God på unghest i Frankrike

Da vi besøkte norske Elise Aaserud hjemme på Haras de Louravi i den lille, søvnige landsbyen Baizainville en halvtimes kjøretur sør for Paris for om lag to år siden, var mange tidligere planer realisert og nye planer på gang. Etter skadeavbrekk er hun nå for lengst tilbake i sporten for fullt.

Norskfranske Elise Aaserud er blant annet utdannet unghestberider og utvikler stadig nye fremtidshåp. Her med Furious de Louravi, som også denne helgen kun har hoppet feilfritt. Bildet er fra Saint-Lô den første helgen i juni. Foto: Privat
av
Sille Kasin

Sammen med den daværende samboeren - nå ektemannen, den franske topprytteren Raphaël Goehrs og familien hans, hadde hun vært med på å utvikle Eurojump, der man kan kombinere riding med skolegang, enten fysisk på skolen eller som fjernundervisning, og også videre studier eller yrkesretting innenfor hestenæringen. Og hun gledet seg virkelig til å ri de store internasjonale sprangklassene selv, i tillegg til å undervise og følge opp andre.

Men et stygt benbrudd satte norskfranske Elise, som etter sersjantutdanningen ved det franske militærakademiet, ENSO, ble uteksaminert som unghestberider og instruktør både i dressur, sprang og feltritt ved Centre Sportif d’Euquitation Militaire, CSEM, ved selveste Fontainebleau, tilbake som profesjonell rytter. Og det har tatt tid å komme tilbake etter skaden og også å bygge opp et knippe av gode spranghester å kunne konkurrere med, men nå er hun altså her, både i internasjonale rankingklasser og innenfor det super profesjonelle franske unghestsystemet.

Denne helgen har 30-åringen deltatt ved førsteutgaven av Compiègne Classic i les Hautes–des-Frances ved CSI3*-delen av stevnet med Vitellius des Dames (Diamant de Semilly x Urleven Pironniere*Vendee, og ved CSIYH1* de to syvåringene Furious de Louravi (Kannan x Allegreto og Fly Away Sunheup (Montender x L’Arc De Triomphe*Bois Margot).

Og unghestene, de har begge spesielt prestert godt denne helgen. Kannan-datteren Furious de Louravi fortsetter å imponere, har nemlig ikke rørt en eneste bom gjennom hele stevnet og har vært høy plassert alle tre dager – først som delt første i det 61 ekvipasjer store CSIYH1*-feltet sponset av Grand Prix med hinderhøyde 1,30 m på fredag, deretter som nummer syv i 1,35 m sponset av Smart Jack på lørdag der stallkameraten Fly Away Sunheup hoppet inn til sjette, og til sist gjennom en sterk fjerdeplass i syvårsfinalen 1,40 m sponset av Lambey på avslutningssøndagen.

Elise Aaserud og talentfulle Fly Away Sunheup, her i Saint-Lô i Normandie den første helgen i juni. Foto: Privat

- Det er en lykke å få sitte på disse unghestene, deler Elise jublende på sosiale medier. - Furious de Louravi er et mirakel, sånn som hun har utviklet seg disse tre seneste årene! Først debuterte hun feilfritt i Grand Prix for syvåringer i begynnelsen av juni og nå dette! Og Fly Away Sunheup! For et talent, og alltid like lynrask med sin naturlige hurtighet.

De nærmeste dagene blir det nå hjem til Haras de Louravi for arbeidsomme Elise Aaserud, slik at de tre hestene som har vært til start denne helgen ved Compiègne Classic, får hvile litt inn i mellom slagene. Og deretter venter Deauville som første stopp på et travelt stevneprogram, og som for unghestenes del etter all sannsynligvis ender med finaler på verdenskjente Fontainbleu, der de største Selle Francais-talentene møtes under "La Grande Semaine".

Resultater: