God finalestart

Endelig er det i Omaha, Nebraska i USA det skjer, og det til overmål i tre grener. Verdenscupfinalene i dressur, sprang og etter hvert også voltige, er med andre ord i gang – og så også for Victoria Gulliksen med karrierens første deltakelse i den prestisjetunge sprangfinalen.

av
Sille Kasin
Victoria Gulliksen og Equine America Papa Roach presterte godt i den innledende runden. Vi krysser nå fingrene for en god andrerunde i natt norsk tid, slik at vi får et gjensyn med den populære duoen i selve finalen på lørdag. Arkivfoto: NRYF

Dressurrytterne var først ut under årets finalearrangement i Omaha og innledet med å ri World Cup Grand Prix presentert av Havensafe Farm på åpningsdagen. Denne klassen tjener som kvalifisering til den avsluttende Grand Prix Freestyle der årets finalevinner vil bli kåret,og avgjør også startrekkefølgen der. Årets finalefelt består av 15 ekvipasjer, da en av de antatt sterkeste utfordrerne, nederlandske Dinja van Liere og den 11 år gamle KWPN-hingsten Hermes N.O.P. (Easy Game x Flemmingh) trakk seg, og alle de øvrige klarte kvalifiseringskravet på minst 60 % med gode marginer.

I utgangspunktet rommet årets finalefelt i dressur 16 utøvere. Etter den innledende Grand Prix-klassen gjenstår 15 finalister i årets freestylefinale som går av stabelen på fredag. Foto: ©FEI/Richard Juilliart

På vei mot ny tittel

Tyske Jessica von Bredow-Werdl, som måtte stå over fjorårets VM i Herning på grunn av barnefødsel, stiller som tittelforsvarer og er også regjerende olympisk mester etter å ha begeistret dressurverdenen med prestasjoner til over 80 % gjennom de to seneste årene. Etter at hun var tilbake på konkurransebanen i høst, fortsetter hun å briljere og toppet ikke uventet listene i årets innledende World Cup Grand Prix med den 16 år gamle trakehneren TSF Dalera BB (Easy Game x Handryk).

Men seiersprogrammet inneholdt ikke bare mange minneverdige høydepunkter som blant annet piaffe og passage og den lettheten og harmonien som vi forbinder ekvipasjen ned fra tidligere, men også enkelte feil som rytteren selv beskrev som kostbare hikk. I det innledende holdtet oppplevde vi for eksempel en svært urolig Dalera som ikke ville stå stille, og det første enerbyttet i serien var heller ikke som best.

- For å være ærlig, så var hun så heltent, at jeg var heldig som ikke opplevde de virkelig kostbare feilene i dag, bekrefter Jessica von Bredow-Werdl i etterkant av seieren til 79.922 %. – For eksempel syntes hun det var helt unødvendig å gjøre holdt fra start. Men jeg er veldig fornøyd. Hesten min har fløyet helt hit til Amerika og er full av energi og ønsker å prestere. Hun var bare litt vel energisk i dag. Hun var elektrisk. Men hun er i super form og prøvde virkelig å fokusere på meg.

Ekvipasjen ser altså ut til å være på rett vei til å kunne forsvare fjorårstittelen sin. Flere andre av de startende leverte også gode, harmoniske programmer, men enkelte av disse opplevde også enkelte utfordringer underveis.

Mye tyder på at tittelforsvarer Jessica von Bredow-Werdel og TSF Dalera BB er på vei mot nok en tittel. Foto: ©FEI/Richard Juilliart

Flere gode konkurrenter

Isabell Werth var for eksempel blant dem som hadde synlige problemer underveis, men som i kjent stil tok seg inn etter virkelig å ha jaktet hvert eneste poeng med sin 13 år gamle tyske sportshest Quantaz (Quaterback x Hohenstein) utover i programmet. Dermed ble de nummer to i årets Grand Prix-kvalifisering med en totalscore 77.485.

Nanna Skodborg som blant annet bidro til populært laggull på hjemmebane under VM i Herning i august, ble nummer tre med sin nye makker, den 15 år gamle oldenburgervallaken Merrald Blue Hors Zepter (Blue Hors Zack x Wolkentanz II), etter å oppnådd en totalscore på 76.165 %, mens tyske Ingrid Klimke sikret fjerde med den 15 år gamle hannoveranervallaken Franziskus FRH (Fidertanz x Alabaster) etter å ha ridd inn til 75.543 %. Vertsnasjonens Steffen Peters sikret på sin side en populær femteplass på den 15 år gamle KWPN-vallaken Suppenkasper (Spielberg x Ips Krack C) med 74.581 prosentpoeng.

Solid norsk sprangstart

Et annet stort høydepunkt i Omaha i dag kom med første del av årets verdenscupfinale i sprang, der vår egen Victoria Gulliksen skaper historie som første kvinnelige norske utøver noensinne bak tøylene på sin firbente makker, den 14 år gamle hannoveranervallaken Equine America Papa Roach (Perigueux x Zeus). Startfeltet i årets Longines FEI Jumping World Cup™ finale har fulgt det samme oppsettet som under årets arrangement helt tilbake til 1981, og rommer 40 ekvipasjer.

40 spente sprangutøvere er på plass i Omaha under årets verdenscupfinaler. Blant disse er vår egen Victoria Gulliksen som står litt til høyre for rytteren i gul jakke, Yuri Mansur. Foto: ©FEI/Richard Juilliart

Portugiseren Bernardo Costa Cabral og team bød på en krevende bane på åpningsdagen, der CHI Health Center Omaha Arena var fylt med 1.60 m høye hindere og tre kombinasjoner. I og med at klassen var skrevet ut med C-bedømming, opererte den meritterte banebyggeren ikke med en maksimaltid, men inviterte ekvipasjene til en tidshopping der hvert riv ble konvertert til tre straffesekunder.

Etter en vel gjennomført første omgang natt til denne torsdagen, rir Victoria Gulliksen nå andre omgang natt til fredag norsk tid. Her starter den norske ekvipasjen som nummer 18 etter å ha pådratt seg ett riv i den ellers solide åpningsrunden, og der det forsmedelige rivet på A-elementet i kombinasjonen 11A-B altså ble konvertert til tre straffesekunder.

Perfekt plan

Verdens høyest rangerte sprangrytter for tiden, svenske Henrik von Echermann, red sist ut med sin fabelaktige partner, den 13 år gamle BWP-vallaken King Edward (Edward x Feo). Og verdenseneren, den dobbelte verdensmesteren fra Herning 2022 og den regjerende OL-mesteren i lag, han innfridde alles forventninger og inntok den foreløpige plassen i førersetet etter en feilfri runde og en lynrask tid.

- Det var en perfekt start. Jag er veldig glad og takknemlig for hvordan King Edward hoppet i dag. Underlaget var litt tungt på slutten av klassen, men han jobbet fantastisk på, uttaler Henrik von Eckermann da foreløpig ledelse i årets finale var sikret.

- Det var en fordel å starte sist i klassen, for da kunne jeg se hvor raskt man måtte ri, forklarer han.

Verdensener Henrik von Eckermann er på titteljakt i Omaha med Prince Edward, som utvilsomt er en av verdens beste hester. Foto: FEI

Britiske Scott Brash og den 14 år gamle BWP-vallaken Hello Jefferson (Cooper van de Heffinck x Irco Mena) suste inn til ledelse på 59.23 fra start nummer 13, og slik kunne Eckermann legge en plan for hvordan han skulle være raskere – og klarte det, med en margin på 12 hundredels sekund.

- Selvsagt la jeg en plan, bekrefter han. - Jeg visste allerede da jeg så Scott, at om planen min holdt, så kunne jeg være raskere enn ham, etter som jeg kunne dra inn et par galoppsteg. Inn til det siste hinderet la for eksempel mange ti, men jeg visste at jeg lett kunne legge ni. Og det var vel det som gjorde at vi fikk nesen først over mållinjen, smiler han. – Det er helt herlig å ha fått en sånn start, men det er langt igjen. Jeg får bare holde fokus i morgen – natt til fredag skandinavisk tid, og så får vi se hva som hender etter dette, smiler han.

Tett i toppen

Scott Brash og Hello Jefferson knep andreplassen, mens tyske Daniel Deusser red inn til tredje med Scuderia 1918 Tobago Z. Hakk i hæl endte sveitsiske Pius Schwizer med Vancouver de Lanlore (Toulon x Le Tot De Semilly) som nummer fire, mens svenske Wilma Hellström leverte en fantastisk velridd runde med sin tolv år gamle SWB-hoppe Cicci BJN (Ci Ci Senor Ask x Tornesch) og kapret vel fortjent femteplassen. Danske Andreas Schou og 12 år gamle Darc De Lux (Darco x Contender) presterte også flott, og ble nummer seks.

I forkant av de videre sprangrundene er alt fremdeles svært åpent, da enkelte av forhåndsfavorittene ikke helt innfridde fra start, og flere tøffe runder fortsatt venter før det hele avgjøres på sprangbanen på lørdag.

Spennende fortsettelse

Med hele tre grener på programmet i Omaha, går utøverne og også publikum lange og travle dager i møte. Denne torsdagen inntar utøverne i voltige arenaen for første gang og avgjør det hele med freestyle på lørdag etter en vel fortjent hviledag på fredag.

Natt til denne torsdagen norsk tid rir Victoria Gulliksen og hennes øvrige konkurrenter nok en 1.60m-klasse med eventuell omhopping for feilfrie ekvipasjer, der resultatene konverteres til poeng på lik linje som i den innledende runden. Deretter venter en vel fortjent hviledag også på sprangrytterne på fredag, mens slaget om årets dressurtittel pågår. Til sist blir det hele avsluttet på sprangbanen på lørdag. Her møtes først de 30 beste etter de to innledende rundene, før til sist slaget om tittelen skal stå i en fjerde og siste runde blant årets 20 beste.

FEI-TV har sendinger fra alle tre grener under årets verdenscupfinalearrangement i Omaha, og konkurransene kan blant annet også følges på svensk og dansk TV. Se oversikt her:

Merk at du også kan også se høydepunkter fra sprangfinalen onsdag den 12. april klokken 19:15 på Eurosport 1.

Resultater og startlister, alle tre grener:

Foreløpig poengoversikt - sprang: