God riding , topp stemning og fantastisk samhold

Også denne helgen er det på sprangbanen på Drammen Ridesenter det skjer. Finalen i Norgesserien og NM for klubblag er godt i gang – med mye god riding, og der topp stemning og et fantastisk samhold råder.

Selv ikke et skikkelig regnskyll kunne stoppe det unge hjemmelaget fra Drammen og Omegn Rideklubb fra suksess i 2. divisjon for andre dag på rad. I 1. avdeling ble Maria Berentsen, Twiggy Aas Sander, Eline Werner Sten berg og Amalie Reiber-Mohn nummer to, mens de gikk helt til topps i 2. avdeling denne fredagen. Dermed er jentene klare for morgendagens finale. Foto: Helene Gjerde Aamdal/ NRYF
av
Sille Kasin

Det store målet for mange av landets sprangryttere ble innledet på Drammen Ridesenter allerede midtveis i uken. På onsdag red de mange utøverne i finalen i Norgesserien og deltakerne i NM for klubblag oppvarmingsklasser, og torsdag stod 1. avdeling i tre av de fire divisjonene i Norgesserien og 1. avdeling i NM lag presentert av Agria på programmet. Denne fredagen har det hele rullet videre for de omtrent 90 lagene som stiller til start dette året. Blant disse har nå også rytterne i 4. divisjon ridd sin første runde, mens deltakerne i 1. divisjon har hatt hviledag. Denne fredagen er det nå også klart hvilke klubblag som går videre til selve finalen av Norgesserien i 2. og 3. divisjon, samt i den prestisjetunge finalen for NM lag.

Godt i gang

Etter første stevnedag stod seks av de i alt 21 klubblagene i 3. divisjon 1.00 m presentert av Hööks med bare nuller i protokollene, mens utøverne på fire av totalt 17 lag i 2. divisjon 1.10 m presentert av Gjelsten Holding også visste å holde alle bommer oppe. Årets 1. divisjon 1.20 m presentert av OXER rommer i alt ti lag, og her var så langt ekvipasjene på Fredrikstad og Omegn Rideklubbs lag alene om å stå på null.

Årets NM for klubblag presentert av Agria går som tidligere år i klasser med hinderhøyde 1.25 m/ 1.30 m. På lik linje med Norgesserien, ris også lagmesterskapet over tre avdelinger over tre dager, der de to første avdelingene er kvalifisering til finaledagen, og tre av i alt fire ryttere på lagene er tellende. Etter første dag lå hele syv av de i alt 17 NM-lagene på null.

Ylva Høidal, Carmen Viskjer-Rød, Mira Høidal og Håvard Haldorsen Dragset ga Fredrikstad og Omegn Rideklubb en best tenkelig start på 1. divisjon i Norgesserien på torsdag. Foto: Helene Gjerde Aamdal/ NRYF

Samhold er viktigst

Fra start denne fredagen entret spente utøverne fra de i alt 23 klubblagene i 4. divisjon presentert av Felleskjøpet banen for første gang i konkurranse. Hinderhøyden var 0.80 m med bedømming feil og stil. Hele 16 av de i alt 23 lagene som stiller til start gikk null, og fra sidelinjen lød jubelrop og oppmuntringskommentarer man sjelden opplever på et stevne. Lørdag står 2. avdeling for tur, og i etterkant vet vi hvilke klubblag som har lyktes å ta seg gjennom det smale nåløyet til årets finale på søndag.

Vi griper fatt i Mikael Kolind, landslagleder for seniorene i Norges Rytterforbund, i det han kommer ut av dommerboden på Gjelsten Arena 1. Her har han nettopp avsluttet oppgaven som én av de to sprangstildommerne i 4. divisjon i Norgesserien 0.80 m og er fortsatt rørt over hva han tar del i denne stevnehelgen.

- Dette arrangementet er ett av de viktigste stevnene vi har i løpet av året, sier han begeistret. – Det er fantastisk å oppleve så mange tilreisende og fra sidelinjen få følge det enorme engasjementet som ligger i klubbene – med sjabrakker til ponnier og hester, klubbtøy på ryttere og årets beste stemning.

Mikael drikker brennende varm kaffe av dobbelt pappkrus, tråler mobilen for de seneste resultatene som har tikket inn på Equipe, og fortsetter:

- Vi ser mye god riding, men aller mest handler dette egentlig om samhold. Og det er jo det vi skal vokse på, slår han fast.

I dagens 1. avdeling i 4. divisjon av Norgesserien var det mye god riding å se, og også et fantastisk samhold rytterne i mellom. Her slipper topp tre-lagene fra Grenland Ryttersportsklubb, Sylling Rideklubb og Drammen og Omegn Rideklubb gleden løs for alvor. Foto: Helene Gjerde Aamdal/ NRYF

Mange lag klare for finale

For rytterne i både 2. og 3. divisjon i Norgesserien og de som rir NM for klubblag, var denne fredagen spesielt viktig. Nå skulle det nemlig avgjøres hvilke lag som ville lykkes i å ta seg videre til årets viktigste nasjonale sprangfinaler.

Først ut av lagene til start var ekvipasjene i 3. divisjon, der årets startfelt i utgangspunktet rommet 21 lag. Etter årets to første avdelinger er det nå klart at vi får et gjensyn med de seks lagene fra Hønefoss og Ringerike Rideklubb, Follo Hestesportsklubb, Tønsberg og Omegn Rideklubb, Seljord Idrettslag og Drammen Ryttersportsklubb. De to førstnevnte lagene er fortsatt feilfrie. Samtlige finalister tar med feilene fra de to første avdelingene inn i finalen i morgen, så foreløpig er alt åpent.

Banen ble deretter bygget om og hinderhøyden hevet to hull til 1.10 m for utøverne i 2. divisjon. Etter at den spennende 2. avdelingen var omme for utøverne på de 17 lagene, og regnet virkelig pøste ned på Linnesvollen, skulle det vise seg at begge lag fra Sandnes og Jæren Rideklubbb, Bærum Rideklubb, Bergen Rideklubb, Fana Hestepsortsklubb og Drammen og Omegn Rideklubb nå er klare for årets finale. Denne går også av stabelen i morgen.

Rytterne på lagene til Hønefoss og Ringerike Rideklubb, Drammen Ryttersportsklubb og Seljord Idrettslag viser med all tydelighet hvor gjevt det er å ha nådd finalen i 3. divisjon. Foto: Helene Gjerde Aamdal/ NRYF
Åtte lykkelige representanter fra Bærum Rideklubb og Fana Hestesportsklubb var blant utøverne som sikret finaleplass i 2. divisjon 1.10 m denne fredagen. Foto: Helene Gjerde Aamdal/ NRYF

Siste post på programmet denne fredagen var den viktige 2. avdelingen i årets NM for klubblag. Her inngikk blant annet åpen vanngrav som et obligatorisk hinder i trå med mesterskapsstatutt, men Frank Helks mesterskapsbane bød også på nok av andre utfordringer underveis, for feilene kom nokså spredt. Fem av de opprinnelige 17 lagene ble eliminert, mens de åtte lagene som nå er videre og skal møtes i finalen på søndag, er Drammen og Omegn Ridelubb, Larvik og Sandefjord Rytterklubb, Fana Hestesportsklubb, Sandnes og Jæren Rideklubb, Fredrikstad og Omegn Rideklubb, Arendal og Grimstad Rideklubb, Drøbak Rideklubb og Soma Ryttersportsklubb. På disse lagene inngår flere store rytterprofiler med mangeårig fartstid i toppsporten og verdifull mesterskapserfaring, så det er duket for en virkelig spennende finale over to omganger i 1.25 m/ 1.30 m med eventuell omhopping om tittel og medaljer.

At det er prestisjefylt å delta i NM for klubblag, vises tydelig av både start- og resultatlister og bildene av dagens topp tre-lag. Det er nå klart hvilke åtte lag vi får et gjensyn med i søndagens finale, og blant disse tre er Sandnes og Jæren Rideklubb, Drammen og Omegn Riddeklubb og Larvik og Sandefjord Rytterklubb. Foto: Helene Gjerde Aamdal/ NRYF

Resultater: