Frankrike får VM-gullet etter antidopingsak

Frankrike rykker opp som gullvinnende lag i distanse-VM etter at Bahreins resultat strykes som følge av at en hest på deres lag har testet positivt på ikke-tillatte substanser. – Det er aldri ønskelig at medaljefordeling endres som følges av brudd på antidopingregelverket, men vi ser på dette som en bekreftelse på at det systemet vi har er nøyaktig og effektivt, sier Mikael Rentsch, FEI Legal Director.

av
Rebecca Ballestad-Mender
Fra VM i distanse i Butheeb, UAE, 20.-26. februar 2023. (Foto: FEI)

Ekvipasjen Abdulrahmann Mohammed Alzayed med hesten Hera Durances fra Bahrein er diskvalifisert fra mesterskapet som gikk i Butheeb (UAE) i februar i år etter at hesten testet positivt på Stanozolol og 16-beta-hydroxy-stanazolol, hvilket er ikke-tillatte substanser. Rytteren har blitt ilagt en 18 måneders utestengelse samt blitt bøtelagt etter antidopingsaken.

Sportslig innebærer dette at resultatet til laget fra Bahrein strykes ettersom de da ikke lenger har tre tellende resultater. De øvrige lag rykker dermed opp en plass, hvilket betyr at Frankrike tar gull, Portugal sølv og Italia bronse.

-FEI Clean Sport Programme har omfattende prosesser som skal sikre ikke bare at vi utdanner hestemiljøet, men også at vi har de verktøy som trengs for å følge opp og sikre at reglene overholdes for å garantere en rettferdig sport som ivaretar velferden både for hester og mennesker, sier Rentsch.

Før alle store mesterskap sender FEI ut spesifikke «Doping & Medication Control Guides» til nominerte utøvere, lagledere og nasjonale forbund for å fokusere på temaet, forklare prosessene og unngå positive tilfeller. I tilfelle mesterskapet i Butheeb ble det gjort klart at det ville bli gjort et omfattende arbeid innen testing, og det ble minnet på at utøverne er «Person Responsible» for sin hest og bærer det endelige ansvaret, hvilket inkluderer rettslig forfølgning i tilfelle positiv test.

FEI om antidoping-saken

Les deg opp på FEI Clean Sport her