Godt presenterte unghester med fremtidsutsikter

I løpet av de seneste dagene ved Arendal og Grimstad Ridesenter har mye handlet om firbente fremtidshåp og deres antatte potensiale. Søndag ble årets utstillingsvindu for de unge spranghestene lukket, og vi kan gratulere vinnerne av Norsk Breeders Trophy og Breeders Open 2022.

Både kvaliteten på rytternes riding og hestenes kvalitet er forbedret, fastslår dommer Mikael Nolin under årets Breeders-helg i Arendal. Her - vinner av Breeders Open for fireåringer, Stutteri B's The Boxer EP. Foto: Sille Kasin
av
Sille Kasin

I utgangspunktet var det varslet skikkelig ruskevær i Fevik på finalesøndagen under årets Breeders-arrangement, og mange var nok de som derfor bekymret seg litt for hvordan de unge firbente utøverne ville takle store mengder regnskyll, og til og med lyn og torden. Heldigvis rullet uværet forbi i løpet av natten, og anlegget til Arendal og Grimstad Rideklubb som nylig virkelig har fått en flott ansiktsløftning, viste seg derfor fra sin beste side. Representant fra Norsk Varmblod, dette året Marianne Eik Wood, var som vanlig på plass – sammen med blant andre banebygger Peter Flam og overdommer Ivar Alme. Og sist, men ikke minst inntok svenske Mikael Nolin nok en gang arenaen , denne gangen for å karaktersette fireåringene i sin avgjørende 2. avdeling.

Spennende fireåringer til sport og avl

I finalerunden i Breeders Open fireårs presentert av Arnebergs Hest & Rytter fikk vi nok en gang stifte bekjentskap med 22 unge spranghester. Etter å ha forsert den 1,00 m høye banen med ni hindre og ti sprang, bedømte Mikael Nolin hver enkelt av disse fireåringene slik de fremstod der og da denne søndagen. Han ga poeng for både kapasitet, ridbarhet og teknikk, trakk 0,5 poeng for hvert riv. Til sist bekjentgjorde han en samlet karakter.

Sammenlagtvinneren blant fireåringene i Breeders Open ble Stutteri B’s The Boxer EP (Emerald van't Ruytershof x Cardento) som er født og oppvokst i Heggedal i Asker. Han leverte nullrunder begge dager, og oppnådde en samlet karakter på gode 8.23. Unghingsten ble kåret i Norsk Varmblod våren 2022, og er tilgjengelig for norsk avl gjennom Stutteri B AS denne sesongen. Så langt har han 30 drektige hopper, og dette gjør ham sannsynligvis til Norges mest brukte avlshingst dette året. The Boxer eies av Katrine B. Klekken og Fredrik B. Seim fra Drammen Ryttersportsklubb, som også red hesten.

Vinner av Breeders Open for fireåringer, Stutteri B's The Boxer EP sammen med rytter og deleier Fredrik B. Seim og dommer Mikale Olin. Foto: Sille Kasin

Henriette og Vegard Brekke som er teamet bak Stutteri B, og med dette også oppdretterne av fireårsvinneren i Breeders Open, Stutteri B's The Boxer E, gledet seg selvsagt stort over å ha avlet frem det som tegner til å kunne bli en skikkelig suksesshest. Det engasjerte paret er årvisst på plass under Breeders-helgen i Arendal, og fikk altså en virkelig "flying start" på årets finaler.

- For oss som avlere er dette arrangementet utvilsomt viktig, bekrefter Vegard Brekke. - Det er en veldig fin arena for å kunne vise frem oppdrettet vårt. Det er også derfor helt riktig å kalle denne Breeders-helgen et utstillingsvindu, for det er jo her vi oppdrettere får «benchmarka" våre norskproduserte hester mot de utenlandske som er importert - med langt på vei de samme rytterne. Sånn får vi målt vår kvalitet opp imot det mange tror kanskje er bedre, påpeker han. - Dette er kjempebra, og jeg synes det er utrolig morsomt at norsk ryttersport – og særlig innenfor sprangen – har beveget seg dit at det nå er mange ryttere som kan presentere unghestene på en god måte, slik at det nå faktisk er mulig å se hva som bor i hestene, og ikke får presentasjonen ødelagt av for svak ridning, sier han, - Og i tillegg til de norskfødt hestene, så har vi importert masse fine hester, også, så det er derfor en tøff konkurranse for å ha den beste hesten, forteller han.

Den erfarne avleren som bare denne våren og sommeren har tatt imot et par og tjue føll hjemme på gården i Heggedal i Asker, og som også inneværende sesong har inngått samarbeid med Paul Schokemöhle, gleder seg også stort over at svenske Mikael Nolin denne gangen er på plass som dommer. Og at konkurransen i år er tøff, levnes liten tvil.

