Glade vinnere i Top Spec Cup

Etter at mesterskapsrytterne var ferdige med sine klasser, og tre medaljesett var delt ut denne søndagen, var turen endelig kommet til årets finalister i Top Spec Cup. Og etter dagens tredje og siste avdeling ble det klart. Tilbake stod Alva Sjøkvist Krohn og Philippa Porskrog Heiestad som årets vinnere.

Alva Sjøkvist Krohn og Philippa Porskrog Heiestad va blant de aller gladeste ponnirytterne i Grenland denne søndagen - med hver sin finaleseier i Top Spec Cup 2021. Foto: Sille Kasin
av
Sille Kasin

Gjennom hele helgen har spenningen vært til å føle på, og først denne søndagen kunne små skuldre igjen senkes. For - for mange av de i alt 32 yngste utøverne på plass i Grenland, har nemlig deltakelse i finalen i selveste Top Spec Cup vært et hovedmål og stått som et høydepunkt for sesongen. Trist ble det derfor selvsagt for enkelte da det ikke helt gikk veien på denne viktige finaledagen, og desto morsommere ble det for dem som virkelig lyktes da det gjaldt som mest.

Blant dem som uten tvil kan se tilbake på en flott stevnehelg med gode runder alle tre dager, er selvsagt topp tre i årets finaler for henholdsvis ponni kategori III og ponni kategori II og I slått sammen.

For Alva Sjøkvist Krohn fra Hasle Hestesportklubb, som gikk helt til topps i Top Spec Cup-finalen for treerponnier gjennom tre glitrende nullrunder som eneste startende i feltet, ble dagens glede dobbel. For ikke bare red hun den 21 år gamle ponnien sin, Hillin Siwsan, inn til seier i den populære cupen. Hun vant nemlig også Mariero Pony Trophy for kategori III sammenlagt.

- Det var veldig gøy at vi gikk feilfritt i dag også, og at vi dermed vant, sier Alva. - Skikkelig gøy, smiler hun – mens mamma med all rett også er glitrende glad på datterens vegne.

For det er selvsagt stort å vinne selveste finalen i Top Spec Cup for en ung ponnirytter, og ikke minst i et format der sportens yngste virkelig får en aldri så liten forsmak på mesterskap, der alle runder teller, og feilpoengene blir stående og summert til slutt. 11-åringen forteller at hun har hatt ponnien sin i omtrent ett og et halvt år, men at den allerede er 21 år nå. Og i tillegg har den hatt fem føll – uten at det ser ut til å ha gjort henne det ringeste.

Philippa Porskrog Heiestad fra Drammen Rideklubb ble nummer to med Ballyanchor Jigsaw, mens Sandnes og Jæren Rideklubbs Leander Kismul Fostenes kapret tredjeplass i åretsfinale med April’s Fool.

Men Philippa ga seg ikke med det. I dagens andre finale gikk hun nemlig helt til topps – og det til og med på låneponnien Lundgreens Amazing Dancer.

- Det var jo gøy, da, bekrefter den 11 år gamle drammensrytteren etter altså å ha gått til topps i finalen i Top Spec Cup for ponni kategori II og I. - Det var ikke helt forventet med ett tidsfeil, men det kan jo gå sånn som det går, ler hun. Gjennom alle tre dager har jeg klart å holde alle bommene oppe, så det gikk jo kjempebra, Og både tante Toril (les: Hemingby) og mamma var fornøyde med ridingen min. Selv er jeg veldig fornøyd med ponnien, ni år gamle Lundgreens Amazing Dancer. Det er Lin Lundgreen som eier henne, og jeg er kjemeglad over å få låne denne nydelige toeren, da, avslutter hun.

Som nummer to i dette finalefeltet der hele 22 ekvipasjer stilte til start, ble Hedda Solberg Jacobsen og Jahrs Flashjack fra Malvik Rideklubb, mens Else-Victoria Syversen Verstegen fra Kongsvinger og Omegn Rideklubb kapret tredjeplassen med Dark Boy. Plassert ble også Siri Løvhøiden Klemmestad og Tullaree Spirit fra Hønefoss og Ringerike Rideklubb og Malene Vetaas og Polyanna III fra Bergen Rideklubb – som henholdsvis nummer fire og fem.

To jenter som også gledet seg stort over opplevelsene under årets innendørsmesterskap, var blomsterpikene Matilde og Lea Nora fra arrangørklubben, Grenland Ryttersportsklubb. Og spesielt stas var det selvsagt å hjelpe til under de tre INM-klassene, og til og med ha på bunad på en nesten vanlig søndag.

- Det er første gang jeg er blomsterpike, for vanligvis pleier jeg å stå på banen eller hjelpe til i kiosken, forteller 11 år gamle Matilde. Uten h. Og jeg vet jo ikke om jeg selv kommer til å delta i et mesterskap med Stella – eller egentlig Nørrelunds Stratego som jeg deler med søsteren min, men.dette er veldig gøy! Og det synes Lea Nora også!

- Det har vært veldig gøy, bekrefter 9 år gamle Lea Nora. Og alle var veldig flinke til å ri, synes jeg, smiler hun.

Lea Nora har selv en egen ponni som heter Teddy, men om hun kommer til å ri den innendørs i mesterskap på Vallermyrene når hun bare blir gammel nok, se det får tiden vise.

Resultater:

Øverst på pallen i årets Top Spec-finale for ponni kategori III tronet de tre glade rytterne Alva Sjøkvist Krohn, Philippa Porskrog Heiestad og Leander Kismul Fostenes . Foto: Sille Kasin
Etter flott innsats i tre avdelinger kunne Philippa Porskrog Heiestad, Hedda Solberg Jacobsen og Else-Victoria Syversen Verstegen juble over topp tre-plasseringer i Top Spec Cup for kategori II og I. Foto: Sille Kasin
Lea Nora og Matilde skjøttet oppgaven som blomsterpiker, og hvem vet? Kanskje er de selv INM-utøvere eller fremtidige deltakere på ponni i Top Spec Cup om ikke så altfor mange år? Foto: Sille Kasin