GP-seier til Donatas Janciauskas fra Litauen – Mira Høidal en god nummer seks

Det var en lykkelig litauisk Donatas Janciauskas som endelig kunne notere seg sin første Grand Prix-seier noensinne etter at søndagens CSIO3* 1,50 m Oxer Grand Prix var vel overstått. Ganske så fornøyd var også 20 år gamle Mira Høidal som gikk dobbelt null og ble nummer seks i klassen.

av
Rebecca Ballestad-Mender
Han jublet over sin aller første Grand Prix-seier noensinne - litauiske Donatas Janciauskas gikk med hesten Cool Quarz gikk til topps i CSIO3* 1,50 m Grand Prix. (Foto: Helene Gjerde Aamdal)

En fjerdedel av det 42 rytter store startfeltet i Grand Prix-klassen på Gjelsten Arena holdt nullen i grunnomgangen og skulle ri om topplasseringene i en spennende omhopping. Blant dem var det én norsk rytter – UR-rytteren Mira Høidal med sin herlige Boleybawn Aasha (Dignified Vn’T Zorgvliet/Air Jordan). Geir Gulliksens Equine America Grandino H (Calvino Z/Numero Uno) hoppet også riktig godt, men tiden strakk ikke til, og selv om samtlige bommer lå trygt igjen i skålene etter avsluttet runde, førte 2 tidsfeil til at det ikke ble omhopping på ekvipasjen denne gang.

Oppgaven lå i høyden

Banebygger Anders Hafskjold lot høyden være den aller viktigste utfordringen for rytterne i dag. – I går ga jeg dem litt vanskelige oppgaver, i dag gikk jeg for en bane som var 1,50 m pluss – alle lå på 1,50 m og to rekker var 1,60 m. Når det var så stort, ville jeg ikke gjøre det for vanskelig samtidig, sa Anders.

Mira var tidlig ute i omhoppingen og viste lett og elegant hvordan man rir en god, feilfri runde til når man er til start i 1,50 m. Klokken stoppet på 39,14 s, og det skulle vise seg at det var en håndfull ryttere som klarte å tukte Fredrikstad-rytteren på denne.

Den som tok det hele veien var altså Donatas Janciauskas fra Litauen, med sin 10 år gamle Cool Quarz (Quarz/San Patrignano Cassini). Smidig og enkelt satt nullrunden på tiden 36,34 s. De brasilianske rytterne i Drammen har vist krefter i Drammen i helgen, men selv om Victor Mariano Lumanitti/Idette (Eldorado van de Zeshoek/Namelus R) gikk inn for oppgaven og vinnersløyfen, måtte han ta til takke med andreplassen i dag, med tiden 36,84 s. Svenske Alice Tapper/Doge Dogelito (Hip Hop/Comefast XX) fulgte på tredjeplass, foran kommandant Geoff Curran/Glengarra Wood (Capitalist/Cavalier) fra Irland og danske Tina Lund/Carallo (San Patrignano Corrado/Con Air).

En god helg i Drammen ble for Donatas Janciauskas kronet med seier i søndagens hovedklasse - her med Ellen K. Raaholt fra Oxer Eiendom, General Steward Geir Madland (tv) og president i Norges Rytterforbund, Tore Sannum. (Foto: NRYF)

Stort å vinne en Grand Prix

Vinnerrytteren har Litauen som hjemland, men de siste 16 årene har det var England som har vært hans base. Brexit-avtalen har gjort sitt til at han med sin stall nå fokuserer mest på konkurranser og tilbringer sommersesongen i Belgia for litt lettere reise rundt.

-Jeg har en liten stall, jeg har en til to hester på dette nivået, fortalte Donatas.

Dagens vinnerhest har rytteren produsert selv. – Jeg har hatt ham siden han var tre år gammel. Han ble nasjonal mester som 4-års og 5-års i England, han har gått unghest-VM tre år på rad – som seksårs ble han nummer ti. Han er alltid veldig kompetitiv, som yngre var han noen ganger litt for ivrig – at hinderne nå er litt høyere hjelper litt på det, smilte den stolte vinneren.

Englandbaserte Donatas Janciauskas har selv tatt frem sin vinnerhest Cool Quarz, helt fra den var tre år gammel. (Foto: Helene Gjerde Aamdal)

Donatas var fornøyd med hele helgen på Linnesvollen, men lykkelig over søndagens resultat. – Første dag var en god dag, jeg var litt uheldig i nasjonshoppingen, men da jeg begynte å hoppe i dag – da tenkte jeg at dette kunne gå, sa Donatas. – Etter feilfri grunnomgang tenkte jeg at seier var innen rekkevidde, jeg har en hest som kan gå fort. Det gjorde han – alt fungerte helt supert i dag. Å vinne her i dag, for Litauen…, det var helt fantastisk! Dette er min første Grand Prix-seier overhodet, både nasjonalt og internasjonalt. Jeg har blitt nummer to, nummer tre.., men aldri nummer én. Før nå!

Å vinne her i dag, for Litauen…, det var helt fantastisk!!

Donatas Janciauskas

Jeg har en fantastisk hest

Mira Høidal smilte også fornøyd etter klassen. – Jeg har en veldig scopey hest, så store oxere er helt ok med henne. Hun er også veldig forsiktig – jeg holdt meg til planen hele veien, touchet en gang på en bom, men den ble heldigvis liggende.

Igjen har 20 år gamle Mira Høidal prestert råsterkt, med sjetteplass i 1,50 m klassen sammen med Boleybawn Aasha. - Jeg har en fantastisk hest, sier en den dyktige rytteren ydmykt. (Foto: NRYF)

Rytteren fra Hvaler går fra den ene gode prestasjonen på seniornivå til den andre. – Det er ganske overveldende å lykkes på dette nivået, men jeg har en fantastisk hest, sa 20-åringen. – Vi jobber godt sammen, og det har vært gøy å komme opp på dette nivået.

Resultater

Det er ganske overveldende å lykkes på dette nivået

Mira Høidal