God mesterskapsstart og norsk seier

Så langt ser det lyst ut for de norske kuskene i Nordisk baltisk mesterskap i kjøring på Flyinge. På åpningsdagen ble det kjørt god norsk ponnidressur, og denne torsdagen sikret Frida Svartangen like godt dressurseier i U25 på dette som er karrierens første utenlandstur.

Frida Svartangen og Lyheims Lissi sikret populær norsk U25-seier i dressur og har dermed også sikret seg en strålende start på mesterskapet. Foto: Elisabeth Anderssen
av
Sille Kasin

Nordens beste kusker er for tiden samlet på Flyinge Kungsgård i Skåne til Nordisk baltisk mesterskap i kjøring i tidsrommet 19. – 23. juli. Og en mer passende ramme for et internasjonalt hestesportsarrangement skal man vel lete lenge etter. For her snakker vi mye hestekunnskap og flerfoldige hundre år lange tradisjoner samlet på ett brett. I dag er riksanlegget et internasjonalt anerkjent sentrum for utdanning, forskning, avl og sport, men allerede på 1100-tallet, var Flyinge kjent for hestehold og avlsvirksomhet. I 1661 ble nasjonalstutteriet opprettet, og her ble også den svenske varmblodsrasen utviklet på 1800-tallet og videre frem til alt hva vi forbinder med disse populære sportshestene i dag.

Skånska Körsellskapet står som arrangør av årets Nordisk baltisk mesterskap og inviterer først e mange utøverne til dressurkjøring de tre første konkurransedagene. Deretter blir det fartsfylt maraton på lørdag, og til sist avsluttes det hele med presisjonskjøring på søndag. Lørdag blir det også kuskefest for årets NBC-utøvere og støtteapparatet deres.

De fem norske seniorkuskene i enbet ponni – Simon Lande/ Dalbys Maisol, Lise Irene Kosmo Glyseth/ Blikra Admiral Doffen, Øyvind Mikkelsen/ Kraneveld´s Giovanni, Frida Kristin Hansen/ Athukens Evina og Tommy Løvberg/ Sølvgut – stod for en fenomenal innsats i årets åpningsklase, som ble kjørt allerede i går på selve åpningsdagen. Og mens den uhøytidelige åpningssammenkomsten ved NBC 2023 foregikk på Flyinge, stod blant andre norske Simon Lande for karrierebeste, kan NRYFs landslagsleder i kjøring, Linn Støkken Nielsen, begeistret fortelle – etter han kjørte inn til fjerdeplass med 47.54 i straff:

- Når det gjelder ponniene, så må jeg jo få fremheve Simon, fastslår hun blidt. – Han leverer det beste programmet jeg har sett ham kjøre. Det er godt gjort under et mesterskap. Jeg er også fornøyd med de andre ponniene våre – på løpende bånd i riktig ende av lista, smiler hun.

En stolt og glad landslagsleder Linn Støkken Nielsen og trener Jeanette Lund Støen ser Frida Svartangen sikre norsk U25-seier i enbet ponni under karrierens aller første utenlandstur. Fot: Elisabeth Anderssen/ NRYFh

Og denne torsdagen ble det altså norsk seier i U25-klassen ved Frida Svartangen og fjordhesten Lyheims Lissi - etter at de to avsluttet dressuren til 52.33 i straff.

- I dag får vi en seier i dressuren med Frida, bekrefter landslagslederen glad. – Det er helt fantastisk med tanke på at hun er i utlandet for første gang. De øvrige ungkuskene klarer seg også veldig fint og kjører akkurat som planlagt, avslutter hun.

I morgen, fredag, venter nok en dag med dressurkjøring. Da er det utøverne i enbet hest junior og senior som skal ut og teste formen på sin første mesterskapsdag på historisk grunn på Flyinge Kungsgård under NBC i kjøring.

Resultater: