God avslutning på Falsterbo-banen

Den to uker lange hestefesten på Falsterbo i Skåne ble avsluttet med norske premier og rankingpoeng ved femstjernersdelen av stevnet – både i ordinære sprangklasser, derby og i den prestisjetunge finalen for syvårs.

I Lolita HS har Johan Gulliksen en riktig fin syvåring. Søndag satte han punktum for et vellykket Falsterbo Horse Show med en sterk femteplass - som eneste norske finalist i årets unghestfinaler. Foto: Per Torp/ aabyfoto.dk
av
Sille Kasin

Helt tilbake til 1920 har Falsterbo stått som vertskap for hestesportsarrangementer, og årlig slår flere av sportens toppnavn både i dressur og sprang ring om den internasjonale delen av showet. Der har begge grener plass. Og som sveitsiske Steve Guerdat sier i forbindelse med årets to store seiere ved CSIO5*-delen av stevnet denne helgen:

- Falsterbo Horse Show er et fantastisk arrangement og et av sportens beste stevner både for hester og ryttere. Jeg simpelthen elsker å være her.

De to norske utøverne Johan Gulliksen og Geir Gulliksen er åpenbart også glade for å ha vært på plass under årets utgave av FHS. For ikke bare er de årvisse deltakere under andrehelgen som rommer den internasjonale femstjernersdelen av stevnet. De plukker også premier og jakter rankingpoeng.

Torsdag deltok både Johan og Geir Gulliksen i første kvalifisering til Falsterbo Grand Prix, som ved siden av nasjonshoppingen er hovedklassen under Falsterbo Horse Show. Her ble status fem feil for Johan med Harwich VDL (Arezzo VDL x Darco) og åtte for Geir med velkjente VDL Groep Quatro (Quaprie Bois Margot x Caleto I).

Fredag gikk Johan deretter null med Mylord Myles (Mylord Carthago *HM x Corofino II) i Agria Trophy II og kvalifiserte seg dermed til derbyklassen på lørdag, mens Geir håvet inn en god 13. plass i 1.50 m-klassen med VDL Groep Quatro på lørdag. Runden tjente som 3. kvalifisering til Falsterbo Grand Prix, der for øvrig nåløyet er svært trangt for å komme med. Her prioriteres nemlig Nations Cup-rytterne eller tidligere vinnere av CSIO5* Grand Prix-klasser gjennom sesongen.

Årets vinnere av Falsterbo FEI Nations Cup ™ 1.60 m på fredag ble for øvrig Sveits, som nå topper sammenlagtlisten i 1. divisjon i den vesteuropeiske ligaen foran Tyskland og Belgia, når nå to kvaliffiseringsrunder på henholdsvis Hickstead og under Dublin Horse Show gjenstår.

Lørdag markerte Johan seg positivt i hele to klasser, først i Falsterbo Derby presentert av Agria og deretter i Bollinger Trophy Six Bar. I sistnevnte ble det en fin fjerdeplass med ni år gamle Mylord Myles. Vallaken var også Johans derbyhest.

Falsterbo Derby har stått på programmet helt siden 1969. Da sørget Jana Wannius, showpresidenten selv, for populær seier. Lørdag gjorde Steve Guerdat historisk hat trick da han gikk til topps med den ni år gamle hingsten Easy Star de Talma (Quick Star x Opium e Talma). Underveis ble den sveitsiske superstjernen og den firbente derbydebutanten klappet og heiet frem av et entusiastisk publikum. - For derby er gøy, ikke bare for hester og ryttere, men også for publikum!

Både hester, ryttere og publikum trives med forholdene og atmosfæren under Falsterbo Horse Show. Illustrasjonsbilde; Mari Bjørgan

Årets derbyfelt rommet 19 ekvipasjer, og blant rytterne var flere derbyspesialister. Hat trick-vinner Steve Guerdat er blant de mange som ser derbyklasser som et ledd i utdanning.

- Derbyklasser er en bra erfaring å ta med seg og lærer både ryttere og hester noe nytt. Hestene og rytterne går alltid ut fra banen som bedre, uttalte han på svensk fjernsyn i forkant av årets klasse.

Steve Guerdat og derbydebutant Easy Star de Talma var i en klasse for seg og vant både kvalifiseringen og selve Falsterbo Derby. Foto:Per Torp/aabyfoto.dkn
Johan Gulliksen og Mylord Myles viste tydelig at de trivdes på derbybanen. Foto: Per Torp/ aabyfoto.dk

I spissen for det svensktyske banebyggerteamet stod Frank Rothenberger og norgesvennen Fredrik Malm. De inviterte til en krevende 1200 m lang 1.50 m-bane med 19 blandete hindre og 22 sprang, og der tempoet virkelig måtte holdes oppe. Her var alt fra vanngraver, grinder ut av banen, en stor bankett og steinmurer, og særlig i siste del av banen kom det mange feil. Dette felte blant andre vår egen Johan Gulliksen. Han innledet fantastisk godt i første halvdel av banen, men måtte etter hvert se tolv feil komme opp på tavlen. Årets derbyinnsats med Mylord Myles holdt imidlertid til en fin tolvteplass i det tøffe selskapet.

En av sesongens store prøvesteiner for de unge spranghestene er finalene for fem-, seks- og syvåringer under på avslutningsdagen av Falsterbo Horse Show. Tidligere under stevnet har vi sett at Johan Gulliksen har en riktig så spennende syvårs i Lolita ES (Mosito van het Hellehof x Tornesch). I går hoppet KWPN-hoppa inn til en sterk femteplass i 1.40 m Horseware Championship, og dermed fikk Johan et riktig så hyggelig punktum på den ikoniske internasjonale gressmatten på Falsterbo.

Under rytter J0han Gulliksen viste Lolita HS mange av konkurrentene bakskoene. Under Horseware Championship for syvårs ble det bare nullrunder. Foto: Per Torp/aabyfoto.dk

Resultater: Longines Timing