Gode åpningssprang

- Det er godt å endelig være i gang, og alle de norske lagene har hatt en god første konkurransedag på hjemmebane, fastslår NRYF landslagsleder sprang for juniorer og unge ryttere, Tony André Hansen. Både children, juniorer, unge ryttere og seniorer har fått testet sprangformen på Gjelsten Arena 1 denne åpningsdagen under Nordisk Baltisk Mesterskap, og det ser lyst ut.

av
Sille Kasin
En tindrende glad Birgitte Emilie Meier ligger i foreløpig ledelse av ungryttermesterskapet med Example. Foto: Juliane KIngren/ NRYF

Å få sjansen til å representere Norge i et internasjonalt arrangement som Nordisk Baltisk Mesterskap, er noe mange utøvere i aldersbestemte klasser, men også seniorer har som målsetting. Og når dette attpå til foregår på hjemmebane på Linnesvollen i Drammen, ja, da er det duket for skikkelig hestefest. Årets utgave av NBC med mesterskap i tre grener er i full gang, og på åpningsdagen har både childrenryttere, juniorer, unge ryttere og seniorer/ U25 testet mesterskapsformen over hinder på Gjelsten Arena 1.

- Det er godt å endelig være i gang med mesterskapet, og alle de norske lagene har hatt en god første konkurransedag på hjemmebane, slår altså Tony André Hansen, NRYFs landslagsleder for juniorer og unge ryttere fast fra sidelinjen. – Men det er ennå langt frem, legger han til. - For det er jo først når sparangmedaljene deles ut både etter lagkonkurransen og til sist også individuelt, at vi virkelig vet noe om den norsk laginnsatsen under NBC 2023, smiler han.

De yngste hesterytterne var de første som fikk sjekke om sprangformen var inne og skuldrene på plass på åpningsdagen. I alt 21 childrenekvipasjer deltar i årets NBC og møtte en bane med hinderhøyde 1.20 m presentert av Champion første dag. Individuelt står nå 11 ekvipasjer på null etter åpningsrunden, og blant disse er fire norske. Både Filippa Madicken Thon Finne med Dj 40, Alexandra Pensgaard Olsen med Corrada HM, Madelen Ossleetten Fuglstad med Angelia Jolie Svm Z og Emilie Øia Helgesen med Lay Gaga Hh Z ligger derfor så langt i delt ledelse, mens Maiken Vandbakk Dragerengen med Sancerre og Sofia Kingdom-Clark med Coctail ligger på delt tolvteplass med fire feil i protokollene.

Emelie Øya Helgensen og Lady Gaga Hh Z holdt alle bommer opp i en første runden i årets NBC for children, og ligger derfor så langt i delt ledelse sammen med blant andre tre andre norske ekvipasjer. Foto: Juliane Kingren/ NRYF:

Startfeltet blant juniorene rommer 24 ekvipasjer, og så langt har en rekke medaljesugne norske ryttere plassert seg som perler på en snor i øvre del av listen. Åpningsklassen hadde hinderhøyde 1.35 m og var presentert av Hööks. Ingrid Sandhei Bjørklund har fått en knallstart på mesterskapet med Arie Z, og ligger som nummer tre med kun 1.09 opp til leder etter første dag når tidsdifferansen er konventert til feilpoeng. Siri Endresen red også en forrykende runde med Quapo Di Tutti, og ligger hakk i hæl som fjerde med 1.43. På en foreløpig tredjeplass med 1.86 ligger deretter Dinah Amalie Myrebøe Mariante med Funny Girl, etterfulgt av Martine Berheim Skaar og Dion på 2.23 og Mathea Omberg Christiansen med Akd Eclipse på 2.35. Med dette er det duket for en thriller av et mesterskap videre, for de 15 første ekvipasjene på listen etter første dag ligger alle innenfor ett eneste riv. Ylva Høidal ligger så langt som nummer 16 på 5.16 med Havanna Heart.

Ingrid Sandhei Bjørklund og Arie Z har virkelig festet grepet fra start gjennom en rask og feilfri runde. Foto: Juliane Kingren/ NRYF

De 21 ungrytterekvipasjene møtte en åpningsbane med hinderhøyde 1.40 m presentert av Gjelsten Holding, og hyggelig nok ble det norsk seier i klassen. Birgitte Emilie Meier klinket nemlig til med en både feilfri og rask runde på Example, vant klassen og ligger derfor foreløpig i tet uten feilpoeng i protokollene. Feilfritt og raskt gikk det også for Sindre Svepstad og Hunter d’Oase. Ekvipasjen sikret tredjeplass i mesterskapsåpningen og står nå på 2.05. Mira Oliva Høidal gikk også feilfritt med Bronx, og denne spennende ufordreren ligger dermed som nummer fem med 2.18 feilpoeng. Et stykke lenger ned på listen ligger så langt Martine Mariero Moe med Dinero de Laubry, Hanna Wicklund med Fantomas og Ada Braaten Johnsen med Dana de Bruyeres Z. Differansen opp til leder av mesterskapet er henholdsvis 5.68, 5.80 og 7.85.

I dagens siste mesterskapsklasse presentert av Oxer som også gikk i 1.40 m, var det deretter seniorenes og U25-rytternes tur til å prøve seg. Mathilde Kalland har skaffet seg et meget godt utgangspunkt med Estolga etter en feilfri og rask runde, og kun med 1.15 feilpoeng opp til foreløpig leder. En god start fikk også Synne Ljosland og Didy – gjennom en fin sjetteplass, og med 3.27 opp til teten. Hakk i hæl og akkurat utenfor dagens premieliste endte deretter Martine Myhrer Dyngeland og Sg’s Carnelian. Duoen ligger foreløpig på 3.36, og er blant de ti ekvipasjene som alle ligger innenfor ett og samme riv. Lea Fondevik Syversen og Jackson F endte på ellevteplass med 4.56, mens Marthe Møgelstue Rønningen med Gradjet og Nadine Omli Johannessen med Nazir van de Schimmelstal har en noe lenger vei å gå med henholdsvis 7.41 og 11.43.

Mathilde Kalland har gjennom en god åpningsrunde skaffet seg et flott utgangspunkt for mesterskapet videre. Foto: Juliane Kingren/ NRYF

Onsdag er det duket for mer spenning på Gjelsten Arena 1, når blant andre lagdelen av mesterskapene for juniorer, unge ryttere, seniorer og U25-utøvere hoppes i gang. I tillegg står de første individuelle rundene både for children og ponni for tur.

Resultater: