Full klaff i verdenscupen

Søndagens verdenscuprunde i Amsterdam gikk akkurat slik vi med norske øyne hadde håpet. Victoria Gulliksen og Equine America Papa Roach leverte nemlig over toppen av stativene da det gjaldt som mest, og duoen er nå klar for karrierens første verdenscupfinale.

Formsterke Victoria Gulliksen og Equine America Papa Roach viste mange konkurrenter bakskoene i helgens verdenscupkvalifisering. Nå er de klare for karrierens aller første finale. Arkivfoto: NRYF
av
Sille Kasin

Nettet begynner nå virkelig å snøre seg sammen for sprangrytterne som ser deltakelse i verdenscupfinalen i Omaha, Nebraska som ett av sesongens store mål. Før det blir klart hvem av de 18 beste fra den vesteuropeiske ligaen som sikrer USA-billett og plass i årets finale, gjenstår nå nemlig kun to muligheter for plukke poeng – etter at nederlandske Jumping Amsterdam stod som vertskap for sesongens tolvte kvalifisering denne søndagen.

Nervepirrende poengjakt

Victoria Gulliksen har vært på nervepirrende poengjakt gjennom hele sesongen fra verdenscupåpningen ble hoppet i gang på Telenor Arena under Kingsland Oslo Horse Show i oktober, og var Norges representant under Jumping Amsterdam denne helgen. Og spenningen var virkelig høy i forkant av dagens runde, for 30-åringen kan se tilbake på en aldeles strålende sesong med sin Equine America Papa Roach (Perigeux x Zeus) og lå godt an i sammendraget, men måtte likevel innkassere noen flere poeng denne søndagen for å kunne være sikret verdenscupfinale i USA i april.

Hun delte dermed skjebne med flere øvrige ryttere, for først når sesongens to siste kvalifiseringer i først Bordeaux, Frankrike allerede neste helg og så til sist i Göteborg i slutten av februar er omme, vet vi med sikkerhet hvem som blir årets finalister – selv om ting nå falt på plass for enkelte allerede i Amsterdam denne søndagen.

To hindre felte mange

Dagens startfelt i Longines FEI Jumping World Cup™ presentert av EuroParcs rommet 36 deltakere, og det nederlandske banebyggerteamet med Louis Konickx og Quintin Maertens i spissen bød på en både stor og teknisk 1,60 m-bane etterfulgt av omhopping på tid. Sveitsiske Alain Jufer og Dante MM (Diarado x Luxius) var først ut og satte nullen fra start uten nevneverdige problemer, og det var nok derfor de som så for seg at det kom til å bli mange feilfrie denne søndagen på fullsatte RAI Amsterdam.

Men slik gikk det slett ikke, for til sist stod kun åtte ekvipasjer på null og var klare for omhopping. Linjen på diagonalen fra hinder nummer 7 til kombinasjonen 8 a – b ble kostbar for flere, og den mektige trekombinasjonen okser – okser – rekk sent i banen skulle også vise seg å by på utfordringer for mange og resultere i kostbare feil.

Fantastisk levert

Fra start i omhoppingen skulle Alain Jufer og Dante MM vise seg å virkelig ha en kanondag, for nok en gang satt nullen. Lett, ubesværet og også raskt holdt innsatsen til sist til en god fjerdeplass for den sveitsiske ekvipasjen.

Neste rytter ut var så Jodie Hall Mcateer med Salt’n Peppa (Stoltzenberg x Escudo). Det britiske stjerneskuddet har ridd hesten sin med store fremganger både som junior og ungrytter og nå altså på femstjerners nivå, men ville nok denne gangen litt vel mye, og valgt derfor å trekke seg halvveis. Slik endte de som nummer åtte.

Den formsterke brasilianske topprytteren Yuri Mansur som har plukket gode poeng disse seneste rundene, var deretter neste ut og sikret tredjeplassen med like raske Vitiki (Valentino x For Expo), mens Jur Vrieling til hjemmepublikummets store skuffelse fikk et kostbart riv med Fiumicino van de Kalevallei (Plot Blue x Nabab de Rêve). Dette holdt til en sjetteplass i klassen.

Og deretter stod endelig Victoria Gulliksen og hennes Papa Roach for tur. Med fullt fokus entret den samkjørte norske ekvipasjen arenaen, presterte fantastisk og holdt alle bommer oppe da det gjaldt som mest. Dermed er duoen nå klar for karrierens første verdenscupfinale etter å ha sikret femteplassen og 12 gode poeng til i sammendraget denne søndagen i Amsterdam. Victoria ligger nå på syvendeplass med totalt 47 poeng, og er dermed garantert en plass blant topp 18.

I bakre rekke bak vinner Julien Epaillard ser vi en minst like lykkelig Victoria Gulliksen med Papa Roach under premieutdelingen. Foto: FEI

Som i en drøm

- Det er en helt fantastisk følelse, stråler den populære norske rytteren i etterkant. - Man gjør ikke dette hver dag - å gå dobbel null i en verdenscup - så jeg er utrolig takknemlig for å ha en slik hest som Papa Roach som virkelig gjør det. Uten ham så hadde det ikke vært mulig!

Men at hun selv og den 14 år gamle makkeren hennes nå er klare for finale i USA i april, tok det tid før hun faktisk kunne ta inn over seg.

- At vi klarte det og er i finalen, har virkelig ikke sunket inn ennå, bekrefter hun til pressen. - For meg er det å nå finalen i verdenscupen første gang noensinne, en drøm som har gått i oppfyllelse, så det er bare helt utrolig gøy. Men jeg har vært nervøs siden jeg stod opp i dag morges, erkjenner hun. - Jeg har vært så utrolig stressa, men egentlig ikke for world cup-finalen, for jeg tenkte liksom at okay - er jeg ikke god nok, så er jeg ikke god nok. Men jeg bare visste jo at hesten min kan hoppe feilfritt, så da følte jeg bare enda mer press.

For at formen til Papa Roach var på topp, det hadde 30-åringen helt klart for seg allerede før start, og derfor var også egne skuldre ekstra høye, enda så rutinert som hun er.

- Jeg følte at han var i så veldig god form, og derfor ble jeg ganske nervøs, utdyper hun. - For når han er der, så vet jeg at han kan gå null. Og da er det bare meg – jeg - som må fokusere. Det var også så høyt der ute i dag, så stort og veldig vanskelig, legger hun til. - På en av okserne reddet han meg, for den var så bred at han trodde det var en rekk. Men så så han det i luften og bare dro opp bakbena – kjapt. Han er bare helt utrolig!

Og nå er det til stallen i Belgia for å hvile og virkelig igjen få sjanse til å lade batteriene.

- Nå skal han ha tre uker med bare turridning, som han pleier etter stevner. Han skal slappe av, og så gå litt på galoppsporet for å holde formen, sier Victoria som selv reiser til Spania med noen unghester. – Så er planen at jeg flyr hjem igjen iblant og rir ham på bakken. Tanken er et stevne i mars – og så finale i USA, avslutter hun med verdenscupens største smil denne søndagen.

- Jeg vet at hesten min ikke har den største galoppen, så jeg måtte legge en plan der vi kunne spare tid, smilte Julien Epaillard etter sesongens tredje verdenscupseier. Foto: FEI

Endringer i sammendraget

Til sist stod tre ekvipasjer igjen, og først ut av disse var franske Julien Epaillard - “the master of faster“ – på sin hjemmeavlete tiåring Donatello d’Auge (Jarnac x Hello Pierville). Den superraske runden sikret rytterens tredje verdenscupseier for sesongen, og han topper dermed sammendraget med gode 92 poeng – etter å ha skjøvet Henrik von Eckermann ned til andre på listen. Nestemann ut var Daniel Deusser som noe overraskende gjorde en kostbar feil som fikk konsekvenser både på hinder og også tidsmessig. Bak tøylene på rutinerte Scuderia 1918 Tobago Z (Otangelo x Mr Blue) endte dermed det tyske rytteresset som nummer syv. Gode poeng ble likevel sikret, og Deusser ligger dermed nå som nummer tre i sammendraget med 70 poeng, og byttet med dette plass med franske Kevin Staut som nå ligger på fjerde med totalt 63 poeng. Sveitsiske Edouard Schmitz og Quno (Quo Vadis x Cashandcarry) avsluttet det hele med en forrykende omhoppingsrunde som holdt til andreplass, og krabbet dermed et godt stykke opp i sammendraget. Han trenger nok fortsatt noen poeng for å være kvalifisert til start i verdenscupfinalen, og deler dermed fortsatt skjebne med en rekke andre.

Resultater og sammendrag:

Eurosport 1 viser én hel time med høydepunkter fra verdenscupen i Amsterdam TIRSDAG 31. januar kl. 18.00, så sett av tiden allerede nå!