- I denne helgen har jo også Norsk Varmblod har hentet inn en svært objektiv dommer til å komme med sine kvalitative vurderinger, og dette er helt gull for oss som mener at vi lager bedre hester enn mange andre, legger Vegard smilende til. - Og får vi ikke den helt supre tilbakemeldingen som vi hadde håpet eller forventet - for det er jo noen her som ikke bare hatt fått supre tilbakemeldinger, bryter han seg selv av - så er jo det også greit, for da vet du som oppdretter hva du skal sikte mot.

- Det er jo liksom en slags klapp på skulderen for mye arbeid, skyter Henriette inn. - Men samtidig så er jo hestene her veldig unge, så det er jo litt sånn at noen ganger skal de ha dagen eller være på riktig stadium i utviklingen. Det kan jo godt hende at man ender opp med ikke så gode resultater på en gitt hest, men som likevel kan være en riktig fin hest med en god fremtid. Så det er jo ikke avgjørende for hestens fremtid hva slags poeng og karakterer den får her, poengterer hun.

Fornøyd med helgen er også NRYFs landslagsleder sprang ponni og children, Tom Vidar Leren Gjeldnes, som er på plass i Arendal, ikke bare som trener, men også som stolteier og oppdretter av den fire år gamle Kannan-sønnen Elle Karneol. Hingsten holdt alle bommer opp gjennom hele helgen, oppnådde karakteren 7. 30 og delte dermed femteplassen i Breeders Open for fireårs. - Det vært en flott helg, og hingsten min har vært kjempeflink, stråler Tom Vidar. - Det er faktisk veldig stas å sitte her, både som eier og oppdretter. Selv er jeg jo ikke akkurat i konkurranseform, så derfor har jeg valgt å sette ham bort til rytter Ada Braaten Johnsen, og når vi har et så godt team som vi har hjemme, så er det også fint å kunne bruke den rytteren som presenterer ham best, avslutter han smilende.

Gjennom Breeders-helgen benket interesserte og glade oppdrettere og unghesteiere seg rundt arenaen. Her: Stutteri B's Henriette og Vegard Brekke med Tom Vidar Leren Gjeldnes. Foto: Sille Kasin

En god nummer to som også hoppet feilfritt begge dager blant fireåringene, ble Lookalike ZB (Action Man Ask Z x Lordanos) med 8.10. Den røde DWB-hoppen er født og vokst opp i Danmark hos Skovrider International Aps, eies av ZB Competition AS og ble ridd av Simon Rhabek Yde fra Fana Hestesportsklubb.

Som nummer tre endte vallaken DC Conaire N (Casallco x Sandro Boy) som eies av DIMA AS og er oppdrettet av Kindberg. Vallaken som ble kyndig ridd av Skogan Rideklubbs Ole Kristoffer Meland, tok med seg en bom i finalen, og endte derfor opp på 7.50.

En annen unghestspesialist, nemlig Sarpsborg og Omegn Rideklubbs Therese Søhol Henriksen, var makker for Tobias SW Z (Tangelo vd Zuuthoeve x Heartbreaker) Vallaken, som ble nummer fire med karakteren 7.37 etter to feilfrie besøk i ringen, eies av Mariell Mendelsohn Wenngren Ytrehus, og oppdretter er Zijlstra Fam.

Drammen Ryttersportsklubbs Fredrik B. Seim red også New Light (Emir R x Up To Date) inn til delt femteplass etter to feilfrie runder og karakteren 7.30. oppdretter er G.H. Panman. Den skimle hoppa delte femteplassen med Kannan-sønnen Elle Karneol som eies av Elle Hest og Rideutstyr AS og Tom Vidae Leren Gjeldnes. Hingsten, som er kåret i Norsk Varmblod og som er tilgjengelig for norsk avl gjennom Stutteri B, visste å holde alle bommer oppe både lørdag og søndag. Han ble flott presentert av ungrytter Ada Alette Braaten Johnsen fra Drøbak og Omegn Rideklubb, og ble i dag vurdert til 7.30.

Femårsoppgjør mot klokken

Oppgjøret blant femåringene presentert av Oxer Eiendom skulle vise seg å bli en thriller av dimensjoner. Først møttes nemlig Rigals Solaris Blue (Chacoon Blue x Lord Caletto) som eies og er oppdrettet av Gunn Inger Risdal med rytter Kaia Risdal Lorentzen, og Love Actually (Akribori x Lancer II), som eies av oppdretter Marit Hemmingby Nielsen på Stall Farmen på Lierskogen, og som ble ridd av datteren Susanne Porskrog Heiestad , i omhopping mot klokken om seieren i Norsk Breeders Trophy. Her trakk førstnevnte lengste strået. Stutteri B's Magic Touch of Class D (Tobajo Picez x Montendro) med eier Vetle Solenes i salen sikret tredje.

Vetle Solenes og hans Stutteri B's Magic Touch of Class D sikret tredjeplass i Norsk Breeders Trophy. Her sammen med Norsk Varmblods Marianne Eik Wood. Foto: Sille Kasin

Deretter var det duket for omhopping mellom hele fem ekvipasjer i Breeders Open, og det levnes liten tvil om at familien Bjønnes Høidal satte sitt preg på denne, da hele tre av ekvipasjene har nære bånd til nettopp dem. Familiens rytter Håvard Haldorsen Dragset fra Fredrikstad Rideklubb tøylet Roundup van de Lentamel (Bamako de Muze x Kannan), en vallak som eies av Geir Bjønnes Høidal og Liv Gudmundsen Høidal, og som er oppdrettet av Hulde Aab De Bok, inn til seier.

Roundup van de Lentamel med Håvard Haldorsen Dragset vant Breeders Open for seksåringer. Dommer Mikael Nolin hadde mange godord å si om vallaken. Foto: Sille Kasin

Familiens vallak Zhillo (Hartbeat x Lux Z), som er oppdrettet av svenske Karolina Bjurehed, og som ble ridd av unge Ylva Elida Høidal, ble nummer fire, mens storesøster Mira Oliva Høidal red familiens hoppe Kargita (Kannatol x Dutch Capitol) som er oppdrettet av Stall Rambron, inn til en finfin femteplass.

Andreplassen gikk til Bjørn Rune Gjelstens Spirit of Norway (Casall x Corado I), som på lik linje med vinneren, ikke rørte én eneste bom hele helgen. Vallaken er oppdrettet av Eggert Soenke og ble ridd av Tina Wang Simensen fra Drammen og Omegn Rideklubb. Den kullsvarte hingsten Mister De Muze (I’m Special De Muze x Douglas), eid av Gry Helen Kvalheim og ridd av Simon Rahbek Yde, ble en god nummer tre.

Stort seksårsfelt

I Norsk Breeders Trophy og Breeders Open for seksåringer presentert av Oxer Eiendom stilte dette året i utgangspunktet hele 30 unghester til start, og de beste av disse møttes til finaleoppgjør denne søndagen. Hele tolv av dem prikket inn feilfrie runder, men best sammenlagt i denne årgangen ble Heart of Gold SB (Heartbeat x Cardento). Med bare nullrunder i protokollene og raskest tid når det gjaldt som mest, ble sammenlagtseieren sikret for den svenskfødte hoppa som eies av Geir Bjønnes Høidal og Liv Gjermundsen Høidal, og som er oppdrettet av Stall Bondéus AB. Rytter var Ylva Elida Høidal.

Heart of Gold SB la hele seksårsfeltet bak seg og vant Breeders Open for seksåringer med Ylva Høidal. Foto: Nina Sølyst

En av unghestene som virkelig har gjort seg bemerket denne helgen, er Charly Heart (Cornet Obolensky x Heart-Ache). Denne hoppa som eies av Kingsrød Trading AS og står med Dag Ove Kingsrød selv som oppdretter, vant nemlig begge de to innledende avdelingene under rytter Therese Søhol Henriksen. Denne søndagen måtte hun imidlertid se seg slått i omhopping mot klokken, og endte derfor sammenlagt som en god nummer to i Breeders Open, men gikk helt til topps i Norsk Breeders Trophy .

Kannan-sønnen Kannto gikk helt til topps i Norsk Breeders Trophy for seksåringer med Therese Søhol Henriksen. Foto: Nina Sølyst

Vallaken Le Grand De Victus (Cohinoor VDL x Baltic VDL) måtte også ut i omhopping under rytter og eier Nick Bentermann fra Larvik og Sandefjord Rytterklubb, og endte som nummer tre på årets sammenlagtliste med en kjedelig bom ned i omhoppingsrunden. Én bom ned hver i omhopping fikk også Høidals Catch Shadow (Cabachon x Lasndos) og Kannto (Kannan x Canto). Førstnevnte er en hoppe som eies av Geir Bjønnes Høidal og Liv Gjermundsen Høidal, og de to har også oppdrettet. Håvard Haldorsen Dragset var rytter. Sistnevnte ble ridd av Therese Søhol Henriksen og er også eid av Kingsrød Trading AS, mens Dag Ove Kingsrød er oppdretter.

Mira Høidal kunne virkelig hente smilet frem da hun bidro til sammenlagtseier i Breeders Open med syvåringen Elano de Laubry Z. Foto: Vegard Brekke

Kom en Høidal-triumf

Årets Breeders-helg ble avsluttet med Breeders Open for de syv år gamle spranghestene. I utgangspunktet rommet startfeltet ti utfordrere, men dette skrumpet inn på finalesøndagen. Her gikk nok en Høidal-eid hest til topps, nemlig Elano de Laubry Z (Echo Van't Spieveld x Prince Royal). Oppdretter av vallaken er Haras de Laubry, og hessten ble ridd av Mira Oliva Høidal.

Capri Sun (Cellestial x Clarimo) som eies av Maximikian Lill med tyske Michael Waimer som oppdretter ble nummer to. Hoppas rytter var Karoline Lien. Nummer tre i klassen ble Iniesta, eid av Hegna Sporthorses AS, og ridd av Martine Hegna.

Resultater: