, etterfulgt av eventuell omhopping om medaljene. På programmet står også avskjedklassen som for unge ryttere går i 1.40 m.

Grunnet frafall består det norske ungrytterlaget ved årets EM i Gorla Minore kun av tre ekvipasjer og ikke fire, men Ada Braaten Johnsen med Plietsch, Birgitte Emilie Meier med Example og Hanna Wicklund med Fantomas kan like fullt se tilbake på en godkjent åpningsdag.

- De norske ungrytterne har fått en grei start på årets EM, bekrefter Tony André Hansen. Hannah er nok ikke helt fornøyd med de tre rivene hun fikk, men jeg er sikker på at hun vil være bedre de neste rundene. Ada og Birgitte hadde bare én liten feil hver seg, så det er jo absolutt godkjent. Hestene hoppet bra, og rytterne er i form, så jeg tror de kan løfte seg enda mer de neste dagene, smiler han.

Resultater 1. konkurransedag unge ryttere – individuelt og team:

En godt fornøyd landslagsleder, Tony André Hansen, henter smilet frem etter ungrytternes første EM-dag, og gleder seg til å sende juniorene ut i morgen. Foto: NRYF

Snart også juniorenes tur

Siri Endresen med Quapo Di Tutti Z, Ingrid Sandhei Bjørklund med Arie Z, Mathea Omberg Christiansen på AKD Eclipse og Martine Berheim Skår som rir Dion, har på sin side så langt måttet smøre seg med litt tålmodighet. Dermed har de også fått noe mer tid på å roe mesterskapsnervene enn de øvrige EM-deltakerne. For de 98 juniorene går nemlig åpningsklassen først i morgen. Videre utover i mesterskapsuken rir juniorene videre først på torsdag og lørdag, før det hele avsluttes med finale over to runder for de 30 beste og likeplasserte på søndag. Samtlige runder i juniorenes EM går i 1.40 m, mens avskjedsklassen deres går i 1.30 m.

Samtlige mesterskapsklasser under EM i Gorla Minore stømmes live for premiumbrukere på ClipMyHorse.

Arrangørens hjemmeside: