Godt og fornuftig satset

- Det går egentlig veldig fint med både hestene mine og meg her nede. Men Cash er jo blitt litt eldre han også, så jeg må jo ta litt vare på ham, forteller Anita Sande fra Dubai. Den erfarne rytteren valgte derfor å ikke ri dagens CSI2* Grand Prix, men håper å komme sterkere tilbake neste helg.

av
Sille Kasin
Anita Sande og 17 år gamle For Cash 2 startet stevnehelgen på beste vis i Sharjah, men den erfarne rytteren valgte deretter å la den trofaste makkeren få lade batteriene frem mot neste helg. Arkivfoto: NRYF

Ett av sesongens virkelig storstevner i sprang i De forente arabiske emirater er velkjente H.H. Ruler of Sharjah Cup. I årets utgave har to norske ryttere vært til start disse seneste dagene, Anita Sande ved tostjernersdelen av stevnet, og Karina Hovland i CSI5*-W. Som vanlig stod Sharjah Equestrian and Racing Club med historikk helt tilbake til 1982, som vertskap for det prestisjetunge arrangementet.

Fredag ble Anita Sande med sin velkjente 17 år gamle holsteinervallak For Cash 2 (For Pleasure x Cassini 1) nummer fire i CSI2* Majesty Grand Prix Qualifier 1.40 m. Duoen var dermed klar for selve Grand Prix-klassen med hinderhøyde 1.45 m denne søndagen. Startfeltet i kvalifiseringen rommet 67 startende, og blant disse ble 17 plassert med fine raske nullrunder. Tyske David Will trakk lengste strået i tidshoppingen med Easy (Ultimo x Lupicor).

- Det går egentlig veldig fint med både hestene mine og meg her nede, forteller Anita Sande blidt over telefon. – Den ene unghesten min har blant annet vært plassert som nummer to i en unghest Grand Prix, og de har begge vært mye plassert. Men jeg er foreløpig veldig forsiktig med dem, slår hun fast.

Karina Hovland og den 14 år gamle KWPN-vallaken Everest D (Warrant x Lbd Calvados) var på sin side ute i kvalifiseringen til Longines Grand Prix 1.50 m ved CSI5*-W-delen av stevnet på fredag, men pådro seg ti feil underveis. Seieren gikk til italienske Emanuele Gaudiano med ti år gamle Nikolaj de Music (Kannan x Nabab de Reve).

Lørdag formiddag deltok deretter Karina og førstehesten hennes i Cavalor Challenge 1.45 m. Emanuele Gaudiano sørget for nok en italiensk seier, denne gangen med Julius D (Arezzo VDL x Gelha’s VDL Emilion), mens vår norske utfordrer endte uplassert. Verdifull erfaring på CSI5*-W-nivå, men ingen plassering ble også fasiten i Grand Prix H.H. Sahrjah Ruler Cup 1.55 m presentert av Longines for de to denne søndagen. Her ble resultatet tolv feil i grunnomgangen, mens 12 ekvipasjer gikk videre til andre runde. Blant disse visste lynraske Emanuele Gaudiano med Chalou (Chacco-Blue x Balout du Rouet) å holde bommene oppe da det gjaldt som mest, og gikk dermed til topps også i denne klassen.

Søndag var det også duket for den andre av helgens to hovedklasser, nemlig CSI2* Grand Prix 1.45 m Her var egentlig Anita Sande og For Cash kvalifisert etter fredagens gode runde, men den rutinerte rytteren valgte å spare kreftene til CSI2* neste helg. Dagens klasse rommet 48 ekvipasjer fra hele 14 nasjoner, og ble vunnet av irske Shane Breen med Instrumental (Qualdandro x Indoctro).

- Cash har også vært kjempeflink, men han er jo også blitt litt eldre, så jeg må jo ta litt vare på ham, forteller Anita med varme i røsten. Han har så langt i sesongen gått fine runder med fire feil, og i en CSI4*-klasse klarte jeg å ri feil bane på aller siste hinder, så det var jo litt dumt, ler hun. Men vi har det kjekt, og vi er jo glade i hestene våre, og det er jo det aller viktigste. Og så får vi se da, om jeg klarer å ri et godt stevne neste helg, avslutter hun smilende.

Helgens banebygger og teknisk delegat i CSI5*-W var nederlandske Louis Konickx som vi blant andre husker fra VM i Herning 2022, mens vertsnasjonens egen Yousif Al Mahoumsoudi tok seg av banene ved CSI2*-delen av stevnet. Begge ble assistert av et høyst internasjonalt team på seks banebyggere fra Egypt, Iran, Irak, Jordan og Oman.

Resultater: