Sprang

Fullt hus i Aachen

- En helt surrealistisk opplevelse, forteller 22 år gamle Jenny Krogsæter om deltakelsen under ett av sportens desidert mest prestisjetunge arrangementer.

Jenny Krogsæter/Laurier/sprang/nryf
- Det var 40 000 tilskuere, og stemningen var som på en fotballkamp, forteller Jenny Krogsæter om CHIO Aachen. Her med 13 år gamle Laurier som var makker i fredagens RWE Prize of North Rhine-Westphalia 1.60 m. Foto: NRYF
av
Sille Kasin

Når vi snakker om sport, er mange enige om at tennis har Wimbledon og Roland Garros, fotball har Wembley, og hestesporten har Aachen. For så ikonisk er nettopp CHIO Aachen, der om lag 360.000 publikummere og utøvere i hele fem ulike grener nylig har vært samlet .

Punktum for årets store heste- og folkefest CHIO Aachen ble satt søndag ettermiddag – etter at det tallrike publikummet fra nær og fjern og en rekke av sportens største navn innenfor sprang, dressur, feltritt, kjøring og voltige hadde fått sitt på stevneplassen Soers gjennom hele ti dager. Og start- og resultatlistene fra årets utgave av dette tradisjonsrike arrangementet med røtter helt tilbake til 1898, inneholdt hyggelig nok altså også ett norsk navn.

Mens tennis har Wimbledon og Roland Garros, og fotball har Wembley, har hestesporten Aachen. Illustrasjonsbilde fra fjorårets CHIO Aachen. Foto: CHIO Aachen

Med de beste av de gode

Etter at Jenny Krogsæter ble tatt inn på fullt program ved Young Riders Academy 2024, åpner mange muligheter seg for den talentfulle sprangrytteren. Disse seneste dagene har derfor blant annet ungrytteren som fyller 23 år i august, fått muligheten til å møte de beste av de gode under selveste CHIO Aachen.

Jenny, som gjennom de seneste årene har hatt base som yrkesrytter i Belgia hos Phillipaerts-familien og rir med store internasjonale fremganger, hadde med seg de to hestene Delphi MZ (Diamant de Semilly x Air Jordan Z) og Laurier (VDL Zirocco Blue x Chin Chin) i CSIO5* 1.45 m - 1.60 m og åtte år gamle Emeraude de Isola LZ (Emerald x Moujik de Sohan) i CSIYH1* Sparkassen-Youngsters-Cup.

Laurier får en vel fortjent klapp etter innsatsen på mektige Soers arena, der 40.000 publikummere fulgte Jennys runder. Foto: NRYF

En helt surrealistisk opplevelse

- Aachen var en helt surrealistisk opplevelse! Jeg tror ingenting kan sammenlignes med hvordan det er å komme inn på en så stor gressbane med en helt syk atmosfære og bare kjenne at hestene vokser og hårene på kroppen reise seg, forteller Jenny opprømt i etterkant av det ikoniske stevnet.

Selv gjennomførte den norske rytteren flere gode runder med alle tre hester og kunne også innkassere en flott niendeplass me Delphi MZ i VBR-Prize 1.45 m på fredag.

- Aachen er et stevne som mange kun får oppleve én gang i livet, men som den yngste i startfeltet, håper jeg på å kunne komme tilbake til det «hellige gresset» en dag i fremtiden, smiler hun. - Det var 40 000 tilskuere, og stemningen var som på en fotballkamp, bekrefter Jenny leende. - Fullsatt hele tiden. Jeg tror aldri vi har opplevd så engasjert publikum på noen andre stevner, avslutter hun.

Jenny Krogsæter/ sprang/ hest/NRYF
For stevnets yngste utøver ble minner for livet skapt på Soers ikoniske gressmatte i Achen. Foto: NRYF

Tysk suksess på hjemmebane

For vertsnasjonen Tyskland skulle årets utgave av CHIO Aachen vise seg å bli en triumf – med blant annet individuelle seiere i fire av fem grener på avslutningssøndagen. Tysk på toppen av pallen ble det også i lagkonkurransen i dressur på torsdag, og også i voltige i Prize of Sparkasse, både i Pas de Deux og i årets offisielle lagkonkurranse.

Mens den tidligere tyske EM-vinneren André Thieme trakk lengste strå i den uhyre spennende omhoppingen i Aachen Rolex Grand Prix 1.60 m med DSP Chakaria (Chap 47 x Askari 173) søndag ettermiddag i kamp med tre andre ekvipasjer, red Tysklands ubestridte dressurdronning Isabel Werth imponerende nok inn til sin 15. seier i Freestyle Grand Prix under CHIO Aachen. Dansepartner var denne gangen var Wendy de Fontaine (Szuan 2 x Soprano), og sammen ble de to belønnet med utrolige 89.095 prosentpoeng for et nærmest prikkfritt program.

Mer tysk jubel skapte også den individuelle gullvinneren i feltritt fra OL Tokyo 2020, Julia Krajewaki bak tøylene på Nickel 21 (Numero Uno x Lorentin) i årets SAP-Cup. Etter at ledende Michael Jung med FischerChipmunk FRH (Contendro I x Heraldik xx) - hesten som for øvrig årets vinner tøylet inn til seier under CHIO Aachen 2018 – valgte å stå over søndagens utholdenhetsprøve, skulle nemlig innsatsen over tre dager vise seg å holde til seier – først med en bunn solid dressurprøve til 23.90 i straff, etterfulgt av en feilfri runde på sprangbanen og til sist gjennom en sterk runde i terrenget.

Seier ble det også for den tyske tittelforsvareren i kvinnenes individuelle kür, Kathrin Meyer, etter at hun lå som nummer to etter innledende dag og deretter viste seg frem på beste vis i lørdagens freestyle.

Premiegrossist Richard Vogel som også er én av Tysklands heteste medaljekandidater i sprang i OL Paris i juli, vant både årets unghestfinale med Zirocco Blue-sønnen Levi Noesar, og ble nummer tre i Rolex Grand Prix med United Touch S (Untouched x Lux Z), ble belønnet med prisen som stevnets mest velridende sprangrytter, mens tyske Frederic Wanders strøk av gårde med prisen for stevnets beste dressurrytter sammenlagt.

André Thieme/ sprang/ hest/ nryf
En lykkelig vinner av Rolex Grand Prix CHIO Aachen 2024 på hjemmebane - André Thieme med DSP Chakaria . Foto: CHIO Aachen/ Franziska Sack

Resultater:

Relaterte artikler