Gode unghestårganger og også gode ryttere

Så langt denne helgen er det spesielt de unge spranghestene blikkene har vært rettet mot under elitestevnet i Arendal. Her er nemlig Hallmesterskapet for fire-, fem- og seksåringer i full gang, og mange fine fremtidshåp, glade eiere, stolte oppdrette, samt fornøyde ryttere har vært å spore. Og dommer Stein Endresen, han gleder seg også stort.

av
Sille Kasin
Kanskje dette er ekvipasjen vi får se igjen i OL i Paris, ler duoen Jan Auen Hafskjold og Fredrik Seim. Den seks år gamle Starpower-sønnen Kick Starter GLN vant 2. avdeling for seksåringer med karakteren 8.33. Foto: Sille Kasin

De yngste spranghestene har gjennomført sin 1. avdeling denne lørdagen – etter å ha hatt kjærkommen miljøtrening i hallen for første gang under Warm-Up allerede på fredag. Årets startfelt rommer 24 fireåringer, og blant disse visste hele 18 å holde bommene oppe gjennom Peter Flams bane med hinderhøyde 1,00 m.

- Helt spesielt hyggelig er det å ha avlet både denne fireåringen etter Akribori og med min egen hoppe, Lots of Love etter Lancer II som mor, og også rytteren - Susanne Porskrog Heiestad, ler oppdretter, eier og mamma Marit Hemingby Nielsen og ser kjærlig bort på både hesten Love Actually og datter Susanne. – Og ekstra gøy er det selvsagt at de gikk null, legger hun smilende til.

Både Marit Hemingby Nielsen og datter Susanne Porskrog Heiestad kunne hente smilene frem etter den gode starten med Love Actually i dagens 1. avdeling for fireåringene.

Erfarne Siri Martine Bakken, som har med seg to helt grønne debutanter, Cicera Z etter Cicero Z og Mississippi etter Harley Vdl til Hallmesterskapet for fireårs, hadde også all grunn til å hente smilet frem. Begge hennes unghester visste nemlig også å holde styr på bena i dagens 1. avdeling.

- Mississippi er datter av min gamle Grand Prix-hest Lavida, og er derfor veldig spesiell for meg, smiler Siri Martine. - Hun er nemlig litt som moren sin. Foreløpig har hun null respekt for hindrene og drar helst bare av gårde, men hun vet så inderlig godt hvor hun har bena sine. Det gir uansett en helt spesiell glede å ri unge hester, for de er jo så positive og vil bare vel for rytterne sine, legger hun til.

En strålende fornøyd Siri Martine Bakken og firåringen Mississippi av eget oppdrett var også blant de feilfrie fireåringene denne lørdagen.

I morgen avslutter fireårsekvipasjene mesterskapet med 2. avdeling, der hestene vil bli gitt karakterer for kapasitet, ridbarhet og teknikk. Årets vinner blir den som har minst totale antall feilpoeng etter begge avdelinger, og best karakter i avdeling to.

Hallmesterskapet for fem- og seksåringene går over tre avdelinger, og 1. avdelingene presentert av henholdsvis Egon Arendal og Sørlandskjøkken ble gjennomført fredag ettermiddag. Blant de fem år gamle hestene gikk hele 18 av i alt 23 null, mens det var ni feilfrie seksåringer i feltet. Her rommer årets startfelt 17.

Mens bedømmingen i gårsdagens 1. avdeling var 238.1.1, og det derfor aller mest handlet om å finne veien feilfritt over mållinjen uten riv eller stopp med på veien, ble fem- og seksåringene gitt poeng og karakter på en skala fra 1 til 10 for kapasitet, ridbarhet og teknikk i dagens 2. avdeling. Karakterene avgjorde dermed plasseringene denne lørdagen, mens de to hestene som etter tre avdelinger, samt eventuell omhopping om medaljer, til sist står igjen med minst antall feilpoeng totalt og best tid, blir årets Hallmestere.

Blant femåringene toppet Anne Line Røysi og Atle Jensens Domino Van’t Elzenhof (Dominator 2000 Z x Diamant De Semilly) under rytter Fredrik Berg Seim listene i 2.avdeling med gode 8.33 poeng, etterfulgt av Laguna HX (Cape Coral RBF Z x Cardento/ Fredrik Berg Seim og Høidals Catch Shadow (Cardento x Wellington)/ Mira Oliva Høidal. Disse delte andreplassen med karakteren 8.17.

Fredrik Berg Seim har virkelig vist seg frem som en formidabel unghestrytter og vant årets 2.avdeling for både fem- og seksåringer. Her med fem år gamle Domino Van’t Elzenhof .

Stall Hafskjolds Kick Starter GLN (Starpower x Clinton)/ Fredrik Berg Seim sikret på sin side seieren blant de seks år gamle hestene med karakteren 8.33, mens Polihistor (Kannan x Lunacor)/ Karianne Christoffersen og Didi (Diplomas x Aromats)/ Synne Ljosland delte andreplassen med karakteren 7.83.

Og dommer Stein Endresen, han hadde mye pent å si om de årgangene av potensielle Hallmestere 2021:

- Det som er mest morsomt å se, er at det nå i år ikke er én hest som blir presentert dårlig, fastslår den erfarne unghestmannen. - Tidligere om årene har vi som dommere slitt med at rytterne ikke har vært flinke nok til å presentere hestene. Det at rideferdighetene generelt sett er veldig oppadgående, er faktisk derfor det som gleder meg aller mest. Og da ser vi jo også at vi har mange fine unghester. Jeg tror for eksempel aldri at jeg har sett en sånn femårsårgang som den vi fikk se her i dag, fortsetter han. – Tidligere om årene har vi også sett enkelte virkelig fine unghester, men denne gangen var kvaliteten gjennomgående veldig god. Fireåringene er uferdige og selvsagt derfor vanskelig å bedømme. Men vi er nå uansett på veldig god vei med utdanningen av unghestene våre her hjemme- Det begynner å bli et system på det, og slik som prisnivået og sporten har utviklet seg nå, så må vi jo kjøpe hestene tidligere og lage dem selv. Det er derfor flott å se at rytterne er i gode systemer og har en rød tråd i det de driver med, avslutter han fornøyd.

Etter at to av tre avdelinger nå er tilbakelagt i Hallmesterskapene for fem- og seksåringer, står i alt fjorten femåringer og syv seksåringer fremdeles bokført med null i protokollene etter bare feilfrie runder de to første dagene. Det begynner med andre ord å dra seg til i Hallmesterskapene for unghest, men fortsatt er det altså et godt stykke igjen til siste sprang er hoppet og siste ord er skrevet.

Arrangørklubbens Mikkel Flam var blant rytterne som virkelig visste å vise unghester frem på en god måte denne lørdagen, men visste også å sette punktum gjennom virkelig å slå til i elitestevnets høyeste klasse for helgen. Den unge hjemmerytteren er nemlig nå skrevet inn i 1,45 m Hall of Fame presentert av Kubberød som dobbeltvinner – med henholdsvis Nuorum Van Bareelhof og Diamond 2000 Z som delte seieren.

Resultater: